A Cinema City-anyavállalat Cineworld hivatalosan is csődvédelemhez folyamodott!

A hazai Cinema City-mozikat is tulajdonló Cineworld mozilánc-üzemeltető amerikai csődeljárást kezdeményez

 

 

Az utóbbi hetekben már lehetett sejteni, ám immár hivatalos: a brit Cineworld Group szerdán csődvédelmet kért az Egyesült Államokban, mivel a világ második legnagyobb mozilánc-üzemeltetője hatalmas adósságának megfékezésével küzd.

Az úgynevezett 11. fejezet (Chapter 11) szerinti bejelentés, amely lehetővé teszi a cégek számára, hogy üzleti tevékenységben maradjanak, miközben megpróbálják átstrukturálni adósságukat, a Cineworld amerikai, brit és jersey-i tevékenységét érinti, ami az üzleti tevékenységének nagy részét lefedi.

A Cineworld közölte, hogy várhatóan 2023 első negyedévében lép ki a Chapter 11 védelemből, és a folyamat során minden szállítójának teljes mértékben ki kívánja fizetni a szokásos béreket, valamint az alkalmazottaknak is ki kívánja fizetni a szokásos béreket.

A csoport vállalatai 1,94 milliárd dollárnyi kötelezettségvállalással rendelkeznek a meglévő hitelezők részéről, és a Cineworld arra számít, hogy a folyamat során a megszokott módon működteti globális üzletágát és mozijait – tette hozzá.

A cégcsoport részvényei, amelyek rekordalacsony szintre, 1,80 pennyre estek, miután a Wall Street Journal augusztusban először számolt be a vállalat esetleges csődjéről, szerdán 9,9 százalékkal magasabb, 4,29 pennyn állapodtak meg.

Két évvel ezelőtt lemondott a rivális Cineplex (CGX.TO) felvásárlási terveiről, és jogi vitában áll a kanadai céggel, amely 1,23 milliárd kanadai dollár (946 millió USD) kártérítést követel.

A Cineplex közölte, hogy részletesen áttanulmányozza a csődeljárással kapcsolatban benyújtott anyagokat, és minden lehetőséget megvizsgál, hogy a Cineworlddel szembeni követelését előmozdítsa.

Bár a vállalat megismételte, hogy nincs garancia arra, hogy a meglévő részvények tulajdonosai számára bármilyen megtérülést biztosítanak, nem számít arra, hogy a bejelentés a londoni részvényei kereskedésének felfüggesztését eredményezi.

A Cineworld azt is közölte, hogy várhatóan változtatni fog ingatlanstratégiáján az Egyesült Államokban, és a bérbeadókkal együttműködve javítani fogja az amerikai mozi bérleti feltételeit.

Miközben a moziipar a világjárványból való kilábalásért küzd, a Cineworld konkrét problémája az évek során felhalmozott adósságállománya.

A nettó adósságállománya a lízingkötelezettségekkel együtt 8,9 milliárd dollár volt 2021 végén. A lízingkötelezettségek nélkül a nettó adóssága 4,84 milliárd dollár volt ekkor. A vállalat piaci értéke szerdai záráskor mintegy 59 millió font (68 millió dollár) volt.

A vállalat, amely 10 országban több mint 9000 mozit üzemeltet, és mintegy 28 ezer embert foglalkoztat, adósságot vett fel a Regal 2017-es 3,6 milliárd dolláros felvásárlásának egy részének finanszírozására, és még többet a világjárvány túlélésére.

Arról egyelőre nincs hír, hogy a jelenlegi helyzet bármilyen módon érintené a Cinema City magyarországi működését.

Forrás: Espanol.news

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu