A videókártyák is szenvedhetnek a beégéstől?!

TECH HÍREK – A televíziók képernyőjéhez hasonló problémával küszködhetnek a videókártyák is, és nem, nem arra gondolunk, hogy valamilyen módon az esetleg OLED típusú kijelzőnk is érintett lenne…

 

Az OLED kijelzők esetében is fennáll az, hogy ha valami túl sokáig marad a monitorunkon, az beéghet. Például ha a tálcánkon sok ikon van sokáig egy helyen, akkor az akár olyan módon is bele tud égni, hogy extrém esetben kikapcsolt állapotban is érzékelni lehet azt. Ezzel a problémával küszködhetnek a videókártyák is. Pedig rájuk nem nagyon gondolnánk, amikor az eszünkbe jutna a fotodegradáció (igaz, ebben az esetben nem a napfény okozza a torzulást…).

Egy videókártya hátlapja is megváltozhat idővel, és erről a Redditen ketten is beszámoltak. Az elszíneződés szorosan megegyezik azokkal a mintázatokkal, amelyeket egy szomszédos, RGB-világítással felszerelt memóriamoduloktól várhatunk. Úgy tűnik, hogy az RGB-s megvilágítás a kártyák hátlapjának festésére hatott, és nem csak egyetlen márka érintett. Az MSI, a Gigabyte, illetve az Asus esetében is beszámoltak erről. Viszont a ludas inkább a memóriához kötődő RGB LED lehet.

Megpróbáljuk elmagyarázni anélkül, hogy túlzottan fizikába hajolnánk. Ha egy pólót túl sokáig hagyunk a napon, az UV-fény következtében megkopik. Ez történhet a videókártya hátlapjával is, de szerencsénkre nem olyan hatalmas ennek gyakorisága, ugyanis manapság sok PC-ben van RGB megvilágítás (pedig inkább legyen a hardver jó teljesítményű mint csili-vili), és ennyi idő alatt még többen panaszkodnának erről. Ezért inkább az a probléma, hogy néhány memóriamodul gyenge minőségű vagy hibás LED-del rendelkezik, és olyan fényt bocsátanak ki, amit nem lenne szabad.

Emiatt pedig ki tudja, hogy mely videókártyák lehetnek pontosan érintettek, de azért ilyen beégésre nem nagyon számítottunk. Mindenesetre ez bemutatja, hogy lehet szép a LED-használat, ennek így árnyoldala is van. Az persze már szubjektív, hogy kinek tetszik az, ha a PC-je úgy villog, mintha valamilyen karácsonyfa lenne egy hideg decemberi estén…

Forrás: PCGamer, Reddit, Reddit

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu