Cary Fukunagát, a Nincs idő meghalni rendezőjét több nő is visszaéléssel, molesztálással vádolja

MOZI HÍREK – A True Detective és a No Time to Die rendezője, Cary Fukunaga bajban van, miután olyan hírek láttak napvilágot, miszerint fiatal nőket molesztált a forgatásokon. A helyzet iróniája, hogy pont azt a Fukunagát vádolják ezzel, aki saját magát feministának aposztrofálja és aki a Sean Connery-féle James Bond-karakter ellen fogalmazott meg hasonló vádakat.

 

Az elismert filmrendező, Cary Fukunaga forró vízben van, mivel nyugtalanító vádak láttak napvilágot a nem megfelelő munkahelyi viselkedésével kapcsolatban. Fukunaga leginkább az HBO True Detective című krimisorozatának és Daniel Craig utolsó Bond-filmjének, a Nincs idő meghalni rendezőjeként ismert, jelenleg pedig az Apple háborús dráma minisorozatában, a Masters of the Airben vesz részt. A sorozat forgatásán dolgozó névtelen források a Rolling Stone-nak árulták el Fukunaga forgatáson tanúsított helytelen viselkedését.

Az ügy egy olyan incidensből ered, amikor a 44 éves rendező két, 1940-es évekbeli prostituáltnak öltözött háttérszínésznőről kezdett fotózkodni, miközben a stáb nagy része már bepakolt. Az egyik színésznő nemrég töltötte be a 18. életévét, és a források szerint Fukunaga interakciója számos piros zászlót vetett fel, mivel provokatív pózolásra biztatta őket. Amikor több kellemetlenkedő néző szembesült vele, Fukunaga mentségére szólt, hogy a folytonosság kedvéért tette.

 

Ez már messze túlment a határon. Nincs semmiféle érv… hogy ez bármilyen szempontból rendben van” – mondta egy forrás. „Ez egy abszolút, egyértelmű visszaélés a hatalommal.”

 

De innentől kezdve sokkal rosszabb lesz a helyzet. A Rolling Stone majdnem egy tucat olyan emberrel vette fel a kapcsolatot, akik dolgoztak Fukunagával, és mindannyian hasonló történeteket osztottak meg: a rendező gyakran használja ki a befolyását az iparágban, hogy fiatal nők után nyomozzon, és zaklatáshoz folyamodik, vagy fenyegeti a karrierjüket, ha elutasítják a közeledését. Ezek a vádak pedig egészen 2013-ig nyúlnak vissza, amikor Fukunaga kirúgta Raeden Greer színésznőt a True Detective című filmből, mert nem volt hajlandó részt venni egy topless jelenetben, noha a szerződésében nem szerepelt meztelenkedési záradék.

 

Fukunaga ügyvédje, Michael Plonsker közleményben cáfolta a vádakat.

 

„Semmi trágár nincs abban, ha valaki barátságot vagy beleegyezésen alapuló romantikus kapcsolatot folytat nőkkel. Ennek ellenére, mivel ez nem illeszkedne az önök narratívájába, arra következtetnek, hogy valami rosszat tett. Soha senki – egyetlen egyszer sem – nem hangoztatott ilyen érzéseket [Fukunaga] felé. Olyan munkakörnyezetet teremt, amely kreatív, együttműködő és mindenkit befogadó”.

 

Rachelle Vinberg színésznő szerint Cary Fukunaga a „grooming” és „gaslinghting” módszereit használja

 

A hónap elején a „gördeszkás” Rachelle Vinberg színésznő (az HBO-s Betty) azt állította, hogy PTSD-t diagnosztizáltak nála Fukunaga folyamatos manipulációja miatt rövid kapcsolatuk alatt. Fukunaga egy nappal azután találkozott Vinberggel, hogy az 18 éves lett, és barátságukból végül szerelem lett.

A „NANE” nevű női szervezet szerint „a „grooming” szó jelentése behálózás, becserkészés. Az online térben főként arra utal, amikor felnőtt elkövetők közösségi oldalakon magukat gyereknek, fiatalnak kiadva férkőznek kiskorúak közelébe. Az online grooming különösen azért veszélye, mert gyakran csak akkor derül ki, hogy ártalmas közeledésről van szó, amikor az elkövető már kialakított egy erős érzelmi kapcsolatot az áldozattal, és elszigetelte őt környezetétől.”

Ami pedig a gaslinghting módszerét illeti, az egy híres 1944-es film címére, a George Cukor által rendezett, Ingrid Bergman főszereplésű Gázlángra utal (film,_1944) és a módszer nagyjából egy olyan pszichológiai manipuláció, amelynek lényegek, hogy az áldozat hogy megkérdőjelezze saját emlékezetét, észlelését és józanságát. Vinberg szerint az alatt a rövid időszak alatt, amíg együtt volt Fukunagával (illetve előtte is), a férfi ezeket a pszichológiai módszereket használta ellene.

 

„Évekig féltem tőle” – osztotta meg Vinberg az Instagramon. „A fickó egy groomer, és évek óta csinálja ezt a szart. Nők, óvakodjatok!”

 

Vinberg több más nőtől is támogatást kapott, akik ismerték Fukunagát, vagy dolgoztak vele a múltban. Az ikertestvérek, Cailin és Hannah Loesch, akik a Maniac című sorozatában szerepeltek, szintén kiadtak egy nyilatkozatot, amelyben azt állították, hogy a férfi nyomást gyakorolt rájuk, hogy vegyenek részt egy édeshármasban, és azt sugallta, hogy a vérfertőzés rendben van, „ha minden félnek megfelel”. Fukunaga a képviselőin keresztül tagadta a vádakat. A Maniac két másik forrása azt állítja, hogy Fukunaga folyamatosan fiatal nőkkel vette körül magát. „Úgy hívtuk, hogy a rajongói klubja. Azt kérdeztem: „Mi a fenéért lógnak körülötte mindig ezek a fiatal lányok, mint a kiskutyák?”

Vinberg és a Loesch nővérek posztjait Fukunaga volt barátnői, Kristine Froseth (The Society) és Margaret Qualley (Maid) is lájkolták és megosztották. Úgy tűnik, Fukunagának már többször is előfordult szakmaiatlan viselkedése, és a férfiakat sem kíméli manipulatív taktikáitól. Fukunaga gyakori munkatársa, Nick Cuse csatlakozott Vinberg és a Loesch ikrek kijelentéseihez, és a True Detective rendezőjét „a legrosszabb emberi lénynek” nevezte, akivel valaha is találkoztak.

Fukunagát azzal is vádolták, hogy a feminizmus álarca mögé bújik, hogy fenntartsa az imázsát. A Nincs idő meghalni promóciója során „erőszaktevőnek” nevezte Sean Connery James Bondját, amiért az 1965-ös Tűzgolyóban erőszakkal megcsókolt egy ápolónőt, illetve az egy évvel korábbi Goldfingerben konkrétan „megerőszakolt” egy másikat. (Hogy ez igaz-e, vagy sem, arról most mindenki meggyőződhet, mert a film fent van HBO Maxon.) Magát a Nincs idő meghalnit a megjelenés előtt a Bond feminista megközelítésének nevezték. Fukunaga tiltakozott a Roe kontra Wade ügyben nemrégiben hozott döntés ellen is, ami végül Vinberg számára az utolsó csepp volt a pohárban, mielőtt előállt szörnyű tapasztalataival.

Forrás: Rolling Stone

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu