Bajban van a Sony? Az amerikai kongresszus szállt rájuk!

TECH HÍREK – Az amerikai képviselőház és szenátus négy republikánus és hat demokrata képviselője szerint a Sony törvénytelenül aláássa a Microsoft részesedését a japán játékpiacon.

 

 

Több amerikai politikus azt állítja, hogy a Sony tisztességtelen üzleti gyakorlatot folytat, hogy távol tartsa a Microsoftot a japán játékpiacról. A Sony elleni vádak csütörtökön kerültek nyilvánosságra az amerikai szenátusban tartott kereskedelmi meghallgatáson, a képviselőház tagjai pedig két levelet is írtak, amelyben a kormányt cselekvésre buzdították.

A Microsoft régóta küzd azért, hogy megvethesse a lábát a japán játékpiacon: az Xbox-konzolok sosem fogytak igazán jól az országban, a Sony és a Nintendo termékeivel szemben rendre alulmaradtak.

Ahogy arról az Axios beszámolt, 11 kongresszusi képviselő mindkét politikai pártból nyomást gyakorol a Biden-kormányra, hogy avatkozzon be a Sony és a Microsoft japán játékpiacért folytatott versengésébe. Csütörtökön Maria Cantwell demokrata szenátor kritizálta a távol-keleti cég ellenőrzését a japán videójáték-piac felett. Odáig ment, hogy „monopóliumnak” nevezte azt. A képviselőház tíz tagja szintén levelet küldött Gina Raimondo kereskedelmi miniszternek és Katherine Tai amerikai kereskedelmi képviselőnek. Ebben felszólították a szövetségi kormányt, hogy lépjen fel.

Cantwell szenátor a csütörtöki meghallgatáson Tai felé is felvetette aggályait. Cantwell szerint a PlayStation a „csúcskategóriás játékpiac 98%-át” teszi ki. Az amerikai politikus szerint a Sony ezt a fojtogató befolyást kizárólagos szerződésekkel és a kiadóknak történő kifizetésekkel hozta létre. A vállalat taktikája a japán trösztellenes törvényeket is sérti. Emellett bírálta a japán kormányt, amiért nem vizsgálta ki ezeket a taktikákat. Cantwell ezután arról faggatta Tai-t, hogy a kormányzat hogyan fog dolgozni azon, hogy tisztességesebb játékteret teremtsen a japán piacon. Tai nem volt hajlandó közvetlenül az óriáscéggel kapcsolatban nyilatkozni. Ám azt ígérte, hogy a szenátor aggodalmaival foglalkozni fognak.

Közben egy négy képviselőházi republikánus által aláírt levélben azt állították, hogy Japán nem vizsgálja ki a Sony magatartását, és esetleg megsérti az amerikai-japán kereskedelmi megállapodásokat.

Cantwell Washington államának öt demokrata képviselője szintén hasonló témájú levelet írt. Nem világos, hogy a szenátor pontosan mit ért „csúcskategóriás játékpiac” alatt. Ebbe a kategóriába azonban nem tartozik bele a rendkívül sikeres Nintendo Switch, amely a PS5 közelmúltbeli robbanásszerű népszerűsége ellenére továbbra is Japán legkelendőbb modern konzolja.

Az sem világos, hogy a Microsoftnak van-e bármilyen szerepe abban, hogy a kongresszus hirtelen érdeklődik a japán játékipar iránt. Ahogy az Axios megjegyzi, ezek a vádak hasonlóak azokhoz, amelyeket a japán cég a Microsoft ellen fogalmazott meg az Activision Blizzard felvásárlásával kapcsolatban. A Microsoft lobbistái szintén tárgyaltak ezekről a kérdésekről az amerikai törvényhozókkal. Azonban sem a Microsoft, sem a Sony nem hajlandó kommentálni a helyzetet.

Forrás: Axios

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu