A kisebb méretű számítógépeknek indított kezdeményezést az Nvidia!

TECH HÍREK – Nem csak az irodai számítógépek esetében kezd népszerű lenni a formátum, és emiatt az Nvidia olyan gépeket szeretne a piacon látni, amik a normálisnál kisebb méretűek (pl. nem olyan szélesek).

 

A formátum, amiről beszélünk, a Small Form Factor (SFF). Például egy Dell Optiplex is lehet ilyen méretű. A különbség ott fedezhető fel, hogy a gépházat szemből vizsgálva látjuk, hogy így kisebb helyet foglal el egy hagyományos méretű gépnél. Az SFF gépekben gyakori a standard ATX-hez képest kisebb, micro-ATX (mATX) alaplap, amin kevesebb PCIe slot van. Ezt lehetne bonyolítani tovább a mini-ITX alaplappal, ami még kisebb. Az SFF formátum kisebb, és az egyedi számítógépeket építőknek nagyobb kihívást nyújt, mert a kreativitásra szükség lesz az építés során.

Az Nvidia egy olyan kezdeményezést indított, hogy a partnereivel nem csak a videókártyák méretében akarnak megfelelni az SFF standardnak, hanem a gépház, a tápegység, és a többi alkatrész esetében is. Az SFF a helyhiány, a szellőzés, és a megfelelő tápegység esetében tud korlátozó tényező lenni. Ezért hoz létre olyan irányelveket a cég, amikre a partnerek építhetnek, és így a játékosok képesek lesznek a kisebb PC-ket felépíteni:

„A rajongók világszerte a Small Form Factor méretet választják álmaikhoz. A modern, lelkes felhasználóknak szánt GPU-k köré építkezve azonban kihívást jelenthet a legjobb alkatrészek megtalálása egy SFF (Small Form Factor) számítógéphez. Az Nvidia kidolgozta a formafaktorra vonatkozó iránymutatásokat, hogy segítsen a játékosoknak kiválasztani a legjobb GeForce RTX GPU-t és alkatrészeket az SFF-konfighoz. Ezek az iránymutatások méreteket és távolságokat biztosítanak a lelkes grafikus kártyák és az SFF házak között, szabványt alkotva az AIC és a házgyártók számára, hogy a játékra szánt SFF PC-k építése nagyszerű élményt nyújtson,” írta az Nvidia.

Az Nvidia maga nem gyárt SFF és ITX méretű kártyákat, de a gyártók igen. A GeForce RTX 4060 és az RTX 4060 Ti biztosan fel fog bukkanni a gépekben. Az ITX gépeken túl az SFF olyan is lehet, ami három helyet elfoglaló kártyát enged beépíteni. A lényeg végül az lenne, hogy az Nvidia biztassa az ITX alaplapokat a nagyobb teljesítményű videókártyákkal (a cég elnevezése szerint SFF Enthusiast GeForce GPU) való párosításra.

A kisebb tápegységen sok minden múlhat. Ha az alaplap nem egyedi csatlakozókkal bír (a HP és a Dell szokott ilyesmivel elrontani mindent), akkor ezzel lehet még izgalmas konfigokat építeni.

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu