Odakinn e01/e02 – Josh Brolin természetfeletti neo-westernje igazi „nem vénnek való vidéken” játszódik

SOROZATKRITIKA – Az Ozark, a Stranger Things és Josh Brolin másik nagy klasszikus filmje (amelyben a főszerepet játszotta) a Nem vénnek való vidék is eszünkbe juthat az április 15-én indult új Amazon Prime neo-western sorozata láttán.

 

 

A Wyoming kiterjedt síkságain és magas hegyei között a klasszikus westerneket idéző szituáció játszódik le két szomszédos farmcsalád között: az Abbottok, akiket a határozott, de igazságos patriarcha, Royal (Josh Brolin) vezet, és a Tillersonok, egy külsőséges klán, amelyet Wayne (Will Patton), egy betegeskedő földrabló vezet, aki szemet vetett Abbotték nyugati legelőire.

A dolgok azonban egyre bonyolultabbá válnak, amikor egy titokzatos csavargó és hippinek tűnő lány: Autumn (Imogen Poots) felbukkan az Abbottok küszöbén, és azt kéri, hogy táborozhasson a földjükön (és fizet is a kiváltságért), motivációi azonban ismeretlenek. Ugyanezen a napon egy traktor méretű lyuk nyílik a földben az Abbotték nyugati legelőjén: egy feneketlen, fekete, füsttel borított gödör, amely látszólag a semmibe vezet. Vajon honnan jöhetett? Mit jelent a lyuk? És mit tud már róla bármelyik szereplőnk, beleértve magát Royal-t is?

 

 

„Hallottál már egy Kronosz nevű görög istenről?”

 

A neo-western az utóbbi években némileg újraéledt, Taylor Sheridan (Pokol vagy víz, Wind River), Coenék Nem vénnek való vidék, illetve a 11 Oscar-díjra jelölt A kutya karmai közt című filmekkel. Ezek a „Vadnyugaton”, de sokszor modern időkben játszódó filmek teljesen átértékelik a western műfaját, új stílusjegyekkel és a műfajtól szokatlan történeti elemekkel felvértezve azt.

Az Odakinn, a Prime Video saját, exkluzív sorozatainak legújabb darabja is erre törekszik, méghozzá a természetfeletti aspektussal, amely eddig westernfilmekre szinte egyáltalán nem volt jellemző. Ami pedig a történetet illeti, az sok szempontból emlékeztet a határvidéki családi bűnügyi drámára, az Ozarkra, vagy a másik rendkívül népszerű westernsorozatra, a Yellowstone-ra, amely szintén egy karizmatikus családról szól, amelynek szereplői mindent megtesznek azért, hogy megőrizzék a tanyájukat.

Az egész középpontjában pedig Brolin áll: az ő Royal Abbottja, akárcsak Kevin Costner Yellowstone főszereplője, egy rendkívül karizmatikus, sztoikus, régi vágású cowboy, aki valódi érzéseit (és néhány érdekes részletet a múltjából) mélyen elrejti a kemény, macho maszk mögé.

 

 

A lyuk…

 

De a földjén lévő lyuk, egy zavarba ejtő rejtély, amely egyszerre szolgálhat családja és öröksége megmentőjeként és végzeteként, személyiségének rejtett aspektusait hozza a felszínre. Akárcsak a Nem vénnek való vidék főhőse, Llewellyn Moss, ő is egy szakadék szélén álló ember, aki kétségbeesetten próbálja megtartani az egyensúlyát és megérteni a helyét a családját érintő sajátos eseményekben.

A többi karakternek is megvan a maga keresztje – némelyiküknek szó szerint. Például Royal felesége, a mélyen vallásos Cecilia (Lili Taylor) a „ragasztó”, ami összetartja a családot, a hite révén tartja meg a nyugalmat a válságban – igaz, ez nem mindig sikerül neki.

Az idősebb testvér, Perry (az Ozarkból ismert Tom Pelphrey) egy önfejű, temperamentumos egyedülálló apa, aki a felesége rejtélyes eltűnése után fiatal lánya, Amy (Olive Abercrombie) gondozásával küzd; a fiatalabb Rhett (Lewis Pullman) egy rodeó reménység, akinek fényes jövője veszélybe kerül, miután az első rész közepén halálos balhéba keveredik az egyik Tillerson fiúval. A fő konfliktus kezdettől fogva az, hogy Abbotték hogyan tudják megtartani törékeny ökoszisztémájukat az emberi, természeti és természetfeletti fenyegetésekkel szemben egyaránt.

 

 

Jól indult ezt a szürreális neo-western

 

Manapság, amikor már nehéz újat nyújtani a tömérdek, különleges streaming sorozat áradatában, az Odakinn neo-westernje ügyesen fűszerezi komorabb filozófiai elmélkedéseit az időről, a családról és a nyugat fogyasztó természetéről egy karcos, szellemes, helyenként szürreális és némileg David Lynch-et idéző sci-fi történeti szállal. Az első két részt néztük meg, az alapján a sorozat még bármilyen irányba mehet tovább, de a kezdeti benyomások erősen pozitívok.

-BadSector-

 

Odakinn

Rendezés - 8.2
Színészek - 8.2
Történet - 8.4
Látvány - 8.1
Hangulat - 8.4

8.3

KIVÁLÓ

Manapság, amikor már nehéz újat nyújtani a tömérdek, különleges streaming sorozat áradatában, az Odakinn neo-westernje ügyesen fűszerezi komorabb filozófiai elmélkedéseit az időről, a családról és a nyugat fogyasztó természetéről egy karcos, szellemes, helyenként szürreális és némileg David Lynch-et idéző sci-fi történeti szállal. Az első két részt néztük meg, az alapján a sorozat még bármilyen irányba mehet tovább, de a kezdeti benyomások erősen pozitívok.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu