Szivárognak az Intel nem asztali gépekbe szánt processzorai

TECH HÍREK – Az Arrow Lake, a Raptor Lake-H Refresh, illetve a Meteor Lake legújabb tagja is kiszivárgott, és bizony mindhárom esetben szokatlan elnevezési sémát követ az Intel…

 

Miközben az asztali processzorok esetében még átlátható az egész (a legalsó kategóriát az Intel Processor brand képviseli, majd felfelé haladva Core i3, Core i5, Core i7, végü Core i9 CPU-k vannak), a laptopokra és handheld PC-kre átlépve már sokkal követhetetlenebb sémát alkalmaz a cég. Golden Pig Upgrade szivárogtatott az Arrow Lake és a Raptor Lake-H Refresh processzorokról; utóbbi a laptopokban már a harmadik generáció, így a második frissítés ezen az architektúrán az ár miatt. Jobb értéket képviselhet, és így az Arrow Lake-H és Arrow Lake-HX processzorok a drágább, modernebb hardverrel párosított laptopokban bukkanhatnak fel.

Az Arrow Lake brandingje a Core Ultra 200 név alatt fut majd, és lesz belőle H-s és U-s változat, így például Core Ultra 9 2XXH vagy Core Ultra 7 2XXU is lehet (az X-ek helyén majd valamilyen számok lesznek). A Raptor Lake-H Refresh nem Ultra néven futnak majd, így azok Core 200H néven bukkannak fel 6 P(/performance = teljesítményre kihegyezett)-maggal és 8 E(/efficiency = hatékonyságra összpontosító)-maggal a Gracemont magarchitektúrán. Raptor Lake-U Refreshről nincs szó, így valószínűleg néhány Meteor Lake processzor marad a belépőszintnek, míg a magasabb árfekvésre az Arrow Lake CPU-kat szánja a cég.

Az Arrow Lake „hordozható” processzorai HX, H és U verzióban is kaphatóak lesznek. Az Arrow Lake-H processzorokat már lehetett látni 6 Lion Cove P-maggal és 8 Skymont E-maggal. Az integrált grafikus chip az Xe-LPG Alchemist architektúrán alapul, de egyes processzorok modernebb, az Alchemist+ Xe-LPG+ architektúrát kapják. A csúcskategóriás Arrow Lake-HX processzorok ugyanazon az áramkörön lesznek, mint az asztali processzorok (és ezeket akár 8 P- és 16 E-maggal is látni lehetett). Az Arrow Lake Core Ultra 200 és a Raptor Lake-H Refresh Core 200H processzorok az év végére, vagy 2025 elejére meg fognak jelenni. Előbbi termékcsaládban a Lunar Lake-MX CPU-k is ott lesznek, de azok brandingjéről még nem hallottunk. Az AMD kínálatában is lesznek régebbi architektúrák a modernebb Strix Point chipek mellett.

Az Intel eközben a Meteor Lake Core Ultra termékcsaládba egy belépőszintű processzort is betett, a Core Ultra 115U-t, amiben mindössze 2 P-mag van maximum 4,2 GHz órajelen. A processzor 8 maggal és 10 szállal rendelkezik: 2 P-mag (innen jön a két plusz szál), 4 E-mag, és 2 LP-mag, alapból 1,5 GHz órajellel. Az integrált grafikus chip 3 Xe-maggal és dinamikus órajele maximum 1,8 GHz. Alap fogyasztása 15W, de érdekes módon az NPU-ja nem lett lebutítva, így a mesterséges intelligenciára ez jó megoldás lehet.

Érdekesség: nem tudni, hogy mikor fog megjelenni, de mivel az Intel feltette már a weboldalára, valószínűleg az olcsóbb laptopokban vagy handheldekben ezt fogjuk majd megtalálni.

Forrás: WCCFTech, WCCFTech, Bilibili, Intel

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu