Amerika tovább szigorít a kínai chipgyártásos technológiai szankcióján!

TECH HÍREK – Az ázsiai ország így nem csak azt kell, hogy kioldalazza, hogy a legmodernebb chipgyártási technológiához való hozzáférést megakadályozza az Egyesült Államok, hanem egy másik, a gyártáshoz kapcsolódó aspektussal is törődnie kell, ugyanis Amerika szigorított a szankción.

 

Az új fejlemény egy holland céghez, az ASML-hez kötődik. Az ASML-t arra kérte az amerikai kormányzat, hogy a Kínának értékesített fejlett chipgyártási felszerelések javításával is álljon le, ugyanis más tiltás is életben van, mivel nem adhat el Kínának extrém ultraviola (EUV), illetve mély ultraviola (DUV) litográfiai gépeket. A Reuters szerint egy amerikai delegáció és az ASML vezetősége a mai nap tárgyal az üggyel kapcsolatban.

Az amerikaiak abban reménykednek, hogy a kínaiak által már birtokolt eszközök szervízelésének leállítása vagy belassíthatja a kínai gyártókat, vagy akár teljes egészében le is állíthatja azokat. Az ASML amúgy Tajvan és Dél-Korea után Kínát tekinti legnagyobb piacának, viszont a szankció még bonyolíthat az ügyön, mert például az SK Hynix és a TSMC is rendelkezik kínai gyártósorokkal, és ők nem, csak a kínai chipgyártók érintettek, így az elfogadható licencszel rendelkező cégeknek kivételezni kell.

A holland kormánynak is vannak biztonsági aggodalmai. Hollandia támogatja Ukrajnát, és emiatt attól tart, hogy a kínaiaktól szezett chipek eljutnak azokba a fegyverekbe és felszerelésekbe, amiket az oroszok használnak az ukránok ellen indított háború során. A holland-orosz viszony már amúgy sem volt jó, ugyanis 2014-ben az oroszok lőtték le a Malaysia Airlines MH17-es gépét, ami 298 ember életét követelte, és köztük 193 holland állampolgár volt.

Hiába a korlátozások, a Taipei Times arról írt, hogy ezeknek még nem volt jelentős hatása. A kínai gyártók kitartóak, és továbbra is megoldásokat találnak arra, hogy az eszkalálódó szankciók ellenére is kiútra leljenek. Paul Triolo, a stratégiai és nemzetközi tanulmányok központjának kínai üzleti és gazdasági tanszékének vezető munkatársa szerint a szervizelés leállítása kérlelhetetlenül rontja a felszerelés képességeit, így a gyártók egyfajta utóvédharcot fognak folytatni, hogy a lehető legtovább üzemben tartsák ezeket a gépeket.

Zhao Lijian, a kínai külügyminisztérium reakciója? „Technológiai terrorizmus”…

Forrás: PCGamer, Reuters, Taipei Times

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu