Beef – Porig alázzák egymást ebben a „marha jó” kis sorozatban

SOROZATKRITIKA – Mit tennél, ha egy idegen autója megsértené a te autód büszkeségét? Ha egy apró közlekedési incidens miatt egész életed felfordulna? Ha a riválisod az egyre eszkalálódó bosszúhadjáratban az egész életedet felfordítani – még akkor is, ha ezzel a saját életét is potenciálisan tönkre tehetné? Aztán időnként rájönnél arra is, hogy az esküdt ellenséged talán mégsem olyan ellenséges? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Netflix legújabb vígjátékdramatikus sorozata, a Beef, amely Steven Yeun és Ali Wong zseniális játékával hódítja meg a nézőket.

 

 

A Netflixen nemrég debütált egy új sorozat, amelynek címe Beef (aminek ez eredeti jelentése: marha). Ez azonban nem csak egy étel neve, hanem egy angol szlengkifejezés is, amely konfliktust vagy ellentétet jelent. A sorozat főszereplői Steven Yeun és Ali Wong, akik egy autós incidens után egymás ellen fordulnak, és egyre durvább eszközöket vetnek be a másik megleckéztetésére. A Beef egy fekete komédia, amely az emberi természet sötét oldalát mutatja be humorosan és groteszk módon.

 

MOZI HÍREK - A Balhé sztárja, Ali Wong elárulta, hogy pontosan mire gondol Amy az új Netflix-sorozat szívszorító utolsó jelenetében, amelyben Steven Yeun is szerepel. (Vigyázat, SPOILER-VESZÉLY!)

 

Minden egy egyszerű autós problémából indul…

 

A sorozat alapötlete egyszerű: egy nap Danny (Yeun) és Amy (Wong) majdnem karamboloznak egy pláza parkolójában. Amy sietett a munkahelyére, Danny karaktere pedig rosszul parkolt. Egyikük sem akar bocsánatot kérni vagy engedni a másiknak. Ebből indul ki egy olyan elképesztő háború és bosszúhadjárat, amelyben mindketten elveszítik az önkontrolljukat és az arányérzéküket. A sorozat nyolc részen át követi a két fél küzdelmét, amelyben nemcsak fizikai erőszakot alkalmaznak egymás ellen, hanem pszichológiai terrorral is próbálják megkeseríteni egymás életét.

A Beef nem egy tipikus vígjáték: nem arra törekszik, hogy nevettessen vagy felvidítson. Inkább arra hívja fel a figyelmet, hogy milyen könnyen eluralkodhat rajtunk a harag és a sértettség, és hogy milyen messzire mehetünk el azért, hogy igazunk legyen vagy elégtételt vegyünk.

 

 

Steven Yeun: a sokoldalú színész

 

A sorozat erőssége a két főszereplő közül az egyik Steven Yeun. Yeun a The Walking Dead és a Minari után ismét bizonyítja, hogy sokoldalú színész, aki képes komoly és komikus szerepeket is eljátszani. Yeun karaktere egy eleinte nem túl sikeres építési vállalkozó, aki keményen dolgozik és furcsa munkákat is bevállal, hogy minél több pénzt keressen. Öccsével, Paullal (Young Mazion) együtt élnek egy lepukkant lakásban, aki eleinte egész nap PC-s videójátékokkal játszik, ám rövidesen neki is fontos szerepe lesz a történet alakulásában… Amikor Danny majdnem összeütközik Amy-vel a parkolóban, valami megváltozik benne. Yeun karaktere elveszti a fejét és a józan ítélőképességét, és mindenáron meg akarja büntetni Amy-t egy szinte szürreális autós üldözés során, ám végül majdnem Paul húzza a rövidebbet. Danny azonban nem hagyja magát és a maga sajátos eszközeivel is bosszút áll és innen indul egy kegyetlen „háború” a két karakter között. Mindkét karakter egy olyan ember példái, akik túlságosan ragaszkodnak az igazuk és a büszkeségükhöz, és nem tudnak megbocsátani vagy elengedni a másikat illetve a konfliktust.

Yeun remekül alakítja ezt a szerepet: hitelesen mutatja be a karakter átalakulását egy normális emberről egy őrültté. Yeun jól játszik a humorral és a drámával is: képes nevettetni a nézőt a karakter abszurd viselkedésével, de ugyanakkor meg is sajnáltatni a karakter szenvedésével. Yeun egy olyan színész, aki nem fél kísérletezni és kockáztatni, és ezért érdemes figyelni rá.

 

 

Ali Wong: a stand-up komikus

 

A sorozat másik erőssége Ali Wong, aki a stand-up comedy világából ismert, de színészként is megállja a helyét. Amy egy elkényeztetett milliomosfeleség, konkrétan egy dúsgazdag szobrászművészé, aki a férje mellett üzletasszonyként dolgozik: ő tárgyal és irányítja a férjével közös vállalkozásukat. Amy eleinte nem akar bajt keverni senkivel, de amikor összeakad Danny-vel a parkolóban, akkor nem hagyja magát és váratlanul elég kemény vág vissza az autós „párbaj” során.

A nő karaktere először szimpatikus, mert nem ijed meg Yeun karakterének fenyegetéseitől és támadásaitól, azonban hamar kiderül róla, hogy ő is egy végtelenül frusztrált, bosszúszomjas és számító nő, akinek komoly érzelmi és szexuális problémái vannak George-al (Joseph Lee), az egyébként jóképű és tehetséges, de alapjáratban elég mulya és befolyásolható férjével. Amy mániákusan próbál visszavágni Danny-nek, újra és újra és akkor sem engedi el a „gumicsontot”, amikor már kellően kiszúrt Danny-vel, sőt, annak öccsével is kavar.

Wong szintén nagyszerűen játssza ezt a szerepet: ő is képes humorral és drámával vegyíteni a karakterét. Wong viccesen adja elő a karakter frusztrációit és bosszúterveit, de ugyanakkor megmutatja a karakter érzékenységét és sebezhetőségét is. Wong egy olyan színésznő, aki nem csak poénokat tud mondani, hanem érzelmeket is tud közvetíteni.

 

 

Szimpla, de mégis hatásos sztori

 

A sorozat története egyszerű: egy autós incidens után két ember egymás ellen fordul, és egyre durvább eszközöket vetnek be a másik megleckéztetésére. A sorozat tíz, közel félórás részen át követi a két fél küzdelmét, amelyben állandó pszichológiai terrorral és cselszövéssel próbálják megkeseríteni egymás életét.

A sztori egyszerűsége ellenére mégis hatásos: bemutatja, hogy milyen könnyen eluralkodhat rajtunk a harag és a sértettség, és hogy milyen messzire mehetünk el azért, hogy igazunk legyen vagy elégtételt vegyünk. A történet arra hívja fel a figyelmet, hogy milyen vékony a határ a civilizáltság és az őrület között, egyben azt is megmutatja, hogy milyen következményei lehetnek egy apró konfliktusnak: hogyan befolyásolhatja az ember kapcsolatait, munkáját, egészségét és lelkiállapotát.

A cselekmény azonban nem tökéletes: a tíz rész túl soknak tűnik egy ilyen egyszerű alapötletből kiindulva. A konfliktus idővel elveszíti az erejét és az érdekességét, és a nézőnek is unalmassá válhat a két fél állandó csatározása. Emellett nem tudja fenntartani a feszültséget és az izgalmat sem, és néhány rész feleslegesnek vagy erőltetettnek hat. A sorozat végére pedig nem kapunk igazi lezárást vagy tanulságot, csak egy nyitott befejezést, amely nem elégíti ki a nézőt.

 

 

Remek látvány, izgalmas akció, jó kis zenék

 

A látványvilág, az akciójelenetek és a zenei betétek változatosak és hatásosak. A sorozat több helyszínen is játszódik, amelyek jól illeszkednek a történethez és a karakterekhez és számos akciójelenetet is láthatunk, amelyek meglepően izgalmasak és eredetiek. Emellett a zenei rész is jól kiegészíti a történetet és a hangulatot, mivel sokszor nem csak aláfestik a jeleneteket, hanem néha ellentétet vagy iróniát is teremtenek például az egyes epizódok végén felcsendülő számok. A sorozat látványvilága, akciója, zenéje és hangja segít elmerülni a történetben és átélni a karakterek érzéseit.

A Beef egy merész és provokatív sorozat, amely nem fél bemutatni az emberi természet sötét oldalát. A sorozat nem akar tanítani vagy moralizálni, csak szórakoztatni és elgondolkodtatni. A sorozatnak ugyanakkor a cselekményvezetés és annak hihetősége terén bőven vannak hibái és hiányosságai, de összességében egy érdekes és szellemes alkotás, amely megmutatja, hogy milyen vékony a határ a civilizáltság és az őrület között.

-BadSector-

 

 

Beef

Rendezés - 8.2
Színészek - 8.6
Történet - 7.2
Látvány/zene/hangok/akció - 7.5
Hangulat - 8.2

7.9

A Beef egy merész sorozat, amely a sötét emberi ösztönöket mutatja be. A sztori nem akar nem akar tanítani vagy moralizálni, csak szórakoztatni és elgondolkodtatni., csak szórakoztatni és elgondolkodtatni. A sorozat cselekménye néha hihetetlen, de érdekes és szellemes, és rávilágít, hogy mennyire vékony a civilizáció és az őrület határa.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu