Egyedi ARM-alapú chipseten dolgozik a Google, de nem a Pixel 9-be teszi majd!

TECH HÍREK – Az Axion nevet kapta a Google első egyedi, ARM-alapú chipsete, de később ennél erősebb hardverre is számíthatunk a cégtől (hiszen a mesterséges intelligenciához ennél izmosabb chipek kellenek).

 

Ettől függetlenül a Cloud Next 2024-en egy olyan rendszerlapkát (SoC = system-on-a-chip) jelentett be, amit adatközponti szerverekbe szánt a Google, ami így házon belüli chipgyártásban is elkezdhet terjeszkedni. Az Axion egy új TPU (Tensor Processing Unit) v5p, ami olyan podokba való, ahol egyszerre 8960 chip futhat. A Google szerint képes kétszer nagyobb teljesítményre is az előző generációs TPU-val összevetve, és maximális teljesítménye során is alacsonyabb hőmérsékletre melegszik fel. A Google vízhűtést alkalmaz, és Mark Lohmeyer, a Google Cloud számítási és gépi tanulási általános igazgatója és alelnöke azt mondta, hogy könnyebbé tették a fogyasztóknak, hogy ARM-ra vigyék át munkaterhelésüket. Az Axion nyitott alapokra épül, és így az ARM-ot használó fogyasztók könnyen adoptálhatják a technológiát, mert nem kell átírniuk a programkódot.

Az Axion állítólag képes a jelenlegi, x86-os processzorokat használó virtuális gépekhez képest 50%-kal jobb teljesítményre, miközben a fogyasztás 60%-kal alacsonyabb. Az Axion a leggyorsabb ARM-alapú, felhős szolgáltatású SoC-khez képest 30%-kal jobb teljesítményt tud. Az Axion jelenleg több Google-szolgáltatásban fut, így például a Google Cloudon ez futtatja a YouTube-os reklámokat.

A cég úgy tervezi, hogy az Axiont valamikor az év folyamán nyilvánossá teszi, és eddig még nem közölte, hogy kik vásároltak be a chipből. Viszont annyi már biztos, hogy az Axion bejelentésével teljesen egyedi Tensor szilikont fog használni a Google a későbbi Pixel okostelefonokban és tabletokban. A korábbi pletykák szerint a Google a TSMC 3 nanométeres, N3E gyártási folyamatát veszi igénybe a Tensor G6-höz, és a házon belül gyártott processzormagokon túl egyedi GPU is készülni fog.

Szóval nem a Pixel 9 és a Pixel 9 Pro kapja az Axiont, hanem számunkra nem nagyon releváns hardverekben bukkan majd fel.

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu