Agyas és Agyatlan – Agybaj a köbön

MOZI – A vígjátékok különböző irányzatai közül talán a számomra legelfogadhatatlanabb fajtája került a mozikba Sacha Baron Cohen közvetítésében. Annak idején még képes voltam megbékélni Ali G-vel, a gettós humorral, a politikai torztükörrel, amit a film állított, viszont később, a Borat és annak megbotránkoztató stílusa nálam is épp úgy kiverte a biztosítékot, mint ahogy a filmrajongók java részénél. Ezt persze még csak-csak sikerült megfejelni a Brüno-val is… És amikor már azt hittük, hogy vége a baromságzápornak, hát nem feltűnt megint a színen Cohen a Diktátorral? Megint odatette! Sírtunk is miatta, de nagyon… viszont a kínzásnak még mindig nem szabhattunk gátat. Megérkezett az Agyas és Agyatlan.

Persze a megemlített filmekkel sem az volt a legnagyobb probléma, hogy ne lettek volna vígjátékhoz hűen viccesek. Sokkalta inkább az, hogy sokkoló, egyenes, kimondhatatlanul nyílt jelenetekkel dörgölték azt a bizonyos társadalomkritikát a megtekintők orra alá. Jómagam kifejezetten díjaztam mindig is Cohen stílusát, mikor egyes politikai személyeket, eseményeket parodizált ki. Viszont az utóbbi 1-2 alkotása már csak azért kergetett a röhögésbe a jeleneteivel, mert azok annyira kínosak voltak, hogy olyat vásznon még nem láthattunk. Gondoljunk csak bele Borat pucér maratonjába, vagy éppen a Diktátorban lezajló szüléslevezetésre, ami alatt hősünk, úgy jóformán könyékig túr az épp vajúdó asszonyban. Valljuk be őszintén, ezeken a jeleneteken csupán azért röhögtünk, mert az agyunkon átszaladt az „ezt soha nem akartam látni” gondolat.

A filmben rejlő humor ezúttal is sokkal inkább a mérhetetlenül kínos, és hirtelen sokkoló momentumokban rejlik.

„Sztereo Tipi(k)a”

A moziba betévedve már azonnal azzal szembesültem, hogy a nézőtéren tűkön ülve várják a vetítés kezdetét. Holott! Már a trailerből látható volt, hogy ez a film nem fog többet mutatni annál a másfél perces videónál, amit a produkció promotálására hozott nyilvánosságra a kiadó. Jómagam már a terembe lépéskor hidegrázást kaptam a gondolatától is a filmnek, de mégis erőt vettem magamon.

A kezdeti nehézségek után (ritka erőltetett bevezető) le kellett vonnom a következtetést, hogy ha bármi értelem is került a produktumba, az maximum az alkotás vége felé fog kibontakozni. Megismerjük az alkesz futballhuligánt, aki segélyből tartja el mind a kilenc gyermekét, testvérét a titkolatlan ügynököt, és lassacskán kibontakozik egy olyan történet, aminek ugyan megvan mind a füle, mind a farka, csupán maga a törzs választódhatott le valahol menet közben, a vágás alatt.

A filmben rejlő humor ezúttal is sokkal inkább a mérhetetlenül kínos, és hirtelen sokkoló momentumokban rejlik.

Az akciójelenetek ügyesen meg lettek koreografálva, viszont a kedves Louis Leterriertől már sokkal jobbat is láthattunk. Példálózhatnák itt a Szállítóval, vagy a Híhetetlen Hulk-kal, viszont az igazság az, hogy felesleges. A stíluskülönbségek túlságosan nagyok a tényleges összehasonlításhoz, viszont azt érdemes lejegyezni, hogy ezen filmek árnyékában az Agyas és Agyatlan akciójelenetei sokkal inkább hasonlítanak egy vérre menő „Adj király katonát!” játékra, mintsem tényleges eksönre.

Amit viszont a legjobban sajnáltam, hogy Cohen karakterén nem lép túl a film. Megismerjük Sacha véleményét a mai futballrajongó közösségről és a lényegi rész meg is ragad itt. Persze nem mondom azt, hogy nem szórja a mocskát egy-két közéletben ismert névre, viszont mindezt sokkalta visszafogottabban teszi, mint ahogy azt, az Ali G-ben tette. (Gondolom mindenki emlékszik még a betépett világvezetőkre…)

A filmben rejlő humor ezúttal is sokkal inkább a mérhetetlenül kínos, és hirtelen sokkoló momentumokban rejlik.

Kudarc

A filmben rejlő humor ezúttal is sokkal inkább a mérhetetlenül kínos, és hirtelen sokkoló momentumokban rejlik. A Cohen-től megszokott „alig-árnyalt” társadalomkritika csupán nyomokban köszön vissza, a hangsúlyt legfőképp a főszereplőre, és a huligán mivoltára helyezi. Megkockáztatom, hogy ennél még a Brüno is sokkalta jobb volt, pedig azt még csak végigszenvedni sem tudtam a rengeteg baromság miatt, ami a vászonról ömlött rám.

-Kese-

 

Agyas és Agyatlan – Agybaj a köbön

Színészek - 3.2
Rendezés - 2.8
Történet - 4.6
Stílus/Látvány/Zene - 3.5
Hangulat - 4.4

3.7

ROSSZ

Ugyan a fociultrák sokat röhögnek majd ezen a filmen, viszont rajtuk kívül senki másnak nem tudom ajánlani. Főleg azoknak nem, akik az eddigi Sacha Baron Cohen „művektől” is igyekezték távol tartani magukat. Annyira tré, hogy az már fáj…

User Rating: 1.65 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
Kese is a young talented writer and music producer from Hungary. He loves any styles of music, and movies too. In his free-time he plays action & adventure games.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu