TikTok: „az amerikai kultúra és értékek” elleni támadás, hogy be akarják tiltani az appot!

TECH HÍREK – A TikTok közleményben reagált, miután az Egyesült Államok kongresszusi bizottsága elfogadott egy törvényjavaslatot, amely megkönnyítheti az alkalmazás betiltását.

 

 

A TikTok komoly bajba került. Az Egyesült Államok kongresszusi bizottsága jóváhagyta egy olyan törvényjavaslat továbbítását az elnöknek, amely aláírása esetén megkönnyítheti a közösségi média alkalmazás betiltását. A cég friss közleménye elítéli a törvényjavaslat gyorsított elfogadását. Véleményük szerint az amerikai felhasználók szólásszabadsága éppúgy sérülne, mint a globális TikTok-felhasználóké.

A TikTok-ra az elmúlt években egyre nagyobb nyomás nehezedett az amerikai kormánytisztviselők részéről, mivel az anyavállalata, a ByteDance és a kínai kormánnyal való kapcsolatának vizsgálata veszélybe sodorhatja az amerikaiak adatait.

Nemrégiben olyan jogszabály született, amely az appot kitiltotta a kormánytisztviselők eszközeiről. A főiskolák, egyetemek vagy önként tiltották be a TikTok használatár, mint például a Mississippi Egyetem, vagy állami szinten hozott törvényeket követnek, mint például az austini Texasi Egyetem.

A vállalat szóvivője által kiadott nyilatkozat csalódottságát fejezi ki a gyorsított törvénytervezet miatt. Azt állítja, hogy a TikTok egy amerikai vállalat, amely betartja az amerikai törvényeket. A nyilatkozat hangsúlyozza, hogy az applikáció betiltása az amerikai kultúra exportjának betiltását jelentené, és hatással lenne az amerikai szólásszabadság értékeire. A CNN-nek adott további nyilatkozat szerint a TikTok inkább egy olyan nemzetbiztonsági törvényjavaslat elfogadását látná szívesebben, amelyet az amerikai kormánnyal közösen dolgozott ki, és amely állítása szerint kezelné ezeket az aggályokat.

Az amerikai kongresszus külügyi bizottsága elé terjesztett törvényjavaslat a H.R. 1153, vagyis az Amerika technológiai ellenfeleinek elrettentéséről szóló törvény (Deterring America’s Technological Adversaries Act) címet viseli.

A törvényjavaslat felhatalmazná a Biden-kormányzatot arra, hogy szankciókat szabjon ki a ByteDance-re, ha a vállalat „tudatosan továbbította a TikTok felhasználói adatait bármely külföldi személynek, aki a kínai kormánynak dolgozik vagy annak befolyása alatt áll”. A törvényjavaslat olyan szintű szankciókat tartalmazna, amelyek akár a TikTok országos betiltását is eredményezhetnék. Már amennyiben bebizonyosodna, hogy a ByteDance a kínai kormány megbízásából fontos információkat adott át amerikaiakról.

A törvényjavaslat támogatottsága és ellenzése többnyire pártvonalak mentén oszlik meg. A republikánusok arra hivatkoznak, hogy a ByteDance-re a kínai kormány nyomást gyakorolhatott, hogy érzékeny adatokat adjon ki az amerikaiakról, vagy félretájékoztassa őket.

A demokraták szerint a törvényjavaslat túl gyorsan haladt át az eljáráson, és zavart okozhat, valamint akaratlanul veszélybe sodorhatja az amerikai és európai vállalkozásokat.

Az applikáció országos betiltása amerikaiak millióit érintené. Különösen a Z generációsokat. Ők ugyanis nemcsak trendi táncokra és csínyekre használják a platformot. Számukra ez az egyik legfontosabb információs csatorna. Egyre nagyobb a veszélye annak, hogy a kínai kormány negatívan befolyásolhatja a felhasználókat. Ám ezt úgy kell kezelni, hogy ne veszélyeztesse az amerikaiak szólásszabadságát.

Forrás: CNN

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu