Jason Bourne – Francia kapcsolat – Harmadik rész

FILMELŐZETES – Az elmúlt évtized egyik legnagyobb változása kétségtelenül az, hogy hatalmas mértékben megnőtt az internetes kémkedés jelentősége. Marshall szerint ha a legutóbbi Bourne-film idején létezett is már ilyen részleg a CIA-nál, mára rá sem lehet ismerni. „A Bourne-filmek egyik legfontosabb motívuma, hogy senki nem bízik senkiben, Bourne-t és Nickyt kivéve. A CIA-nál aztán tényleg mindenki gyanús, ami a feszültség újabb rétegét adja a történethez.”

 

Haladva a korral, az alkotók újabb főszereplőt találtak ki: Heather Lee-t, aki Dewey csapatának tagja, és az az Oscar®-díjas Alicia Vikander játssza, aki majd Lara Croft lesz a Tomb Raider filmben. A fiatal lány zseniális hacker, aki a közösségi médiát elemezve meg tudja jósolni, hol törnek ki konfliktusok a világban, aztán befolyásolni, sőt irányítani tudja az eseményeket.

Vikander kőkemény CIA ügynöknő Lara Craft előtt

Gregory Goodman így mutatja be a karaktert, aki gyanítja, hogy Parsons meg akarja találni Bourne-t: „Heather a Stanfordon végzett és több szervezet is magához akarta csábítani. Elmehetett volna a magánszférába, hogy milliókat keressen, de ő okos lány, aki megfontoltan tűzi ki a céljait. Nem csupán ambíciózus, hanem hatással akar lenni a dolgokra: azzal szeretne kitűnni, hogy visszahozza Bourne-t a Céghez. Erőteljes kisugárzású színészre volt szükségünk, aki méltó ellenfele lesz Tommynak.”

Lee azt kéri, bízzák meg a feladattal, és akkor behozza Parsosnt és Bourne-t. Athéntól Berlinen és Londonon át Vegasig nyomon követi a célpontokat. Amikor kezdi azt hinni, hogy Bourne visszahozható és újrakondícionálható, ugyanazt a halálos hibát követi el, mint elődei.

„Láttam Aliciát az Ex Machinában és A dán lányban, és fantasztikus volt – mondja Paul Greengrass. – De őszintén szólva nem gondoltam, hogy elvállalja a szerepet. Azért tettem egy próbát: meghívtam ebédre.”

Alica igazi kémfilm fan

„Amikor találkoztam Paullal, elmeséltem neki valamit, amiről biztos azt gondolta, hogy direkt erre az alkalomra találtam ki – meséli a színésznő. – Pedig igaz! Elmondtam, hogy amikor Londonba jöttem, három másik lánnyal együtt béreltem lakást. Annyira le voltunk égve, hogy közös volt a szekrényünk meg az ágyunk. Vasárnaponként, amikor nem volt pénzünk, hogy étterembe menjünk, azt mondtuk: nézzük meg a Bourne-t! Újra és újra megnéztük. Miután Paullal ebédeltem, a lányokat hívtam fel először, hogy elújságoljam a hírt.”

„Kiskorom óta nagy kémfilm-rajongó vagyok, és jól kiismertem a műfajt – folytatja Vikander. – Aztán szembejött Bourne, és azonnal tudtam, hogy ez valami más. Olyanokat gondoltam, hogy mi van, ha Bourne tényleg létezik, és itt rohangál valahol a városban? Nagyon tetszett, ahogyan a társadalmi-politikai aspektusokat beépítették a sztoriba, és ettől intelligens film lett, miközben vigyáztak arra, hogy nagyszabású akciófranchise maradjon.”

Ifjú titánok és nagy öregek

Matt Damon nagy örömmel üdvözölte, hogy Alicia Vikander és Tommy Lee Jones csatlakozásával új arcokkal frissült a régi csapat. „Alicia a hamvas fiatalságával dobja fel a történetet, Tommy Lee pedig egyszerűen legenda. Ha a lényeget tekintjük, minden Bourne-film arról szól, hogy a tékozló fiú dühösen és frusztáltan hazatér, és szembeszegül az apjával. Most kiderül, hogy nagyon mély kapcsolat van Tommy Lee karaktere és az enyém között. Közös múltjuk sötét árnyként telepedik Bourne-ra, és elkerülhetetlen a leszámolás.”

Ez a cselekményszál Dewey-t és Heathert is összeköti. „Rá lehet jönni bizonyos jelekből, hogy Dewey mentorként egyengette a lány karrierjét – magyarázza Jones. – És mint minden gyerek esetében, egy idő után neheztelés ébred a szülő iránt. Ez az egyik közös dolog Bourne-ban és Heatherben: a rossz apa.”

Ahol új módszerekkel osztják meg és lopják el a titkokat, ott új császárok emelkednek fel. Közéjük tartozik Aaron Kalloor, a Deep Dream közösségi háló alapító vezérigazgatója. A Deep Dream abban különbözik a hasonló oldalaktól, hogy garantálja a felhasználók biztonságát, akik szabadon fejezhetik ki magukat, csereberélhetnek ötleteket, termékeket és szolgáltatásokat. Egy ilyen közösségi háló valóságos aranybánya olyan briliáns elmék számára, akik szeretik titokban megfigyelni a magukat teljes biztonságban érző felhasználókat.

Kalloor szerepére a brit Riz Ahmedet kérték fel, akit például az Éjjeli féregből (Nightcrawler) ismerhet a közönség. „Aaron szimpatikus figura, bár egy kicsit számítónak tűnik – mondja a színész. – Jó fényt vet rá, hogy jótékonykodik meg nagyratörő tervei vannak, de azt is megmutatjuk, hogy a dolog azért nem ilyen egyszerű, mert lehet, hogy az egész mögött merő önzés bújik meg.”

Francia kapcsolat: Vincent Cassel az ellenséges ügynök

Vincent Cassel alakítja az Ásznak nevezett rejtélyes gyilkost, aki olyan elődök nyomába lép a Bourne-univerzumban, mint Clive Owen és Edgar Ramírez. „Minden franchise-nak megvan a maga stílusa, így a Jason Bourne-sorozatnak is – mondja a francia színész. – Bár annyi minden történik ezekben a filmekben, hogy már szinte hihetetlen, meggyőző hitelességgel van tálalva, és ez Paulnak köszönhető. A valóság egy szelete jelenik meg a vásznon.”

„Az akciók és a cselekménybonyolítás teszik érthetővé a karakterek motivációit – folytatja Vincent Cassel. – Paullal sokat beszélgettünk a cápákról. Ha valamit egy kicsit lekerekítve csináltam, szólt, hogy ismételjem meg, de már ’cápásabban’. Nem volt túl sok szövegem, ami néha zavart, mert egy színész ösztönösen szóban is kommunikálni akar a többiekkel. Az Ász viszont csak megy előre, és teszi a dolgát.”

Alicia Vikander közös tulajdonságot fedezett fel a Bourne-filmek karaktereiben: „Valamennyien nagyon elszántak és célratörőek, s ami ezzel jár, roppant magányosak is. Csakis magukra számíthatnak, keményen küzdenek – majdhogynem csőlátásuk van, annyira a célra fókuszálnak, legyen az bármi. Szerintem ezért képtelenek bárkiben megbízni, márpedig enélkül csak a magány lehet a társuk.” (Vége)

-Anikó-

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu