Rise of the Ronin: fejlesztői napló és a múltbéli helyek újragondolása [VIDEO]

A Team Ninja és a Sony Interactive Entertainment eközben azt is bemutatta részletesen, hogy a kései XIX. századi Japánt hogyan valósították meg a nyílt világú akció-kalandban.

 

A PlayStation Blogon olvashatjuk az új részleteket. A történet a Bakumatsuban játszódik, egy nagy változásokkal teli időszakban, amelyet a fekete hajók érkezése váltott ki. Ebben a zűrzavaros korszakban a történet először Yokohamában, majd Edóban (a mai Tokióban), végül Kyotóban bontakozik ki. Ez a három nagyváros egy-egy nyitott világként épül fel, ahol az újonnan bevezetett nyugati kultúra és a hagyományos japán szépség nem homogén keveréke drámaian részletes minőségben, újgenerációs grafikai technológiával jelenik meg. Yokohama az első nagyváros, amelyet a Shogunate-ellenes főhős felkeres. A Kannai városrészben, ahol a Kelet és a Nyugat találkozik, felfedezhetjük Yokohama nevezetességeit, például az amerikai konzulátust, a kínai negyedet, a Yokohama állami vendégházat, a világítótornyot, sőt még a bordélyházakat is. Ahogy Yokohama külvárosában járunk, a Tokaido út mentén fekvő fogadóvárosok sorában találhatjuk magunkat, amely a korszak legfontosabb útvonala volt Japánban, és amely a császári fővárost, Kyotót kötötte össze Edóval, a Tokugawa-sógunátus székhelyével. Az óceánra néző terület Kannai délkeleti részén, míg Yamate a sziklaszirtet és a felső várost, addig Yamashita az alsó várost jelöli. Az amerikai-japán kereskedelmi szerződésben foglalt rendelkezéseknek megfelelően itt található a külföldiek telephelye, ahol különböző nemzetek katonái állomásoznak. A Yamashita Parkot, amely ma az egyik legnépszerűbb turistalátványosság, az 1923-as nagy kantói földrengésből visszanyert törmelékből építették, és 1930-ban nyitották meg hivatalosan.

Motomachi Kannai délkeleti részén található terület, amely jelentős népességnövekedésnek indult, miután Yokohama kikötője megnyílt a külkereskedelem előtt. A terület kínai negyedébe látogatók különféle csecsebecséket találhatnak eladásra és a kínai kultúrára jellemző egyedi építészetre, például a nagyszerű Kanteibyo templomra, amely egy színes templom, amelyet az ősi kínai hősnek, Guan Yu-nak szenteltek. A jelenlegi Kanteibyo templom négy újjáépítésen esett már túl, miután többször is lepusztult és elpusztult olyan előre nem látható események miatt, mint az 1923-as nagy kantói földrengés és a második világháború, és továbbra is Yokohama kínai negyedének szíveként szolgál. Edo egy megaváros, amely az Edo-sogunátus bázisául szolgált. A Kojimachi negyedben található az Edo kastélyt körülvevő és védő szamurájrezidencia. A városlakók negyedében, Asakusában is barangolhatunk, hogy megtaláljuk a Sensoji templomot és az Azuma hidat; a Nihonbashi negyedben, hogy megnézhessük a híres Nihonbashi hidat és a kereskedőházak sorait, és más kulturális negyedekben (például Senzoku), hogy érezzük a Yoshihara bordélyházak nyüzsgő energiáját. Asakusa a város egyedülálló shitamachi-kultúrájának szíve, amely olyan nevezetességeknek ad otthont, mint az Azuma-híd és a Sensoji-templom, és gyakran volt híres fametszetek témája. A terület nyüzsgő energiája ma is változatlan, így Japán egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága.

Nihonbashi esetében a híd, amelynek a nevét köszönheti, 1603-ban épült, és öt főútvonal kiindulópontját jelzi. Emiatt nagy tömegeket vonzott, és nagyban hozzájárult Edo népi kultúrájához. Számtalan műalkotás készült róla, talán a legjelentősebb a Tokaido ötvenhárom állomása, Utagawa Hiroshige fametszetsorozata. A híd, a Nihonbashi ma is megtalálható, és még mindig Japán úthálózatának kiindulópontjaként szolgál. Kyotó 1000 éven át Japán fővárosának politikai és kulturális központja volt. Északi részén található Gosho, ahol a Tokugawa-sógunátus elleni, Kinmon incidensnek nevezett lázadás tört ki. Nyugatra található Horikawa, ahol rendezett, strukturált utcák húzódnak a Nijo-kastély mellett, valamint Mibu, ahol a Roshigumi főhadiszállása, a Mibudera templom található. Keletre található Gion, ahol teaházak és üzletek találhatók, valamint Higashiyama, ahol a Kiyomizu-dera templom és más ismert helyszínek veszik birtokba. Azonban azt is észre fogjuk venni, hogy a császárváros egyes területei a Bakumatsu nyomán kialakult zűrzavarban elvesztették korábbi dicsőségüket, és elhanyagolttá, elhagyatottá váltak.

Gosho a császári palotát és a legtekintélyesebb arisztokrata családok birtokait magában foglaló földterület. A személyes lakó- és hálószobák mellett a császári palota pazar kerteket és a vallási szertartásoknak és a tanulásnak szentelt épületeket is tartalmazott. A tűzvészek által időnként feldúlt, majd a sógunátus alkonyán újjáépített palota több mint ötszáz éven át folyamatosan használatban volt. A napjainkban megmaradt épületek nagy részét 1855-ben építették újjá, így a császári palota eredeti formáját ma is megőrzi. Mibu a Nijo kastélytól délre és a Nishi Honganji templomtól északnyugatra fekvő terület. A központban áll a Mibu templom, amely a Risshu szekta buddhistáihoz tartozik. A Mibu név több száz évre nyúlik vissza, amikor még más karakterekkel írták, ami vizes élőhelyet jelentett. A Mibudera templomot a Shinsengumi tagjainak gyakorlóterepeként használták. Ma Kondo Isami parancsnok bronzszobra és egy torony, amely néhány hajszálát őrzi, a templom területén áll, és az ezred katonáinak sírhelye.

Gyorsan felmászhatunk és mozoghatunk, ha csáklyázókötelet (grappling hook) egy reteszelési pontra dobjuk. Ez lehetővé teszi, hogy magasabb területre lépjünk, és harcban is használható, hogy megragadjuk az ellenséget a csatajelenetek során. Lovat hívhatunk, ha belefújunk a lóhívó sípba. Sokkal gyorsabban és hatékonyabban juthatunk el a távoli célpontunkhoz, mintha futnánk. A játék előrehaladtával további lovaglófelszerelésekhez és a nagyobb teljesítményű lovak szélesebb választékához jutunk hozzá. Miután megszereztük a siklót, bevethetjük, amikor egy magas pontról lezuhanunk. Nagy távolságot repülhetünk, ha bizonyos szögben tartjuk. A siklóernyő akkor is jól jön, ha nagy magasságból beszivárgunk az ellenség területére anélkül, hogy észrevennének. A sikló tervezése Ikkansai Kunitomo Abikiru tervrajzán alapult. Kunitomo a késő Edo-korszak feltalálója és fegyverkovácsa, aki leginkább Japán első tükrös távcsövének megépítéséről ismert. Az ő találmánya az Abikiru, amelyről úgy vélik, hogy Japán legrégebbi repülőgép-rajza. A fast travelhez (gyors utazásra) használt pontokat Hidden Sword Bannereknek hívják. Ezek elszórtan találhatók, így azonnal át tudunk lépni az egyik helyszínéről a másikra, ha azt megtaláltuk már. A bannerek segítségével nem csak a fogyasztható tárgyakat tölthetjük fel, ha megérintjük azokat, de a küldetés során frissíthetjük a csapattagjainkat és a felszereléseinket is. Ez egyben kapuként is szolgál más játékosok számára, hogy beugorjanak az online többjátékos módba.

A közlekedésen túl a más tevékenységekről is szó esett. Lesznek Somo-küldetések is a helyiekkel. A Somo azokat takarja, akik nem szamurájok, beleértve azokat is, akik felhagytak szamuráj társadalmi státuszukkal, és gazdag földművesekké, kereskedőkké váltak. A Somo-küldetések során különleges feladatokat kapunk ezektől a helyiektől, ha bizonyos tárgyak birtokában vagyunk, vagy bizonyos szintű kapcsolatot ápolunk velük. A játék során véletlenszerű játékbeli eseményekkel találkozunk, amelyeket előre elrendelt sorsnak (Preordained Fate) neveznek. Attól függően, hogy hol vagy mikor történik a játékban, nem biztos, hogy kétszer ugyanazt az eseményt fogjuk megtapasztalni. A gazemberek legyőzése pedig javítja a rossz területek biztonságát. Ahogy javítjuk a közbiztonságot, bővebb kapcsolatokat építhetünk ki a helyszínnel és az ott élő emberekkel. Ahogy egyre messzebb jutunk a történetben, különböző tevékenységeket oldunk fel a különböző helyszíneken, és lehetőségünk lesz jutalmakat gyűjteni aszerint, hogy mennyire jól teljesítünk ezekben a tevékenységekben. Az edzés során különböző régiókban található dojókat látogathatunk meg, és olyan karakterekkel harcolhatunk, akikkel korábban már találkoztunk. További tevékenységek közé tartozik a Yabusame (lovas íjászat), a tüzérségi kiképzés és a macskagyűjtés, amelyben váratlan helyeken rejtőző macskákat kell megtalálni. Lesznek akadálypályák is. Minden területen vannak olyan helyek, amelyeket nem lehet a szokásos átkelési módszerrel elérni. Ügyesen kell használni a csáklyát vagy a siklóernyőt, hogy eljussunk a célba, ahol különleges jutalmat találunk a tevékenységért (pl. egy kincsesládát, egy szentélyt vagy egy macskát).

A Rise of the Ronin március 22-én jelenik meg PlayStation 5-re.

Forrás: Gematsu, PlayStation Blog

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu