Amerikában is megváltozhat az Apple App Store egy újabb per miatt!

TECH HÍREK – Az iOS 17.4-gyel érkező jelentős változások (amelyek az Európai Uniót, így hazánkat is érintik) az Egyesült Államokban is bekövetkezhetnek egy trösztellenes per miatt.

 

A digitális piaci törvények miatt sideloadinggal bővül az Apple App Store, így a nem onnan származó appok és appboltok is telepíthetőek lesznek. Ám ez a változás az Apple hazai pályáját is érintheti, ugyanis egy szövetségi bíró újraindított egy, az App Store gyakorlatai miatt 2011-ben (!?) benyújtott csoportos keresetet a cupertinói techcég ellen az Egyesült Államokban. 2022 márciusában viszont eredetileg ez a csoportos kereset tanúsítása el lett utasítva.

Ne feledjük, az Apple App Store monopolhelyzetben van, és minden tranzakcióból 30%-os haszonkulcsa származik, továbbá külső fizetési módszer nincs. Ez változik meg nemsokára az EU-ban, és akár az USÁ-ban is bekövetkezhet a változás, mert most mindenki, aki minimum 10 dollár értékben vásárolt a boltban, az eljárásban részt vehet, és a bíró az új javaslatot átgondolta. Így több tízmillió felhasználó érintett lehet, és a hatás az appok gazdasági helyzetére oltári nagy lehet, és mindez trösztellenes aggodalmakat vethet fel!

Bár a felperes sikerrel járt az Apple ellen indított perben, Rogers bíró elismerte, hogy fennáll annak a lehetősége, hogy az eljárásba tartozó felhasználók milliói nem szenvedtek kárt. A bíró meghallgatta a Nobel-díjas Daniel McFadden tanúvallomását is, aki számszerűsítette az Apple által az App Store-ban alkalmazott gyakorlat és irányelvek miatt okozott kárt. Ha a per továbbjut az Apple ellen, a vállalatnak komoly bírságokat kellene fizetnie. A cég tisztában eközben azzal is, hogy a törvények milyen versenyellenes politikát valósíthatnak meg a digitális alkalmazáspiacon.

Miközben az Apple-nek március 6-áig van ideje megváltoztatni a digitális piaci törvény miatt az App Store-t az EU-ban, Japánban is készül a digitális antitröszt-törvény, ami az Apple és a Google trösztellenes gyakorlatai ellen kíván fellépni (hogy ne legyenek túlzottan domináns helyzetben, alternatívát kínálva a saját appboltjuk mellett).

Forrás: WCCFTech, Reuters

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu