Gengszterzsaruk – Ez Los Angeles!

FILMKRITIKA – Akár ezt is üvölthetné Gerard Butler, a Gengszterzsaruk főszereplője (a 300-as alakítása után szabadon), hiszen a film szerint ebben a kemény városban minden 48. órában elkövetnek egy bankrablást. A Szemtől szembe (Heat) című klasszikus bankrablós, bűnügyi thrillerre erősen hajazó Gengszterzsarukban egy magánéletében kiégett, munkájában fanatikus, kőkemény zsaru és egy mindenre elszánt, rafkós bankrabló csapat szál egymással (szemtől) szembe.

 

A bankrablás örökzöld téma: elég a nemrég magyar mozikban nagy sikert aratott Viszkisre, a már említett Szemtől szembére, vagy más amerikai és európai klasszikusok tömegeire gondolni. A tervezés és végrehajtás jól adagolt fázisai, a bűnözők és a zsaruk macska-egér harca, a drámai összecsapások mind fontos elemei ezeknek a rendszerint az igazságszolgáltatás győzelmével záruló történeteknek. Christian Gudegast filmje ezúttal nem kevesebb kínál, mint egy monumentális filmen keresztül mesél el egy sok tekintetben eléggé hagyományos történetet.

Ez egy igen, igen, igen kemény világ…

Hát igen, ismét Európa Kiadót kell idéznem ehhez a kemény krimihez, melynek mindjárt az elején egy komoly mészárlást láthatunk: rendőrök és maszkos, kommandós felszerelésben lévő bűnözők csapnak össze egy véres tűzharcban. A felütés tehát tökéletes és jól megadja a hangot ehhez a később lassan építkező bűnügyi drámához.

Talán érdemes lett volna több ehhez hasonló akciójelenetet a filmbe préselni, mert a Gengszterzsaruk története a remek kezdés után sajnos gyorsan leül. Ráadásul a későbbi események elég sok történeti motívumot vonultatnak fel a már említette Szemtől szembéből, vagy másik klasszisukból. „Szegény ember Heatje” – mondhatnánk némi rosszindulattal, de azért el kell ismerni, hogy ennél egy fokkal jobb a Gengszterzsaruk, a Gerard Butler és a többi színész is összességében remekül alakítanak aránylag érdekes karaktereket. Kár, hogy a feleségétől elváló, kiégett zsaru, vagy a fanatikus ex-katonákból álló bűnbanda annyira más filmekből köszönnek vissza, hogy az már szinte fáj.

A Ravasz, az Agy és a sok-sok füstölgő puskacső

Még szerencse, hogy kapunk azért meglepő fordulatokat is és a bankrablásokat tényleg ravasz bűnöző elmék hajtják végre. Amit én személy szerint hiányoltam a Viszkis filmből, hogy nincs csavar, vagy ötlet a bankrablások terén (csak hát az ugye megtörtént sztorit mesélt el és Ambrust mégsem szidhatjuk össze, hogy „ejnye, kicsit több „fordulatot” is felhasználhattál volna a bankrablásaid során!”), itt szerencsére nem igaz: a lassan építkező történetű film második felében felpörögnek az események és rablóink egyáltalán nem azt teszik, amire a zsaruk számítanak.

Talán emiatt is igazán jó film a Gengszterzsaruk és ezért emelkedik ki a kissé megfáradt műfaj többi darabjai közül. Ha nem is mérhető a műfaj legjobbjaihoz, de azért Christian Gudegast krimirajongóknak mindenképpen ajánlott darab.

-BadSector-

Gengszterzsaruk

Rendezés - 7.6
Színészek - 7.8
Történet - 6.3
Látvány/audio - 6.5
Hangulat - 7.2

7.1

Talán emiatt is igazán jó film a Gengszterzsaruk és ezért emelkedik ki a kissé megfáradt műfaj többi darabjai közül. Ha nem is mérhető a műfaj legjobbjaihoz, de azért Christian Gudegast krimirajongóknak mindenképpen ajánlott darab.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu