Most már a Jegyzettömbben is futtathatjuk a DOOM-ot! [VIDEO]

Az nem volt elég, hogy egy krumplin fut az id Software örök klasszikusa, és az sem volt elegendő, hogy egy PC alaplapjának BIOS-ában is láttuk már futni Doom Guy történetét. Nem, ennél is meredekebb port látott napvilágot…

 

A port alkotója, Sam Chiet szerint „így ideális játszani” a DOOM-ot, és bár viccnek szánta a kommentet, a Jegyzettömbös átirat nem olyan rossz, ugyanis másodpercenként hatvan képkockával fut. Erre anno nem sok konzol volt képes (pl. a SNES verzió eléggé lassan futott), de ne felejtsük el, hogy a látványvilág viszont nem olyan jó, és azért itt-ott villódzik is a játék. De ne felejtsük el, hogy egy karakteres szövegszerkesztőben fut az id Software játéka, és kivehető, hogy hol mi történik. A színek hiánya sem tűnik olyan hatalmas problémának.

Nem lenne nagy meglepetés, ha most arra gondolna valaki, hogy ez biztosan egy módosított Jegyzettömb, vagy mondjuk egy komolyabb változat, például a Notepad++. Nem ez a helyzet! Chiet szerint ez a mezei, eredeti, érintetlen szövegszerkesztő a Windowsban, úgyhogy ilyen trükkről nincsen szó. Már most felkeltette az egyik eredeti alkotó figyelmét: John Romero ugyanis válaszolt a port készítőjének. Hiába írt mindössze egy szót („Elképesztő”), ez mindenféleképpen komoly elismerés!

Chiet hamarosan közzé fogja tenni a DOOMpadet, de még vannak akadályok. Például a Windows szerint ő újraalkotta az Ulthar malware-t, holott semmi ilyen nincsen. Szerinte a Windows Defender hülyeségét egyszerűen le kell nyelnünk. Amúgy már van egy hasonló megoldás: a DOOM-ASCII egy szövegalapú terminálon bármikor elfut, úgyhogy az a kérdés, amit a Redditen gyakran feltesznek („elfut rajta a DOOM?”), nem véletlen, mert manapság komoly szubkultúra alakult ki abból, hogy min lehet John Carmackék játékát játszani.

És erre ott van a forráskód is, ugyanis az id Software 1997-ben non-profit célra ingyenesen elérhetővé tette azt, így mindenki megpróbálhatja átportolni a DOOM-ot. Alig várjuk már a kenyérpirítós átiratot, komolyan. Ha lesz valamelyiken egy kijelző, biztos megvalósul…

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu