BREAKING NEWS: az EU készen állhat jóváhagyni a Microsoft Activision Blizzard-felvásárlását?!

Úgy tűnik, az EU készen áll arra, hogy a Microsoft felvásárolja az Activision Blizzardot, de még mindig van néhány akadály, mielőtt ez végbemehetne.

 

 

A Microsoft törekvése az Activision Blizzard felvásárlására úgy tűnik, hogy nagyot lépett előre. Ugyanis az EU a hírek szerint valószínűleg jóváhagyja a monumentális, 68,7 milliárd dolláros felvásárlást. Az Európai Bizottság még idén meghozza döntését a Microsoft felvásárlásával kapcsolatban. Addig is van még néhány komoly akadály a játéktörténelem legnagyobb fúziójának megvalósulása előtt.

Alig több mint egy évvel ezelőtt a Microsoft bejelentette, hogy tervezi az Activision Blizzard felvásárlását, ami mélyreható hatással lehet a játékiparra.

A felvásárlással a Microsoft kezébe kerülne a Call of Duty, egy olyan óriási franchise, amely minden évben folyamatosan az egyik legkelendőbb játék. A hatalmas Warcraft, StarCraft, Diablo és Overwatch franchise-ok is a Microsoft kezébe kerülnének. Olyan nagy nevekkel együtt, mint a Spyro, a Crash Bandicoot és a Candy Crush. A szabályozó hatóságok érthető módon aggódtak a felvásárlás miatt, mivel az monopolisztikusnak tekinthető. Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság és az Európai Bizottság egyik fő aggodalma az, hogy ez a lépés gyakorlatilag szabotálhatja a Microsoft Xbox konzoljának versenytársait azzal, hogy exkluzívvá teszi ezeket a játékokat.

Több, az ügyet ismerő forrás szerint a Microsoftnak a Nintendóval és az Nvidia-val kötött megállapodásai elég meggyőzőek voltak, és valószínűleg eloszlatják az EU trösztellenes aggályait.

A Microsoft nemrég 10 évre szóló megállapodásokat kötött a Nintendóval és az Nvidia-val, amelyek biztosítják, hogy a Call of Duty elérhető lesz a Nintendo konzoljain. Továbbá, hogy a Call of Duty és az Xbox PC-s játékok az Nvidia GeForce Now felhős játékplatformjára kerülnek. Ez a lépés közvetlenül a szabályozó hatóságok trösztellenes aggályait veszi figyelembe. Úgy tűnik, hogy nagyban hozzájárult az üzlet megkötéséhez.

Ugyanezt a 10 éves Call of Duty-üzletet ajánlották a Sony-nak is. Ám a Sony visszautasította az ajánlatot. Úgy tűnik, ez egy kiszámított lépés volt a részükről. Az üzlet elfogadása nagy valószínűséggel segítené a Microsoft ügyét a szabályozókkal szemben. A Sony azonban nehéz helyzetben van, ha a Call of Duty-ról van szó. A PlayStation Call of Duty-szerződése az Activisionnel 2024-ben jár le.

Ha a Microsoft a Sony együttműködése nélkül biztosítja a Call of Duty-t, akkor bizonytalan, hogy a Microsoft úgy dönt-e, hogy hozzáférést biztosít a PlayStationnek a sorozathoz.

A közelmúltban arról is beszámoltak, hogy Kína jóváhagyja a Microsoft felvásárlását. Ez is a kirakós egyik fontos darabja volt. Ettől függetlenül a Microsoft még nincs túl a nehezén. Hiszen az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottságot és az Egyesült Királyság Verseny- és Piacfelügyeleti Hatóságát még meg kell nyerni. Ezek a szabályozók különösen óvatosak voltak az üzlettel kapcsolatban. Még mindig kérdéses, hogy a Microsoft legutóbbi manőverei elégségesek lesznek-e.

Forrás: Reuters

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu