Gabe Newell-t nem zavarja a játékipari konszolidáció

A Valve főnöke, Gabe Newell azt is elárulta, hogy miért távolodott el a Steam elég gyorsan a bitcointól mint fizetőeszköztől.

 

Gabe Newell a Rock Paper Shotgunnak adott interjújában azt mondta, hogy a játékiparban zajló felvásárlások és összeolvadások célja az kell, hogy legyen, hogy a fejlesztőknek és fogyasztóknak egyaránt több értéket kell teremteni. Ha ez nem történik meg, akkor a végkimenetel nem pozitív, ha pedig igen, akkor ezzel a játékipar piaca javulni fog. Szerinte a PC-s ipar nem tolerálná, ha valóban zárt platformok felé törekednének az emberek, továbbá kizárja, hogy a konszolidáció miatt elérhetetlenek lennének a játékok a PC-seknek vagy a Steam Deckkel rendelkezőknek.

Az emberek Gabe Newell szerint kedvelik a PC-t, és bár sokan az ellenkezőjét kívánják, az itteni játék évről-évre fejlődik, és a relatív növekedés a többi, egyedi, zárt platformmal szemben folyamatosan javul. Aztán kapott egy kérdést a Valve NFT-kkel és blockchain-alapú játékokkal kapcsolatos álláspontjáról is. Szerinte ez érdekes technológia, és van ráció néhány ötletben, amit a támogatók mondanak (pl. a digitális tárgyak birtoklása).

Viszont szerinte a témában gyakori a bűncselekményekhez való kötődés és a megkérdőjelezhető viselkedés. A jelenleg NZF-kkel foglalkozókkal Newell szerint nem nagyon kellene üzletelni, de ez nem a technológia kritikája, hanem ez azoknak szól, akik ebben pénzt és a mások átverését látják (de szóba jöhet a pénzmosás is például…). Korábban a Steam elfogadta a bitcoint fizetőeszközként is, de erre később még vissza fogunk térni.

A Steam Deckkel kapcsolatban azt mondta Newell, hogy a belépő modell árát (400 dollár, euróból forintra átszámítva 145 ezer forint, bárminemű vámköltség nélkül…) fontosabban kezelték, mint amennyire valójában kellett volna. Mondhatni túlzásba vitték, és ugye tegnap írtuk már, hogy a legdrágább modell iránt volt a legnagyobb kereslet: míg a Valve a belépő modell esetében várt 60-70%-os arányt, ezzel szemben a legdrágább változat aránya ekkora.

De beszéljünk a bitcoinról. 2016 áprilisában vezette be fizetőeszközként a Steam, majd 2017 decemberében eltávolította, ugyanis nagyon ingadozó árú volt, továbbá a tranzakciók feldolgozási költségei is jelentősen megnőttek. A PCGamer is beszélgetett Gabennel, aki nyíltan kimondta ugye, hogy nem nagyon van oda a cryptovalutákért, ha a Steamről van szó, mert többnyire bajok voltak vele: a tranzakciók 50%-a  csaló volt, és a Valve nem akart ilyen fogyasztókat, és azt sem, hogy egy nap tíz dollár legyen egy játék, a rá következő napon pedig száz…

Nagy különbség van aközött, hogy minek kellene a blockchainnek lennie, és mi az a való világban. Többnyire az átverésekből áll Gabe Newell szerint, és ő úgy döntött, hogy nem akarta a Steam felhasználóit átlökni a palánkon. Ez azért nem elítélhető hozzáállás.

Forrás: Gamesindustry, PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu