Robert Redford TOP 12 – A 86 éves legendás sztár tizenkét legjobb filmje

TOPLISTA – Pár napja, augusztus 18-án lett 86 éves Robert Redford, az ikonikus, jóképű hollywoodi színész, rendező, producer és a Sundance Filmfesztivál alapítója. Összeszedtük a legendás színész tizenkét legjobb filmjét, rangsorolva.

 

 

Robert Redford egy hollywoodi ikon, olyan kritikusok által elismert filmekben játszott, mint A nagy balhé, a Butch Cassidy és a Sundance külyök és a The Way We Were, hogy csak néhányat említsünk. Nemcsak fenomenális színész, hanem kiváló rendező és producer is, valamint a Sundance Institute alapítója és az Egyesült Államok legnagyobb független filmfesztiváljának, a Sundance Filmfesztiválnak a létrehozója. Redford 1936-ban született a kaliforniai Santa Monicában Martha és Charles Redford szülők gyermekeként. Redford fiatalkorában a Los Angeles-i Van Nuysba költözött, és a Van Nuys High Schoolba járt, ahol az önleírás szerint „rossz” diák volt, jobban érdeklődött a művészet és a sport iránt, mint a tanulmányai iránt. A középiskola elvégzése után dolgozott és beutazta Európát, mielőtt 1959-ben beiratkozott a New York-i American Academy of Dramatic Arts-ra.

 

A tehetséges színész a színpadon a Tall Story, a The Highest Tree, a Sunday in New York, és a legsikeresebb, a Mezítláb a parkban című Broadway-produkciókkal aratott sikert. A hatvanas évek elején Redford vendégszerepelt a korszak számos népszerű televíziós sorozatában, többek között az Érinthetetlenekben, a Perry Masonben, az Alfred Hitchcock Presentsben és a The Twilight Zone-ban. A 60-as évek során Redford főszereplő színészként is egyre nagyobb hírnevet szerzett magának, főszerepet játszott a Inside Daisy Clover és a This Property is Condemned című filmekben, mindkettőben Natalie Wood oldalán. 1969-ben Redford megkapta azt a szerepet, amely sztárrá tette őt a legendás Paul Newman mellett a Butch Cassidy és a Sundance kölyökben. Ez a szerep megszilárdította Redford szarkasztikus, de kedves, aranyszívű „rosszfiú” szerepét a filmvásznon. Íme Robert Redford legjobb filmjei, rangsorolva. Ahogy mondani szokták: a többi már történelem…

 

 

  1. Kémjátszma (2001)

 

A Kémjátszma egy 2001-es amerikai akció-thriller film Tony Scott (Top Gun) rendezésében, Robert Redford és Brad Pitt főszereplésével. A film 115 millió dolláros költségvetésből 62 millió dolláros bevételt hozott az Egyesült Államokban és 143 millió dollárt világszerte, és többnyire pozitív kritikákat kapott a filmkritikusoktól.

Redford játssza a CIA ügynök Nathan Muir szerepét alakítja, aki a visszavonulás küszöbén áll, amikor megtudja, hogy védencét, a Brad Pitt által alakított Tom Bishopot letartóztatták Kínában kémkedés vádjával. Muirnak nem idegenek a CIA felsőbb körökben zajló machinációk, ezért minden képességét és rámenősségét latba veti, hogy megtalálja a módját Bishop kiszabadításának. A színvonalas CIA-filmek egyik jobbik darabja ez, és a Redford-Pitt páros miatt is mindenképpen érdemes megnézni, ha még nem láttad, többek között azért is, mert realizmusa révén is alig öregedett a film.

 

 

  1. Tisztességtelen ajánlat (1993)

 

Az Indecent Proposal Jack Engelhardt azonos című regénye alapján készült. A film a szerencsétlen házaspárt, Davidet (Woody Harrelson) és Diana Murphyt (Demi Moore) követi, akik Vegasban próbálnak nagyot nyerni, hogy javítsanak anyagi helyzetükön. A dolgok nem éppen a terv szerint alakulnak, és a fiatal pár végül mindent elveszít, mígnem a jóképű nagymenő John Gage (Redford) 1 millió dollárt ajánl Davidnek egy éjszakáért a feleségével. A Forbes szerint Erin Cressida Wilsont szerződtették a 90-es évek népszerű filmjének remake-jének forgatókönyvére.

 

 

  1. Folyó szeli ketté (1992)

 

A Folyó szeli ketté Norman Maclean író félig önéletrajzi ihletésű novelláján alapul. A Redford által rendezett film két ellentétes személyiségű presbiteriánus testvér életét mutatja be, akik az első világháború, a nagy gazdasági világválság és a szesztilalom korában érnek felnőtté. A megható történetet a kritikusok kedvezően fogadták, Redford pedig Golden Globe-jelölést kapott a legjobb rendezésért.

 

 

  1. Úriember revolverrel (2018)

 

Az öregember és a pisztoly Forrest Trucker (Redford) hivatásos bűnöző és szökésművész valós hőstettein alapul, aki saját elmondása szerint 18 alkalommal szökött meg sikeresen a börtönből. A film a leghíresebb szökését meséli el a San Quentin állami börtönből, amely után négy évig szabadlábon maradt, és bankrablások sorozatát követte el, amelyek megragadták a közvéleményt. A film egyben Redford utolsó filmje is volt, mielőtt 2018-ban visszavonult volna a színészi pályától.

 

 

  1. Amerika kapitány: A tél katonája (2014)

 

Redford az Amerika kapitány főszereplője: The Winter Soldierben a gonosztevő Alexander Pierce szerepében. Redford az Entertainment Weeklynek elmondta: „A Bosszúállók-sorozat a csúcstechnológia terméke, amely nagy szerepet játszik a filmkészítés új rendjében, így meg akartam tapasztalni ezt – egyszerűen tudni akartam, milyen ez, és meg is kaptam ezt a lehetőséget, így számomra olyan volt, mintha új terepre lépnék, csak hogy megtapasztaljam, milyen”.

 

 

  1. Komputerkémek (1992)

 

A Komputerkémek egy 1992-es krimi számítógépes hackerek egy csoportjáról, akik képességeiket arra használják, hogy szimulált kibertámadásokat hajtsanak végre vállalatok számára, egyfajta penetrációs tesztelésként. A csapatot – amely Donald Crease volt CIA-ügynökből, Darren Roskow elektronikai technikusból, Carl Arbogast hackercsodagyerekből, Whistler vak távközlési zseniből és Martin Bishop szökevényből áll – az NSA felkérte, hogy lopjanak el egy titokzatos „fekete dobozt”, amely állítólag képes megfejteni minden ismert számítógépes rendszer titkosítását. A dolgok félresiklanak, amikor Bishop múltja visszatér és kísérti őt.

 

 

  1. A suttogó (1998)

 

A suttogó egy 1998-as amerikai western dráma, amelyet Robert Redford rendezett és játszott a főszerepben, Nicholas Evans 1995-ös azonos című regénye alapján. Redford játssza a címszereplőt, egy tehetséges trénert, akinek figyelemre méltó képessége van a lovak megértéséhez, és akit felbérelnek, hogy egy tragikus balesetet követően segítsen egy sérült tinédzsernek (a még kamasz Scarlett Johansson alakítja) és szintén sérült lovának lelkileg talpra állniuk.

Bár már több filmet is rendezett, ez volt az első alkalom, hogy Robert Redford olyan filmet rendezett, amelyben ő maga is szerepelt. A filmdráma érdekessége még, hogy Nicholas Evans író szerint valódi „lósuttogókról” mintázták a főszereplőt.

 

 

  1. Őstehetség (1984)

 

A The Natural Bernard Malamud azonos című regénye alapján készült, amely a fiktív baseballjátékost, Roy Hobbsot (Redford) vizsgálja, akit természetes tehetséggel ruházott fel a sportág. Roy Hobbs karaktere állítólag lazán a valódi major ligás Eddie Waitkuson alapul. A Természetes című filmet minden idők egyik legjobb baseballfilmjének tartják.

 

 

  1. A nagy balhé (1973)

 

A nagy balhé egy hollywoodi klasszikus, amelyet David S. Ward írt, és amelyet a valós életben élő szélhámosok, Fred és Charley Gondorff ihlettek, ahogyan azt David Maurer The Big Con: The Story of the Confidence Man című könyve megírta. A film a két barát, Johnny Hooker (Redford), a feltörekvő szélhámos és Henry Gondorff (Paul Newman), az FBI elől bujkáló profi szélhámos bosszúját követi nyomon, miután közös barátjukat, Luther Colemant (Robert Earl Jones) meggyilkolták. A páros bonyolult tervet eszel ki, hogy megbosszulják barátjukat a maffiafőnökön, aki megölette őt.

 

 

  1. Butch Cassidy és a Sundance kölyök (1969)

 

Redford áttörő szerepét a Sundance Kid szerepében kapta Paul Newman oldalán a klasszikus westernben, a Butch Cassidy és a Sundance Kidben, amely a bankrabló duót követi végig bűneik és hőstetteik során, egészen a végső összecsapásig. Redford és Newman közötti kémia a film során végig megalapozta a film státuszát, mint egy jó hangulatú haverfilmet és minden idők egyik legjobb westernfilmjét.

 

 

  1. A keselyű három napja (1975)

 

A keselyű három napja James Grady Six Days of the Condor című 1974-es regénye alapján készült. Stílusos és izgalmas politikai thriller, amely Joseph Turner (Redford) könyvmoly CIA-ügynököt követi, aki egy nap ebédről visszatérve azt látja, hogy minden munkatársát meggyilkolták. Turnernek ezután el kell kerülnie saját meggyilkolását, miközben megpróbál túljárni a hátborzongató bűntény felelőseinek eszén. Annak ellenére, hogy a filmet a 70-es években forgatták, A kondor három napja a jelenben is megállja a helyét, és a kémkedés rajongóinak kötelező darab.

 

 

  1. Az elnök emberei (1976)

 

Az elnök emberei egy politikai dráma, amelynek középpontjában a hírhedt Watergate-botrány és Richard Nixon elnökségének későbbi bukása áll. A film Carl Bernstein (Dustin Hoffman) és Bob Woodard (Redford) könyve alapján készült, akik a The Washington Post számára nyomoztak a botrányban. A film tagadhatatlanul a filmtörténet egyik legjobb politikáról szóló filmje.

Spread the love
Avatar photo
This user hasn not filled out his biographical info.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu