Leépítések a People Can Fly-nál és a Reikon Gamesnél, ezrek vesztették el állásukat idén

2024 első hónapja még be sem fejeződött, de már 4 számjegyű az idén állásukat elvesztők száma a játékiparban.

 

A Kotaku fedezte fel, hogy a People Can Fly kb. harminc embert küldött el a Square Enixnek készített, még be sem jelentett játékáról, a 2026-ra tervezett Project Geminiről. A Kotaku Adam Alkertől, a fejlesztési igazgatótól származó email alapján számolt be a lengyel cégnél történő kirúgásokról a költségvetés korlátaira és a játék elképzelésének zsugorítására hivatkozva. Nem ismert, hogy a leépítések miatt el kell-e halasztani a játékot.

A Kotaku a Reikon Gamesről is írt. Ők 2017-ben adták ki az akciójátékukat, a Ruinert. Náluk azt hallani, hogy a stáb megközelítőleg 80%-át (!!!) küldték el. Ez kb. 60-70 embert jelent, és a site a forrásaira hivatkozva azt írta, hogy a leépítések váratlanul, sokkolóan történtek. A stúdió egy sci-fi FPS-en dolgozott, amit az Embracer Group akkori új ágazata, a Prime Matter jelentett be 2021-ben. A játék neve Final Form, és az akkori bejelentés szerint az ismert világ határain kívülre lép versenybe egy megállíthatatlan betegség ellen, hogy megvédje az utolsó égi lényt, az élet és alkotás esszenciáját. A YouTube-on a Prime Matter csatornáján privátra lett állítva a videó (a Reikonén nem), és a projekt állapota ismeretlen.

Farhan Noor, egy technikai művész futtatja a Video Games Layoffs nevű weboldalt, ami nyomon követi, hogy hányan vesztették el az adott évben az állásukat a játékiparban. 2023-ban ez az adat megközelítőleg 10500 ember volt, és a 2024-es adat 5600-on áll. Megismételjük, hogy még januárnak sincs vége, és már MOST feleannyian lettek utcára téve mint tavaly az egész évben összesen. A Microsoft ehhez elég erősen hozzájárult, amikor 1900 embert rúgott ki (az Activision Blizzard erősen érintett), a Riot kedden erősített meg 530 kirúgást (a munkaerejük kb. 11%át), és a Unity is közölte, hogy a munkaerő kb. 25%-át, azaz kb. 1800 embert akarnak elküldeni…

Borzalmas ez az év.

Forrás: WCCFTech, VGC, VGC

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu