A Fekete Rák hadművelet – Noomi Rapace lenyűgöző egy zsigeri háborús thrillerben

FILMKRITIKA – Egy kétségbeesett anya (Noomi Rapace) egy csapat katonát vezet át a befagyott tengeren A Fekete Rák hadművelet című elképesztően sötét jövőt felvázoló háborús sci-ben – amely hátborzongatóan emlékeztet arra a rettenetes háborúra, amely tőlünk alig egyetlen országhatáron túl zajlik.

 

 

Noomi Rapace kétségbeesett anyából igazi szuperkatonává változik a feszült és zsigeri akció-thrillerben. A Fekete rák egy barbár ellenség által feldúlt Svédországban játszódik. Az előzmények szerint az ország összeomló hadserege egy csapatot küld a befagyott tengeri jégen keresztül, hogy egy utolsó erőfeszítéssel megfordítsák a helyzetet. A film kíméletlenül ábrázolja a háború kegyetlenségét, miközben a fagyos konfliktusban ártatlanokat brutálisan, kíméletlenül gyilkolnak le.

 

Ha ölni kell

 

Caroline Edh (Rapace), az egykori gyorskorcsolya-bajnoknő egy autóban menekül tizenéves korú lányával, Vanjával (Stella Marcimain Klintberg). Ellenséges csapatokkal találkoznak, amelyek civileket gyilkolnak. Valamivel később, egy háború sújtotta apokalipszisben egy menekültvonatból egy teljesen más Caroline-t húznak ki. Egy gúnyos hadnagy, Nylund (Jakob Oftebro) szidja a kis termetű lányt. Caroline gyorsan bebizonyítja, hogy ha kell, ölni is tud. Megtalálja az utat a „bázisra”.

Raad ezredes (David Dencik) hat katonából álló, megfelelő képességekkel rendelkező csapatot állított össze egy szigorúan titkos küldetéshez, a Fekete Rák hadművelethez. Az ellenség hamarosan legyőzi őket. Egyetlen reményük abban rejlik, hogy két titkos tárgyat visznek egy több mint száz mérföldre lévő kutatóbázisra. A tenger eléggé befagyott ahhoz, hogy át tudjanak korcsolyázni a jégen, így éjszaka és ellenséges területen keresztül kell utazniuk. Granvik (Erik Enge), a fiatal mesterlövész ezt öngyilkosságnak nevezi. Caroline kezdetben megtagadja a parancsát. Raad ekkor egy képet mutat neki egy idősebb Vanjáról egy menekülttáborban, a célállomásuk közelében. Caroline-t semmi sem akadályozza meg abban, hogy megtalálja szeretett gyermekét.

 

 

Semmit sem tudni a gyilkos ellenségről

 

A Fekete Rák sosem fedi fel az ellenséget vagy a céljaikat. Ők álarcos gyilkosok, akik válogatás nélkül bombáznak és lelőnek mindenkit, aki az útjukba kerül. A városok romokban hevernek, miközben a civil túlélők délre menekülnek a vérengzés elől. Az éhség és a kétségbeesés drasztikus túlélési intézkedéseket kényszerít ki. Caroline, amikor alszik, visszaemlékszik a lányával való életre és azokra az eseményekre, amelyek Vanja eltűnéséhez vezettek, így látjuk a főhősnőt gondoskodó anyaként. Az erőszak kényszerítette rá, hogy profi harcossá váljon.

A Fekete ráknak csodálatos operatőri munkája és jól felvett akciójelenetei vannak, amelyek a Netflix tűéles 4K-s felbontása és 5.1-es hangzásának köszönhetően (melyet egy Pulse 3D-s fejhallgatóval tudtam értékelni), remekül tudnak érvényesülni. Adam Berg rendező/társ-forgatókönyvíró játékfilmes debütálásában csillagos ötösre vizsgázik. A lövöldözés minden jelenetben gyors és elképesztően könyörtelen. Caroline csapata a fekete jégen korcsolyázik, miközben több ellenséges találkozás elől is kitér. Az egyik kiemelkedő jelenetben kúsznak, miközben egy ellenséges mesterlövész fáklyákkal világítja meg a sötétséget. Kikerülik a nyomjelzőtüzet. Ezután próbálják megállapítani a mesterlövész helyzetét. A harctéri összecsapások rendkívül hitelesek, amitől külön elismerést érdemel ez a svéd alkotás – napjaink hasonló stílusú hollywoodi filmjei közül jó pár elbújhat mellette. Adam Berg egyértelműen ígéretes nagyköltségvetésű filmrendezőnek mutatkozik.

 

 

Noomi Rapace a csúcson

 

Noomi Rapace továbbra is lenyűgöző színészként. Ő a megtestesült vadság és elszántság. Láttuk már őt korábban is akciófilmekben (például a Close és az Élesítve című akcióthrillerekben és tévésorozatokban), de ilyen hardcore mértékben semmiben. Rapace a Terminátor 2 Sarah Connor-jának hangulatát idézi: úgy vágja szét a rosszfiúkat, dobálja a gránátokat, és úgy lövi fejbe őket, mint egy tapasztalt profi. Egyértelmű, hogy Rapace-é ez a film: teljesen hihető a legkeményebb karakterként.

A Fekete Rák hadművelet utolsó felvonása ugyanakkor kicsit váratlan irányt vesz. Van értelme, de kissé csalódásnak tűnik, bár nekem nincs komolyabb bajom a sztori lezárásával, csak a befejezés kicsit hirtelennek tűnik egy ilyen fáradságos utazás után.

 

 

Túlságosan is aktuális – bár ez a jelen helyzet és nem a film hibája

 

A film legmeggyőzőbb része a mai szörnyű szalagcímekből meríthető. Oroszország véres és kegyetlen ukrajnai inváziója arra kényszerítette a civileket, hogy megvédjék az országukat. Hány anya fogott fegyvert, miközben gyermekeik a tüzérség, a rakéták és a bombák elől védekeztek? A Fekete rák története ugyan teljes mértékben fikció, de egy katasztrofális európai háborút ábrázol – akárcsak Ukrajna esetében, amelyet az egész világ rémülten figyel.

-BadSector-

A Fekete Rák hadművelet

Rendezés - 8.2
Színészek - 8.4
Történet - 7.6
Látvány/hangok/akció - 8.8
Hangulat - 8.2

8.2

KIVÁLÓ

A film legmeggyőzőbb része a mai szörnyű szalagcímekből meríthető. Oroszország véres és kegyetlen ukrajnai inváziója arra kényszerítette a civileket, hogy megvédjék az országukat. Hány anya fogott fegyvert, miközben gyermekeik a tüzérség, a rakéták és a bombák elől védekeztek? A Fekete rák története ugyan teljes mértékben fikció, de egy katasztrofális európai háborút ábrázol - akárcsak Ukrajna esetében, amelyet az egész világ rémülten figyel.

User Rating: 5 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu