A kutya karmai közt – Benedict Cumberbatch elegánsan reagál Sam Elliot kritikájára

Sam Elliot korábban hevesen kritizálta a A kutya karmai köztöt a nem amerikai rendezője és a film egyes témái miatt. Erre reagálva Benedict Cumberbatch megvédte elismert filmjét.

 

 

Sam Elliot éles kritikája miatt olyan vita alakult ki A kutya karmai közttel kapcsolatban, hogy Benedict Cumberbatchnek kellett közbelépnie. Elliot „sz*rnak” nevezte a filmet, és kritizálta a „homoszexualitásra való utalásokat”. Nem volt elégedett a rendezővel, Jane Campionnal sem, mivel  új-zélandi származású. Elliotnak nem tetszett az ötlet, hogy a vadnyugatról készít filmet, és azt nem az Egyesült Államokban forgatja.

Elliot véleményét Marc Maron WTF podcastjében fejtette ki:

„Mi a sz***t tud ez a nő – egyébként zseniális rendező, imádom a munkáit, korábbi munkáit – de mi a sz***t tud ez a nő odalentről, Új-Zélandról az amerikai nyugatról? És mi a sz**ért forgatja ezt a filmet Új-Zélandon, és hívja Montanának, és mondja azt, hogy ‘Így volt ez régen’. Ez k****ra nem tetszett nekem, haver.”

Benedict Cumberbatch nemrég jelent meg a BAFTA Film Sessions interjújában, ahol Stephen Graham jelölttársával. Cumberbatch egyórás interjút adott, amelyben kitért Elliott reakciójára, bár senkit nem nevezett meg.

„Nagyon igyekszem, hogy ne mondjak semmit egy nagyon furcsa reakcióról, ami a minap történt egy itteni rádiós podcastban, anélkül, hogy megbolygatnék bármit. Nem akarok belemenni a részletekbe… de valaki nagyon megsértődött azon – nem hallottam, így nem lenne tisztességes részleteiben kommentálnom -, hogy a Nyugatot így ábrázolják”.

„És túl ezen a reakción – azon a fajta tagadáson, hogy bárkinek is lehetne más, mint egy heteronormatív létezése, mert azzal foglalkozik, hogy mivel él, vagy hogy hol született, a világon belül is masszív intolerancia van még mindig a homoszexualitással, a másik elfogadásával, bármilyen mássággal szemben, és azt hiszem, nem jobban, mint a férfiasság nyugati archetípusának megfelelési prizmáján belül, amit egy férfitól elvárnak. Úgyhogy azt hiszem, ezt Philen keresztül dekonstruálni, megnézni, ez nem egy történelemóra.”

Az Elliottól kapott súlyos kritikák ellenére Benedict Cumberbatch a legjobb színészi Oscar-díj esélyese A kutya karmai közt című filmért. A hollywoodi veteránnal folytatott vitája még növelheti is az esélyeit a díjra.

A kutya hatalma című filmet egy neves amerikai író már létező fikciós művéből adaptálták: Thomas Savagemaga is egy elő nem bújt meleg férfi volt. Cumberbatch tovább foglalkozott a filmben a toxikus maszkulinitás témájával, mondván:

„Ezek az emberek még mindig léteznek a világunkban – akár a küszöbünkön, akár az utca végén… ott van az agresszió, a düh és a frusztráció, és az a képtelenség, hogy kontrolláld magad, vagy hogy tudd, ki vagy abban a pillanatban, ami kárt okoz az adott személynek… és kárt okoz a körülöttük élőknek. Szerintem nem árt, ha megvizsgálunk egy karaktert, hogy megpróbáljunk eljutni ennek a gyökereihez.”

A kutya karmai közt számos nagyon is aktuális témát dolgoz fel, többek között a toxikus maszkulinitás és az elfojtott szexualitás témáját. Ez egyébként nem ez az első alkalom, hogy lgbtq+ cowboyok jelennek meg a filmvásznon; a Brokeback Mountain már 2005-ben megtörte a jeget e téma körül, és A kutya hatalmához hasonlóan az is kemény kritikákat kapott. És ahogy Cumberbatch is mondta, a film nem történelmi pontosságú, mert nem ez volt a cél.

A kutya karmai közt 12 Oscar-díjra van jelölve, amely átadója 2022. március 27-én lesz.

Forrás: Movie Web

A The Geek kritikája a filmről:

A kutya karmai közt – Pszichológiai western, elképesztően sötét hangulattal

Spread the love
Avatar photo
This user hasn not filled out his biographical info.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu