Húsz éves az ICO, így nézett ki 1998 környékén [VIDEO]

A genDESIGN megünnepelte az ICO játékának kerek évfordulóját.

 

A japán stúdió azt írja a videóról, hogy ebben megnézhetjük az eredetileg PlayStation 2-re készített ICO korai fejlesztéséről szóló videóját. Ez a játék a már nem létező (Sony Computer Entertainment, ma már Sony Interactive Entertainment) Japan Studio és a Team Ico közös munkája volt. Utóbbinak vezetője volt Ueda Fumito, aki utána a Shadow of the Colossust, majd a The Last Guardiant is létrehozta. Most is dolgozik valamin, ami még nem jelentettek be.

A genDESIGN szerint a lent látható videó kb. 1998-ban készült, és a fejlesztési csapat számára készült, hogy a játék koncepcióját megoszthassák velük. Ez egy nagy áttörést eredményezett, ugyanis Uedával az élen nagy kutakodás után aztán megtalálták az alagút végén a fényt, amit régóta kerestek már, ugyanis akkoriban még nem nagyon tudták, hogy az ICO végül milyenre kerekedik majd ki. (És ugye 1998 révén a PlayStation 2 is még két évre volt a megjelenéstől.)

Audiovizuálisan vannak a videónak hibái. Scanline-os felvétel (így csíkos egy kicsit), és zajos az eredmény, továbbá a debug opciókat is láthatjuk, viszont a japán stúdió kiemelte, hogy nem akarták módosítani vagy megszerkeszteni a felvételt, mert az akkori atmoszférát akarták átadni nekünk. (És ugye a 90-es évek végén hol volt még a PlayStation 3 is, nem hogy a PlayStation 5, és lehetne egy tonna technológiát sorolni…)

Azért van egy kisebb csavar az ICO-val kapcsolatban. Tény, Japánban 2001. december 6-án jelent meg PS2-re, de korábban máshol már kapható volt, ugyanis Észak-Amerikában már szeptember 24-én megjelent, és ahogy akkortájt szokásos volt, Európa jó nagy lemaradásban volt, így a PAL konverzió (60 helyett 50 Hz) 2002. március 22-én jutott el a boltok polcaira. A játék a Shadow of the Colossusszal együtt PlayStation 3-as remastert is kapott az azóta már a PlayStation Studios csapatába felemelkedő Bluepoint Gamestől 2011 szeptemberében.

Forrás: Gematsu

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu