4K, 60 FPS a Steam Decken? Szörnyszülött megoldással kivitelezhető! [VIDEO]

A Valve valószínűleg ilyesmire nem számított, amikor is útjára eresztette a hordozható PC-jét.

 

A lent megtekinthető videó megerősíti, hogy a Steam Deck, Gabe Newellék hordozható PC-je igenis képes 4K felbontású, jó frame rate-ű játékra, holott annak hardvere nem éppen erre lett tervezve (de írtuk már korábban, hogy a Valve később erősebb modelleket is kiadhat a PC-ből). Igaz, ehhez kell egy kis plusz költség, ugyanis maga a Deck nem elegendő ehhez a trükkhöz, ami már ránézésre is frankensteini szinteket döntöget (miközben aláhúzza, hogy az emberi kreativitás valóban nem ismer határokat…).

Szóval az Eta Prima néven futó YouTube csatorna fogott egy Steam Decket, majd annak M.2-es slotjára csatlakoztatott… egy videókártyát. Az Nvidia GeForce kártyái jelen állás szerint nem működnek ezzel a leírva is hallatlan csatlakozással (pedig az RTX 3080-at és az RTX 3090-et is megpróbálták), de mivel AMD-alapú hardvert használnak Newellék, nem meglepő, hogy egy Radeon RX 6900 XT videókártya képes volt így is funkcionálni. Ízlelgessük: egy hordozható PC-re egy SSD-csatlakozóval kötött külső videókártya…

A Steam Deck processzora visszafogja az RX 6900 XT-t (tehát bottleneck áll fenn…), de ettől függetlenül a The Witcher 3 és a Grand Theft Auto V is képes 4K felbontáson másodpercenként több mint 60 képkockás teljesítményre. Az újabb játékok esetében viszont ez már nem megy, hiszen a masina processzora valóban nincs egy szinten a videókártyával. Így a Cyberpunk 2077 és az Elden Ring már alacsonyabb felbontáson, 1080p-n tud ilyen teljesítményt felmutatni. Az is valami, nem? Elvégre az M.2-es csatlakozást nem ilyesmire szántak, a Valve pedig valószínűleg ezúton tarthat egy kerekasztal-beszélgetést, hogy megfontolják a hardver jövőjét.

A Steam Deck esetében így joggal fel lehetne tenni a kérdést, hogy ha annak dokkja is elrajtol, nem lenne-e célszerű abba beépíteni egy grafikus kártyát, hogy így még erősebb performanszot kaphassunk? Vagy csak túl messzire kalandoztunk gondolatainkkal…?

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu