Árulás – Mindenkinek van egy sötét titka Charlie Cox kémthriller sorozatában

SOROZATKRITIKA – Ez a fordulatos, izgalmas, intelligens és eredeti Netflix limitált sorozat ráébreszt arra, hogy senkiben sem bízhatsz. Charlie Cox, a Daredevil főszereplője itt egy szorult helyzetbe került, sötét múltú MI6 titkos ügynököt alakít, akit váratlanul kineveznek a szervezet élére és akit többek között egy volt orosz ügynöknő: Olga Kurylenko is szorongat.

 

 

Nem titok, hogy a Netflix szereti pumpálni a tartalmakat, jóban-rosszban. Olyan kritikai és kereskedelmi sikerek, mint a Stranger Things, a The Sandman, a Monster: The Jeffrey Dahmer Story, és most a hatalmas sikert aratott Wednesday című sorozat uralják a streamingszolgáltató eredeti tartalomlistáját, és segítettek megőrizni a státuszát, miközben a Netflix a streamingszolgáltatások egyre bővülő kínálatával versenyez.

Ezek a tévésorozatok kiemelkednek a Netflix állandó újdonságainak tengeréből, amelyek általában általánosabb cselekményszálakra és szereposztásokra támaszkodnak, amelyek többségéről még csak nem is hallottál, vagy csak jóval azután botlasz bele, hogy természetes vagy erőszakos módon véget értek.

Bár az Árulás talán nem fogja úgy lángra lobbantani a Netflixet, mint az Addams család vagy az Indiana állambeli Hawkins lakói, ez a tömör kémthriller mindenképpen méltó kiegészítője a nézési listádnak. Az én szívemnek pedig külön kedves, mert imádom a feszes kémthrillereket.

 

 

Feszes, ötrészes kémthriller a Daredevil

 

A Kémek hídja című, Tom Hanks és Mark Rylance főszereplésével készült történelmi thriller Oscar-díjra jelölt írója, Matt Charman által jegyzett Árulás egy újabb olyan projekt, amely gondosan kidolgozott és szövevényes hazugságok hálójába helyezi szereplőit. A feszes, öt epizódból álló dráma főszereplője Charlie Cox, aki leginkább a Daredevil címszereplőjeként ismert. A Marvel ikonikus hősének magával ragadó alakítása fenntartotta a közönség figyelmét, és elnyerte a nézők bizalmát, bár meglepő módon eddig nem sok más tartalmas, húsba vágó szerepet kapott Cox, amibe belemélyedhetett volna.

Az Árulásban az angol színész Adam Lawrence-t alakítja, az MI6 megbízható ügynökét, aki 15 éve folyamatosan emelkedik a ranglétrán. Amikor Sir Martin Angelist (Ciarán Hinds), az MI6 vezetőjét megmérgezik egy étteremben, és alkalmatlanná válik kormányzati feladatainak ellátására, mindenki életbe lépteti a tartaléktervet, és átveszi új szerepét és feladatait.

 

 

MI6 gyorstalpaló

 

A pilot okosan kezdődik azzal, hogy Adam beszélget kisfia, Callum (Samuel Leakey) osztályában arról, hogy pontosan mivel is foglalkozik. Ez nem csak arra nézve intelligens módszer, hogy a valószínűleg nem tudatos közönségnek elmagyarázza az MI6 hierarchiáját, de megalapozza a fiához fűződő köteléket is. Cox karakterének ezt a kedves bevezetését hamarosan megszakítja az a hírhedt hívás, amely tájékoztatja Adamet a mérgezésről, és amely hirtelen véget vet a Callum iskolájában tartott vendégelőadásának.

Miközben az egész szervezetnek azonnal alkalmazkodnia kell az új valósághoz, Cox fiatal vezető ügynök karaktere az, aki a leginkább a feje tetejére áll. Bár mindent megtesz, hogy eltemesse szorongását, az MI6 vezetőjeként betöltött új pozíciójával járó stressz és zavaró tényezők óhatatlanul a felszínre törnek. Cox a magabiztosság rétegébe burkolja alakítását, de a néző számára egyértelmű, hogy Adam valamiben bizonytalan.

 

 

Oroszországból, „szerelemmel”?

 

De nem csak a nagy új munka az, ami Adamet stresszel. Hanem az, hogy a bonyolult múltja még bonyolultabb jelenné válik. A Kara (Olga Kurylenko) nevű orosz kémnőnek, aki megmérgezi az MI6 főnökét, valójában személyes és szakmai múltja van Adammel, amiről senki sem tud. Nemcsak azért tér vissza 15 évvel később, hogy „beváltsa a zsetonjait”, és választ kapjon Adamtól arra, hogy ki ölte meg az embereit egy bakui küldetésen, hanem visszatérése is hozzájárul a család megrázó dinamikájához.

Adam felesége, Maddy (Oona Chaplin) hamar észreveszi, hogy megváltozott az új pozícióban, többek között hirtelen otthagyja a mozit a gyerekekkel, hogy egy munkahelyi hívást fogadjon, és késő este titkos dokumentumokat böngészik a számítógépén. Még ha Adam fizikailag jelen is van a családjával, gondolatban mérföldekre van tőle.

 

 

Egyedi csavar az ismerősnek induló történetben

 

Az olyan történetek, amelyek arról szólnak, hogy valakinek a párja szkeptikusan viszonyul a párja titkos, magas szintű munkájához, nem újdonság, és őszintén szólva eléggé unalmasak. Általában a partner alulfejlett, a felszínen marad a cselekmény eszközeként és rövid szünetként a fő attrakciótól. Mindez ez elég gyorsan ismétlődővé és idegesítővé válhat. Az Árulás azonban egyedi csavart ad a bevált és bevált formulának azzal, hogy Adam feleségének, Maddynek komplexitást ad és más ügynökökkel is köti össze. Igen, Cox története az, ami mozgatja a narratívát, és beszippantja az embert. Hogy lehet, hogy az MI6 új vezetője pont az a valaki, akit azzal gyanúsítanak, hogy Oroszország kettős ügynöke? De Maddy az, akit a legérdekesebbnek fogsz találni, mivel félelmetes fenyegetésnek bizonyul Adam állásának biztonságára nézve. A lány a hadseregben szolgált, és sokat tud a nemzetközi ügyek működéséről és jól tudja, milyen halálos lehet minden. Az a tény, hogy Maddy egy Dede nevű nővel (Tracy Ifeachor) szolgált, aki most fontos szerepet tölt be a CIA-nál, és Adam keresésére bukkant fel újra, csak hab a szövevényes történet tortáján.

A Maddy, Dede és Kara közötti, folyamatosan változó erőviszonyok az, ami ezt a kémthrillert kiemeli a többi közül. Cox alakítása az elejétől a végéig egyenletesen erős, bár a történetvezetés viszonylag stagnál. Miután kiderül, hogy erkölcsileg és etikailag nem olyan alkalmas a feladatra, mint amilyennek az ajánlólevele alapján tűnhet, és hogy kettős ügynökként gyanúsítják, aki árulást követett el (mindez már az első epizódban kiderül, sőt, még a trailerben is), a karaktere iránti érdeklődés és intrika kissé alábbhagy.

 

 

Három nő hálójában

 

Világossá válik, hogy az izgalmat és a kiszámíthatatlanságot valójában a három nő jelenti, akiknek mindnek megvan a maga célja. Dede minden lehetséges nyomot ki akar préselni Maddyből, aki megpróbálja megérteni férje szerepét az őrületben, és azt, hogy volt-e vagy van-e viszonya Karával. Bár Kara kezdetben lapos antagonistának tűnik, akinek egyetlen célja van (megzavarni rendetlen főszereplőnk status quóját), meglepő módon ő válik a sorozat legdinamikusabb karakterévé. Számos különböző helyzet teszi lehetővé számára, hogy megmutassa szimpatikusabb oldalát, és utalásokat kapjunk egy traumatikus múltra, amelyről a sorozat fokozatosan fedi fel a fátylat.

Bár egy folyamatos, hosszabb sorozatnak is remek lett volna, de az Árulás nagyon jól működik egy kompakt, öt epizódból álló történetként is. Míg a saját démonjaival, hibáival és tévedéseivel is küzdő Cox MI6-ügynökként és vezetőként is megragadó, Chaplin, Kurylenko és Ifeachor folyamatosan ingadozó hűsége és Cox karakterével való kapcsolatuk az, amitől igazán izgalmassá válik ez a kémthriller.

-BadSector-

Árulás

Rendezés - 8.2
Színészek - 7.8
Történet - 8.4
Látvány/zene/hangok/akció - 7.8
Hangulat - 8.2

8.1

KIVÁLÓ

Bár egy folyamatos, hosszabb sorozatnak is remek lett volna, de az Árulás nagyon jól működik egy kompakt, öt epizódból álló történetként is. Míg a saját démonjaival, hibáival és tévedéseivel is küzdő Cox MI6-ügynökként és vezetőként is megragadó, Chaplin, Kurylenko és Ifeachor folyamatosan ingadozó hűsége és Cox karakterével való kapcsolatuk az, amitől igazán izgalmassá válik ez a kémthriller.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
This user hasn not filled out his biographical info.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu