Negyvenhét amerikai állam áll fel a Facebook ellen!

TECH – Trösztellenes (antitrust) vizsgálat indul Mark Zuckerberg cége, a Facebook ellen.

Nem kevesebb mint negyvenhat állami ügyvéd csatlakozott egy New York vezette vizsgálathoz, és bipartizán ügyről van szó, azaz mind a demokraták, mind a republikánusok beálltak mögé. „Folytatólagos bipartizán tárgyalások után – amikben országszerte található főállamügyészek vettek részt – ma bejelenthetem, hogy nagyon kibővítettük az államok, körzetek és territóriumok listáját, akik nyomoznak a Facebook ellen a trösztellenes szabálysértések miatt. A nyomozásunk most 47 főállamügyész támogatását élvezi szerte Amerikában. Ők mind amiatt aggódnak, hogy a Facebook a fogyasztói adatokat kockáztatja, csökkentette a fogyasztók választási lehetőségeinek minőségét, illetve megemelte a hirdetések költségeit. Ahogy folytatjuk a nyomozásunk, minden eszközt bevetünk, hogy meghatározhassuk, hogy a Facebook cselekedetei elfojtották-e a versengést, és hogy veszélybe sodorták-e a felhasználókat,” mondja Letitia James, a new york-i főállamügyész egy közleményben. „Azzal, hogy együttműködünk, a főállamügyészek utat mutatnak abban, hogy biztosíthassuk, hogy a digitális platformok tisztelik a fogyasztók magánszféráját, és nem viselkednek versengésellenesen,” tette hozzá Arizona állam republikánus főállamügyésze, Mark Brnovich. „A közösségi média kritikus része napjaink gazdaságában az üzleti tevékenységeknek. Minden kísérlet a Facebooktól, ami jogtalanul elfojtja a versengést, nagy mértékű kárt okozhat a kisebb cégeknek, korlátozhatja a fogyasztók lehetőségeit, továbbá mindenkinek megnövelheti a költségeket,” mondja Connecticut állam főügyésze, William Tong.

Korábban már beszámoltunk arról, ahogy Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója és vezetője foggal-körömmel ragaszkodik az igazához (plusz nekiment egy demokrata elnökjelöltnek is), de a cége már kapott egy masszív büntetést a Cambridge Analytica adatbotrány miatt, amivel megkérdőjelezhetővé vált a cég üzleti tevékenykedése és korrektsége.

„Az év folyamán korábban az államok ügyészei egy hasonló bipartizán ellenőrzést indítottak a Google ellen. Ez a nyomozás a cég hirdetési gyakorlataira koncentrál, és könnyen kiterjedhet a cég üzleti tevékenységeinek más ágazataira is,” mondja a Washington Post. Amúgy az amerikai szövetségi kereskedelmi bizottság már vizsgálódik a Facebook és az Amazon iránt, továbbá az igazságügyi osztályuk is szúrós szemekkel figyeli a Facebookot és a Google-t.

Tehát a Facebooknak egyre többen esnek neki Amerikában, és valami ebből még ki fog sülni…

Forrás: WCCFTech

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu