Bámulatos az Xbox Series X teljesítménye: remekül fut rajta a Windows 98! [VIDEO]

TECH HÍREK – Hurrá, végre a konzolok fejlődése utolérte a PC-t – igaz, a 24 évvel ezelőttit! Na jó, nem, csak néhány lelkes retrójáték-rajongó ügyeskedett kicsit az Xbox Series X-en.

 

 

Tény és való, a játékosok többsége az új generációs PS5-öt és az Xbox Series X-et azért preferálja, hogy a modern játékokat a legújabb és legjobb grafikai hűségben láthassa. Azonban akadnak olyan elvetemültek, akik alternatív eszközökkel frissítik a konzolokat. Néhány retró-játékos erőfeszítéseinek köszönhetően az Xbox Series X rajongói úgy dönthetnek, hogy Windows 98-at futtatnak lenyűgöző gépeiken.

A Digital Foundry egy nemrégiben közzétett videóban mutatta be, hogy a retró játékok szerelmesei emuláció segítségével képesek Windows 98-at futtatni egy Xbox Series X konzolon.

Bár a Microsoft operációs rendszerének jelenlegi iterációja a Windows 11-nél tart, sok ős-gamer táplál érzelmeket az olyan klasszikusok iránt, mint a Windows XP, a Windows 7 és a korai Windows 98. Az Xbox Series X-tulajdonosok többek között a Quake és az Age of Empires első részét, illetve a Command and Conquer, a Doom, a Half-Life és a Turok játékokat játszhatják ezzel a Windows 98-as módszerrel.

A Digital Foundry úgy találta, hogy az Xbox Series X megduplázza a korai Windows-eszköz szerepét, ha a RetroArch emulátort a DOSBox Pure-ral és a Windows 98 egy példányával használja, hasonlóan ahhoz, ahogy a PS2 emuláció működik a Series X-en. Ettől kezdve minden egyes játék úgy települ, mintha egy lemezt helyeznénk be az egyik ilyen vaskos, régi torony tálcájába, bár az Xbox Series X ehelyett lemez-ISO-kat használ. Miután ezeket a játékokat a DOSBoxon keresztül telepítették az Xbox Series X-re, a játékok az asztalról vagy a Start sávon keresztül töltődnek be, mint egy régi számítógépen.

A Windows 98 futtatása az Xbox Series X-en csak kontroller és billentyűzet használatával működik, mert bár sok egér kompatibilis a konzollal, ez az emulátor jelenleg nem képes ilyet használni.

A DOSBox Pure emulátor a jelenlegi formájában nem teljes, mivel az Xbox Series X tulajdonosoknak speciális illesztőprogramokat is telepíteniük kell, hogy biztosítsák, hogy egy játék rendszerkövetelményei teljesülnek, mielőtt lejátszani tudnák azt. A játékok is a Series X CPU-járól játszanak, a GPU-ról nem követik nyomon a bemenetet a Digital Foundry videójában, amely rávilágít arra, hogy az eredeti gép a legtöbb esetben még mindig gyorsabban rendereli a játékbeli világokat, mint a modern konzol.

Míg sok Xbox rajongó a fent említett Digital Foundry videóban lelkesedését fejezte ki a Windows 98-as korszak PC-s játékaiért és a legtöbb játék futtatásához szükséges Voodoo 3dfx-ért, mások dicsérték az Xboxot, amiért nyitott az ilyen emulációra. Több válaszban is hangsúlyozták, hogy nemcsak a korai PC-játékok, hanem a bootolási dallam és a felhasználói felület iránti nosztalgiát is. Bár néhányan az eredeti Xboxra és a GentooX használatára mutattak rá, amellyel egy régi operációs rendszert vittek a konzolokra, többen az Xbox Series X-et mint csúcsminőségű emulációs gépet üdvözölték.

Forrás: YouTube

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu