Ötven éves a modern CPU-k őse, az Intel 4004

TECH HÍREK – 1971. november 15-én adta ki az Intel azt a processzort, ami napjaink számítógépeiben található CPU-inak kiindulópontjaként kezelhető.

 

Az Intel annyira előremutatóan hozta létre a 4004-est, hogy ez elgondolkodtató, hiszen 1971-ben hol voltak még a gigahertzek, a teraflopok és gigabájtok. Ez a termék az első kereskedelmi forgalomba hozott mikroprocesszor volt, és több eltérő funkciót helyezett egyetlen szilikonchipbe, ami nagy működési frekvenciával és tranzisztorsűrűséggel rendelkezett. Gyártásában is messze úttörő és a többiekkel szemben lépéselőnnyel rendelkező processzor volt.

1971 előtt az Intel főleg a félvezető memóriákkal foglalkozott, mert a cégnek nem volt ott a szakértelem az általános célú processzorok megteremtésére. 1969-ben viszont a Nippon Calculating Machine Corporation felkereste az Intelt egy ajánlattal: a Busicom 141-PF nyomtató számológépéhez tervezzen egy processzort. Erre a cég egy négy chipes konstrukciót javasolt, és mind a négyet eltérő célokra lehetett volna programozni. Az Intel ezután felbérelte Federico Faggint, az olasz-amerikai feltalálót, aki megtervezte a chipet.

A tapasztalt Faggin pedig maradandót alkotott, de azért a monogramja az áramkör mind a négy sarkában ott van (egy kis F.F. megtalálható rajta). Az Intel 4004 740 kHz órajellel, 10 microméteres (10 ezer nanométeres) litográfiával, illetve 2300 tranzisztorral rendelkezik. Manapság ez már viccesnek hangzik, amikor 4,5 GHz-es, 7 nanométeres, több milliárdnyi tranzisztorral rendelkező processzort is simán megtalálhatunk a boltokban. A technológia fejlődése tagadhatatlan, de a kezdetekkor ez is nagy eredmény volt. A kaliforniai Mountain View-ban található Számítástechnikai Történeti Múzeumban kiállították az eredeti Busicom kalkulátor prototípusát amúgy, ha valaki arrafelé járna…

De a 4004-es után természetesen az Intel is fejlődött, aminek köszönhetően az IBM eredeti számítógépében alkalmazott 8086-os is a munkálatok eredménye lett még 1978-ban. És ugye mostanában a konzolok is milyen architektúrát alkalmaznak? x86-ost. (A PlayStation 3 volt talán az utolsó, ami még egyedi processzort alkalmazott, ugyanis azóta a Sony és a Microsoft is AMD-alapú technológiát használ.) A lenti összehasonlítás is mutatja, mennyit ért fél évszázad.

Forrás: PCGamer

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu