Mark Zuckerbergnek nem tetszik az Apple App Store változása!

TECH HÍREK – Talán hallgathatna is, mert a cégének részvényei alaposan megerősödtek, így egy kiadós összeget kap bónuszként.

 

Március hatodikán jön az iOS 17.4, ami sok változást hoz magával. Az iPhone-osok így lehetőséget kapnak az App Store-on kívüli appok betöltésére (sideloading), de ez csak az Európai Uniót, így hazánkat is érinti. Zuckerbergnek nem tetszik az Apple változtatásai, amit a digitális piaci törény miatt kellett megejteniük. Erről csütörtökön beszélt a Meta negyedéves üzleti jelentése során, és az App Store változásait „eléggé megterhelőnek” nevezte!

„Nem hiszem, hogy az Apple dolgának bármi jelentősége lenne számunkra, mert úgy gondolom, hogy ahogyan megvalósították, eléggé meglepődnék, ha bármelyik fejlesztő úgy döntene, hogy belép valamelyik alternatív app store-ba. Annyira megterhelővé tették, és szerintem annyira ellentétes az uniós szabályozás szándékával, hogy szerintem nagyon nehéz lesz bárkinek, beleértve minket is, komolyan elgondolkodni azon, amit ott csinálnak,” mondta Zuck, a Meta vezetője.

A fejlesztők amúgy a saját fizetési módjaikat is alkalmazhatják, ám a külsős fejlesztőknek telepítésenként 50 eurocentet (kb. 200 forintot) kell fizetniük, ha az appjuk több mint 1 millió letöltést elér, így az ingyenes appok tulajdonosainak az Apple App Store jobb megoldás maradna. Amúgy a Spotify és az Epic Games is kritizálta az Apple-t (szerintük ez nem más mint a megfelelés és az engedmények hamis színlelése), és a Microsoft is rossz irányba történő lépésnek tekinti a változásokat…

Zuck a tőzsdén sok részvényt eladott, miután a Meta részvényei elkezdtek többet érni. Az utóbbi üzleti negyedévben a növekedés miatt részvényenként 50 centes (kb. 180 forintos) osztalékot ért az erősödés, a negyedévben 25, a teljes évben pedig 16%-os növekedésről van szó. A pénzügyi eredmények közlése után a Meta részvényei újabb 19%-kal (!) erősödtek. Az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyeletnek benyújtott dokumentumokból kiderült, hogy 7,9 millió dollárnyi részvényt adott el, és további 46 milliónyitól kívánt megszabadulni még.

A piac megváltozott a 2022-es Meta-gyengülés óta: ma a mesterséges intelligencia uralja a témákat, és a Google anyacége, az Alphabet részvényei gyengültek, amikor a magas költségekre hívta fel a figyelmet, míg a Meta osztalékról és erősödésről számolt be. És hiába nem Zuckerberg a Meta többségi tulajdonosa, úgy vannak a részvényei felépítve, hogy többségi szavazati erővel rendelkezik…

Forrás: WCCFTech,

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu