Veszélyben lehet a PC-s játékpiac jövője?! Elkeserítő statisztikák

TECH HÍREK – Minden téren az összeroppanás jeleit mutatja a PC-s játékpiac. Kivéve a monitorok esetében, mivel ott példátlan növekedést tapasztaltak…

 

 

A PC-s játékpiac néhány éve példátlan válságon megy keresztül. Az elmúlt hónapokban számos híradás foglalkozott azzal, hogy mennyire aggasztó a helyzet. Hiszen a csökkenő tendencia folytatódik. Egyre kevesebb készüléket szállítanak és adnak el. Egy nemrégiben készült elemzés eredményei ezért nem csak nem meglepőek, de hangsúlyozzák is, hogy mennyire rossz a helyzet.

Van azonban egy kis fény az alagút végén egy olyan eszközzel kapcsolatban, amely folyamatosan növeli az eladásokat: ezek pedig a játékmonitorok.

Amint arról a Techspot egy friss publikációban beszámol, egy elemzés rámutatott, hogy a PC-s eszközök szállítása 13,2%-os visszaesést szenvedett el 2023-ban a 2022-es adatokhoz képest. Így „csak” 44 millió darabot szállítottak. Ez elmarad az előző évi adatoktól, és ezzel együtt az összes azt megelőzőtől is. A monitorok viszont 20,3%-kal nőttek, amiből a prémium kategóriák (165 Hz és magasabb) profitáltak a legjobban, 13%-os növekedéssel. A gamer PC-k helyzete olyannyira kritikus, hogy – ahogy az elemzők rámutatnak – ez az egyik legsúlyosabb visszaesés a történelemben, amióta az adatokat vizsgálják.

 

Lassú növekedési előrejelzés a PC-s játékpiac számára?

 

Jitesh Ubrani, egy elemző cég kutatási igazgatója úgy becsülte, hogy a PC-k 2024-ig mintegy 1%-kal fognak növekedni. Kiemelve a laptopok szerepét. Bár ez a számadat nem biztató, több évnyi csökkenő tendencia után mégis pozitív. Azt is hangsúlyozta, hogy a PC-s játékpiac fő mozgatórugói a tehetős vásárlók lesznek.

Elmondta, hogy bár a játék-PC-k ára tovább fog emelkedni a vállalatok egyre erősebb technológiákra irányuló törekvései miatt, ezek a vásárlók továbbra is támogatni fogják a piacot, mivel nem szenvednek anyagi visszaesést.

Eközben Jay Chou, egy másik elemzőcég kutatási igazgatója a monitorok és növekedésük okainak mélyebb vizsgálatába szeretett volna belemerülni. Mint rámutatott, cége úgy véli, hogy a kijelzők 2028-ra 29,6 millió szállított darabra nőnek. Álláspontja megerősítéseként jelezte, hogy a monitorok – más technológiai eszközökkel ellentétben – jelentős árcsökkenésen mentek keresztül. Mindez kedvez a felhasználók körében történő növekedésüknek. Akárhogy is legyen, cége a játék PC-k eladásának növekedésére is rámutat, megjegyezve, hogy 2028-ra elérik az 52 millió szállított darabot.

Forrás: Techspot

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu