260 ezer dollárt bukott egy tolvaj a GameStop részvényein

Egy szoftvermérnök a lopott pénzt a kis ideig mémmé vált GameStop részvényeibe fektette, de nem járt sikerrel…

 

A Seattle-ben dolgozó szoftvermérnök egy e-kereskedelmi cégnél dolgozott, és a rendőrségnek adott vallomásai szerint ezen trükközve pénzt keresett, amivel tőzsdézett. Az illető neve Ermenildo Castro, és a Zulily LLC-nek dolgozott – ez főleg gyermekeknek és nőknek értékesít termékeket. Castrót júliusban tartóztatták le, és a rendőrség és a bíróság dokumentumai felvázolták a tolvajlás folyamatát és a terveket a pénz elköltésére. Castro elvileg több mint 250 ezer dollárt ellopott, ugyanis a szállítási kölségekből lecsapolt a saját bankszámlájára, illetve a Zulily forráskódját is úgy megbuherálta, hogy 40 ezer dollár értékben jelentősen leárazott termékeket vehetett meg. A hatóság kihallgatása után Castro beismerte, hogy a GameStop részvényein elbukta a lopott pénzt.

Ezt az 1999-es Office Space, magyarul Hivatali patkányok című film ihlette. Ebben a filmben az alkalmazottak bosszút állnak egy leépítést bejelentő cégen annak számítógépeit vírussal való megfertőzésével. Ez aztán a magánszámlájukra penny-ket utalt, ami idővel kiemelten nagy összeget eredményezett. Castro módosította a Zulily szoftverét, és a fogyasztók kicsit többet fizettek a postaköltségért, a plusz költségek pedig az ő Stripe fiókján ladoltak. Ezért két rendbeli lopással és egy rendbeli személyazonosság-lopással vádolják, ugyanis akciósan vásárolt termékeket, és elküldte azokat egy nőnek, akivel a Tinderen ismerkedett meg. A vádakat a seattle-i King megyei bíróságon nyújtották be, és Castrót a rendőrségi jelentés szerint nem sokkal letartóztatása után szabadon engedték.

Az ügyészek ki fogják vizsgálni a részvények vásárlására vonatkozó tranzakciókat és azok időzítését is, ugyanis Castro februártól júniusig sikkasztott. A GameStop részvényének értéke 53%-kal csökkent az év során. 2022 első hetén 35 dollár volt, március közepére 19-re esett, de az utána következő két hétben 47.4-re visszamászott, májusban 20-ra zuhant, júniusban pedig 30-ra emelkedett, így ha Castro márciusban vásárolt be, a befektetése jelentősen megtérülhetett.

260 ezer dollárt irányított át a Zulily-ről a számlájára, és 40842 dollár értékben „lopott”. Utóbitt a Zulily májusban már észre is vette, és a cég egyik biztonsági embere júniusban felbukkant Castro otthonában, ami tele volt a Zulily csomagjaival (több mint ezer terméket „vett olcsón”). Ezért júniusban kirúgták őt, a céges laptopja pedig lebuktatta, mert azon ott volt egy OfficeSpace Project nevű dokument, ami összefoglalta a terveit. És miért a Tinderes személynek szánta a rendeléseket? Ezzel akarta lekenyerezni őt…

Ügyes, de nem rejtette el a nyomokat megfelelően.

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu