A brit versenyfelügyelet a Giphy eladására szólította fel a Metát

A Metát a Giphy eladására utasította az Egyesült Királyság Verseny- és Piacfelügyeleti szerve, tisztességtelen versenyre hivatkozva.

 

 

2020 májusában, amikor a korábban Facebook néven ismert cég bejelentette a Giphy felvásárlását, azt állították, hogy a Gif keresőmotor forgalmának 50%-a már akkor is a Facebook platformokról származott. A Giphy azonban más platformoknak is biztosított GIF-eket, ráadásul olyan versenytársaknak, mint a TikTok, a Snapchat, vagy épp a Twitter. Később a cég azt tervezte, hogy integrálja a Giphy hatalmas, rövid videóanimációkat tartalmazó adatbázisát egy másik meglévő közösségi média platformjával, az Instagrammal.

A CMA azonban úgy ítélte meg a Gif-megosztó keresőmotor 315 millió dolláros megvásárlását, hogy az igazságtalan a versengő közösségi média platformokkal szemben, írja a Reuters. A CMA kijelentette: „Az érdekelt vállalkozásokkal és szervezetekkel folytatott konzultációt követően – és a Facebook által javasolt alternatív megoldások értékelését követően – a CMA arra a következtetésre jutott, hogy a versennyel kapcsolatos aggályait csak úgy lehet orvosolni, ha a Facebook teljes egészében eladja a Giphyt egy jóváhagyott vevőnek.”

A témával kapcsolatos legfrissebb jelentésében a BBC azt mondta, hogy ez az első alkalom, amikor egy állami szerv blokkol egy jelentős technológiai cégek közötti üzletet. Hozzátették: ez előrejelzi, hogy az Egyesült Királyság szabályozó hatóságának lehetnek még hasonló döntései a jövőben. A versenyfelügyelet szerint döntésükkel a közösségi médiás felhasználók millióit védik, céljuk pedig nem más, mint hogy előmozdítsák a versenyt, valamint az innovációt a digitális térben.”

A Meta azonban nem ért egyet ezzel a döntéssel, és azt ígérik, felül fogják vizsgálni a határozatot. Hozzátették: annak lehetőségét is mérlegelik, hogy fellebbezzenek az ítélet ellen. A technológiai vállalat kijelentette, hogy a fogyasztók és a Giphy is jobban járna a Meta által nyújtott infrastruktúrával, valamint a náluk rejlő tehetségek és erőforrások kamatoztatásával.

Forrás: CNN

Spread the love
Avatar photo
This user hasn not filled out his biographical info.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu