Ray tracing a Steam Decken: a Doom Eternal mutatja meg, mire képes a kis gép!

A Valve legújabb hordozható konzolja nem csak egy – a méretéhez képest – erős PC-t rejteget a ház alatt, hanem egy igazi grafikai csodát is. A Steam Deck már támogatja a ray tracinget, és az első játék, amely kihasználja ezt a lehetőséget, nem más, mint az id Software pokoli akciójátéka.

 

A ray tracing egy olyan technológia, amely valósághű fény- és tükröződés-effekteket tesz lehetővé a játékokban. A legtöbb modern videokártya már rendelkezik ezzel a funkcióval, de eddig nem volt elérhető a ray tracing a Steam Decken. A Valve azonban frissítette az operációs rendszerét (SteamOS 3), és bekapcsolta ezt az opciót.

A Doom Eternal az első játék, amely támogatja a ray tracinget a Steam Decken. A játékban be lehet állítani, hogy csak a vízfelületek vagy minden felület tükröződjön valós időben. A végeredmény lenyűgöző: még sosem láttuk ilyen szépen csillogni az ördögök vérét.

Persze ez nem megy ingyen: a ray tracing nagy erőforrásigényű technológia, és jelentősen csökkenti a képfrissítést. A Steam Deck alapmodellje 800×1280 pixeles felbontást kínál 60 Hz-es képfrissítéssel. Ha bekapcsoljuk a ray tracinget, ez akár feleződhet is.

Ezért érdemes megfontolni, hogy mennyire fontos számunkra ez az extra grafikai finomság. Ha inkább élvezni akarjuk a Doom Eternal pörgős akcióját zökkenőmentesen, akkor jobb kikapcsolni ezt az opciót. Ha viszont szeretnénk megnézni, hogy mire képes valójában ez a kis gép (és nem zavar minket néhány lagg), akkor érdemes kipróbálni ezt az újdonságot.

A Valve azt ígéri, hogy hamarosan több játékban is előrhető lesz a a ray-tracing a Steam Decken. Egyelőre még nem tudjuk pontosan melyek lesznek ezek (talán olyan címekre számíthatunk mint például Cyberpunk 2077 vagy Control), de biztosak vagyunk benne, hogy lenyűgöző látványt fognak nyújtani.

A Steam Deck egy hordozható PC-konzol hibrid eszköz (nem tévesztendő össze Nintendo Switch-szel), amely több mint 50 ezer játékot futtat el közvetlenül Steamból. Az eszköz három változatban érhető el: 64 GB-os belső tárhellyel (1899 lej), 256 GB-os NVMe SSD-vel (2599 lej) és 512 GB-os NVMe SSD-vel (3399 lej). Mindhárom modell rendelkezik microSD-kártya bővítési lehetőséggel is.

A Steam Deck várhatóan decemberben kerül forgalomba Romániában és más országokban is.

Forrás: PC Gamer

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu