A Dungeons & Dragons felhagyhat a „faj” kifejezés használatával?!

A Dungeons & Dragons saját bevallása szerint nagy lépést tesz az inkluzivitás felé azzal, hogy eltávolítja a fantasy műfaj problémás gyökerei közé sütött elavult terminológiát.

 

 

A Dungeons & Dragons azonnali hatállyal eltávolítja a „faj” kifejezést a lexikonjából. Ez a változás a One D&D, a játék örökzöld 5. kiadásának továbbfejlesztésével párhuzamosan történt.

A fantasy műfajban a „faj” kifejezést gyakran használják teljesen különböző típusú lények leírására, az elfektől és emberektől kezdve a goblinokig és orkokig.

A „faj” kifejezést először J.R.R. Tolkien használta A Gyűrűk Urában, mára azonban a legtöbb fantasy játékban, így a D&D-ben is standard terminológiává vált.

Ám a Dungeons & Dragons most tesz egy lépést a problémás terminológia megváltoztatása felé. A D&D már az 5. kiadás megjelenése óta próbál eltávolodni a „faj” kifejezéstől. Ugyanakkor a játékmechanikára való hivatkozáskor még mindig az „elavult” kifejezésre támaszkodott. A legutóbbi One D&D játéktesztjétől kezdve és minden jövőbeli tartalom esetében a „race” helyett a „species” kifejezést fogja használni. A Wizards of the Coast egy blogbejegyzést tett közzé, amelyben elmagyarázta érvelését és eljárását.

A való világban a „race” kifejezés történelmileg arra szolgált, hogy különböző embercsoportokat osszon meg és nyomjon el.

A fantasyben a faj társadalmi konstrukcióból valós, fizikai különbségekké válik. Akaratlanul is teret adva a mindkét helyen jelen lévő diszkriminációnak. A modern fantasy atyjaként Tolkien a „race” szó használatával akaratlanul is kodifikálta a terminológiát az utána következők számára. Beleértve az olyan népszerű játékokat, mint a World of Warcraft.

A Dungeons & Dragons elkövetett néhány hangzatos baklövést a közelmúltban. Így a blogjában mutatott átláthatóság és figyelem üdvözlendő változás. A kifejezés eltávolítása a többség szerint okos lépés a világ legrégebbi TTRPG-je számára.

Ennek ellenére a játékosok még nem állnak készen arra, hogy gratuláljanak a D&D-nek ehhez a változáshoz.

Más játékok, mint például a Paizo Pathfinder, ugrásszerűen előzik őket a méltányosság és befogadás terén. A játékosok szerint a Wizards of the Coastnak fel kell zárkóznia. A Dungeons & Dragons várja a visszajelzéseket a dikcióval kapcsolatban. Így azok a játékosok, akik inkább egy másik szót szeretnének, mindenképpen fejtsék ki véleményüket a következő One D&D játékteszt felmérés során. Erre december 21-től lesz lehetőség a tervek szerint.

Forrás: D&D Beyond

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu