Élesítve – Se felrázva, se keverve

FILMKRITIKA – A modern terrorizmus és CIA konspirációk az Élesítve című akció kémfilm főbb témái, ahol Noomi Rapace által alakított CIA ügynök egy életveszélyes küldetésben vesz részt Londonban, ahol nem bízhat senkiben és a túlélési esélye minimális. Bár a film időnként abszurd, máskor logikátlan, azt viszont el kell ismerni, hogy tagadhatatlanul szórakoztató.

 

A szuperkémekről szól akciófilmekben eddig a főszerepet leginkább férfiak alakították: ha a James Bond sorozattól elvonatkoztatunk, akkor is Matt Damon, Liam Neeson és Gerard Butler játszották legtöbbször ezekben a főszerepet. Ugyanakkor a „woman power” („női erő”) az utóbbi időkben egyre inkább jellemző trend Hollywoodban, így egyre többször kapják a főbb szerepeket a hölgyek kevesebb (Ghostbusters) vagy több (Wonder Woman) sikerrel.

Ami női a szuperkémeket illeti, ezen a téren sincs Noomi Rapace egyedül, hiszen korábban rebesgették, hogy akár színésznő is alakíthatja majd James Bond szerepét az pedig már biztos, hogy rövidesen a mozikba kerül az Atomszőke, amelyben Charlize Theron alakít egy 60-as évekbeli szuperügynöknőt.

No de az Élesítve mennyire állja meg a helyét a kémfilmek áradatában?

„Ne bízz senkiben!”

A film főszereplője, Alice Racine (Noomi Rapace) egy korábbi ügytől megcsömörlött kihallgató tiszt, akit mégis visszarángatnak az akció forgatagába, hogy megmentse London lakosságát egy biológiai terrortámadástól. Michael Apted filmje kellően feszes, fordulatos és izgalmas, de sajnos valahogy azok a stíluselemek hiányoznak belőle, melyek révén kiemelkedhetne a nagy átlagból. Ettől még a szerepüket egyébként korrekt módon eljátszó világsztárok: Michael Douglas, Orlando Bloom és John Malkovich sem mentik meg a filmet. John Malkovich egyébként kifejezetten brillírozik egyébként elég szegényes lehetőségeket nyújtó CIA főnök szerepében, a színész rajongóinak szerintem még úgy is érdemes megnézniük a filmet, hogy olyan rengetegszer nem tűnik fel a filmvásznon.

Ugyanakkor el kell ismerni, hogy Noomi Rapace is mindent belead, és erőltetett megoldások nélkül, kiválóan hozza a 24 Jack Bauerjéhez hasonló karaktert – nőben.

Színtelen, szagtalan, íztelen

Sajnos Rapace, vagy többi korrekt alakítást nyújtó színész sem képes megmenteni a filmet a sablonos forgatókönyv, vagy a bármilyen egyedi vonást felmutatni képtelen filmes elemek révén. Rapace nőiességét például képtelen a forgatókönyv, vagy a fantáziátlan dialógusok kidomborítani.

Egy-két bágyadt utalást leszámítva (Orlando Bloom próbál időnként udvarolni, természetesen nulla a kémia a két színész között) akár férfi karakter is lehetett volna a főszereplő, a történet szempontjából nincs jelentősége. Egyedül Rapace színészi képességeinek köszönhető, hogy Alice Racine karakterébe életet tud lehelni, mert az elég vérszegény forgatókönyv nagyon kevés teret hagy számára, hogy a figurát kiteljesítse.

A kémnő, akit szeretünk

Az Élesítve nem képes semmilyen téren sem kitűnni a nagy átlagból, de még így is szórakoztató, pörgős kémfilm. Van egy igen erős Bastille nap utánérzése a filmnek, de mivel azt a filmet nálunk végül nem forgalmazták, így akkora traumaként nem fogja érni a magyar nézők zömét.

Noomi Rapace meggyőző alakítást nyújt és sok tekintetben megmenti a filmet, illetve John Malkovich „beugrójáért” is érdemes szerintem beülni erre a filmre. Sokat azért nem szabad várni tőle: nem ez a kémfilm fogja a műfajt piedesztálra emelni.

-BadSector-

Élesítve

Rendezés - 5.8
Színészek - 6.8
Történet - 6.4
Látvány/akció - 6.2
Hangulat - 6.1

6.3

KORREKT

Az Élesítve nem képes semmilyen téren sem kitűnni a nagy átlagból, de még így is szórakoztató, pörgős kémfilm. Van egy igen erős Bastille nap utánérzése a filmnek, de mivel azt a filmet nálunk végül nem forgalmazták, így akkora traumaként nem fogja érni a magyar nézők zömét. Noomi Rapace meggyőző alakítást nyújt és sok tekintetben megmenti a filmet, illetve John Malkovich „beugrójáért” is érdemes szerintem beülni erre a filmre. Sokat azért nem szabad várni tőle: nem ez a kémfilm fogja a műfajt piedesztálra emelni.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu