Krampusz – A virgácsnál is van rosszabb

MOZI – 2015 hamarosan a végéhez ér, egy új Star Wars film kacsingat ránk a horizontról, és ezen kívül már sok jóra nem is igazán számíthatunk. A legtöbb kiadó – helyesen – távol tartotta magát a rettegett December 18-tól. December elején viszont mégis csak érkezett valamink, mégpedig egy olyan alkotás, aminek léteznie sem kellene, mégis itt van, és az egyik legsablonosabb „Zs” kategóriás film, amit valaha láthattunk ( a zombik után persze…), ez pedig nem más, mint a Krampusz.

Amíg a film címe csupán egy újabb rossz film képét vetítette előre, a kreativitás teljes hiányának egy újabb megnyilvánulását, addig a produktum minden várakozásomat felülmúlta. A 2015-ös év egyik legjobb belépője a műfajban. Persze még így sem fogjuk minden karácsonykor előkaparni. A rendező Michael Dougherty, aki a kultikus Halloween-I horrot, az Adsz vagy kapsz-ot is elénk pakolta a haldokló műfaj asztalára, igyekezett hozni a tőle megszokott nívót.

Ugyan a film kevésbé véres, vagy brutális, mint a 2009-es produkció, mégis legalább megpróbálkozik azzal, hogy több legyen, mint egy megszokott, értéktelen, alacsony-büdzséjű film. Valószínűleg ez az egyik legérdekesebb horror a 2015-ös évet tekintve, bármekkorának is látszottak az eddig megjelent, nagy összegeket felemésztő, mégis értékelhetetlen produktumok. (Ugye Poltergeist?)

Americana, és a rokonok

Mindenki szereti az ünnepeket! Te is! Én is! Kivéve, ha nem vagyunk odáig a rokonokért. Igen, a karácsonyi ajándékozás, a rokonság, a hangulat elviselése egyeseknek nehezebben megy a karácsony napjaiban. Kiváltképp Tom-nak és Laurie-nak, akik amerikai otthonukban készülnek a legrosszabbra.

A nagyvárosi família összezáródik a vidéki rokonokkal, ami persze nem kevés feszültséget szül a két ágra szakadt család között, végül pedig Max, Tom és Sarah fia teljesen elveszíti hitét a karácsonyban, és egy könnycsepp hullik az arcáról a Mikulásnak címzett levelére. Ezzel pedig megidézi a Krampuszt, a családnak pedig túl kell élnie a megpróbáltatásokat és csapdákat, amiket a kedves Szent Nicholas árnyoldala készít elő számukra.

Első ránézésre a Krampusz egy színtiszta horrornak látszik, viszont valójában egy sötét komikummal játszó produkció az Adsz vagy Kapsz rendezőjétől, telepakolva durva kritikával, amit az amerikai fogyasztó-társadalomnak címzett Michael. A színészek jól teljesítenek, a film tempója pedig megfelel a stílusának.

A poénok remekre sikeredtek, bár azoknak, akik nem mozognak otthonosan az amerikai kultúrában könnyen lemaradhatnak néhány ténylegesen ütős pillanatról. Attól függetlenül, hogy a filmben elsütött poénok mind már milliószor hallott/látott, sablonos “elmebajok”, mégis azok időzítése, kivitelezése feldobja a már sokszor megismert jeleneteket.

Szörnyek és hó

A film egy tipikus Michael Dougherty horror, és mint ilyen, nem hanyagolható el a látványvilág, és a speciális effektek. Anélkül, hogy elvenném az élményt, azt tudom mondani, hogy a szörnyek tényleg rémisztőek, egyes jelenetekben egyenesen idegtépőek. A másik remek momentuma a filmnek, az a hó, ami lassan elborít mindent, ahogy a Krampusz egyre közelebb ér a családhoz.

Nem tudom, hogy hogyan is csinálták, de a hó ragyogóan fest, olyan, mintha valódi havat láthatnánk, nem pedig mesterséges kreálmányt. A hangok és a felcsendülő dallamok mind nagyon illenek a film hangulati világába, bár meglehet, egyesek kicsit felkapják majd a vizet a „horrorizált” karácsonyi klasszikusokon. A rendezés elismerést érdemel az effektek és a hangok pedig kiemelik az alkotást a Zs kategória legmélyéről. (Még ha nem is sokkal.)

-Dante-

Krampusz

Színészi játék - 6.8
Rendezés - 6.7
Történet - 6.2
Stílus/Látvány/Zene - 7.2
Hangulat - 7.4

6.9

KORREKT

Ez a film elrabolta a lelkemet! Ugyan nem sikerült feljebb kerülnie a már említett Zs kategórián, viszont még így is minden horror rajongónak ajánlani tudom. Főképp annak, aki szereti a jó-öreg német folklór-okat, a halált, és a hóesést. Mindent összevetve egy jó horrorfilm lett, ami ha nem is lesz klasszikus, idén karácsonykor megteszi!

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Holt hősök társasága
Bence is a Senior Staff Writer for our site. He is an avid gamer, that enjoys all genres, from Indie to AAA games. He mostly plays on the PS4 or on the laptop (since some indies get a preview build there faster). Loves obscure Japanese games that no one else dares to review on this site.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu