Döbbenet: a franciák komolyan be akarják tiltani az angol gamer-kifejezéseket?!

A gamer kifejezések tiltása a francia kormány azon törekvésének része, hogy „megszüntesse a megértés akadályait” a játékokat nem ismerő francia állampolgárok számára.

 

 

A francia tisztviselőknek megtiltotta kormányuk a különböző angol nyelvű, videójátékokkal kapcsolatos, „gamer” kifejezések használatát, köztük olyan szavakat, mint a streamer, pro-gamer és eSports.

A szavak betiltása a francia kulturális minisztériumtól származik. Ami az okot illeti? Azért, mert a játékszektor tele van „anglicizmusokkal”, amelyek „a megértés akadályaként” szolgálhatnak a játékokat nem ismerő emberek számára. A francia kulturális minisztérium illetékesei szerint a változtatás célja, hogy a francia nyelvű lakosság könnyebben kommunikálhasson, és hogy átkutatták a francia videójátékos weboldalakat és magazinokat alternatív francia kifejezések után.

Francia tisztviselők korántsem először figyelmeztetnek arra, hogy az angol játékkifejezések problémát jelentenek.

A Guardian szerint „Franciaország rendszeresen szörnyű figyelmeztetéseket ad ki a nyelvének lealacsonyítására a Csatorna, vagy újabban az Atlanti-óceán túloldaláról”. Az Académie Française, a francia nyelvőrség nemrégiben aggodalmát fejezte ki az angol játék-kifejezések miatt, és 2017-ben kiadott egy listát alternatív francia kifejezésekről. Februárban az Académie Française arra figyelmeztetett, hogy a francia nyelv „leépülését” „nem szabad elkerülhetetlennek tekinteni”.

A rendelet jogilag kötelező érvényű a francia kormányzati dolgozókra nézve, de nem korlátozza az angol kifejezések használatát a rendes francia állampolgárok vagy kiadványok számára.

Ez azt jelenti, hogy a kifejezések valószínűleg továbbra is létezni fognak valamilyen formában. Míg az olyan angol kifejezések, mint a streamer, pro-gamer, eSports és cloud gaming nem használhatók tovább, a francia tisztviselők olyan jóváhagyott alternatívákat találtak ki, mint a „jeu video en nuage” a cloud gamingre és a „jeu video de competition” az eSportra.

Franciaország számos játékfejlesztő stúdiónak és vállalatnak ad otthont, közülük is kiemelkedik az Ubisoft, amelynek székhelye a franciaországi Montreuilben található.

Forrás: The Guardian

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu