Titkos invázió S01E01 – A nevem Fury, Nick Fury és itt van sok skrull, aki a hidegből jött

SOROZATKRITIKA – Újra itt van Nick Fury szerepében a jó öreg Samuel L. Jackson – mert hát ki más mondhatná el jobban, hogy „ez az én háborúm”? A Marvel Studios legújabb sorozata a Disney+ kínálatában a Titkos invázió, amely a népszerű képregény-sztori alapján készült. A sorozatban Nick Fury (Samuel L. Jackson) és szövetségesei, köztük Everett Ross (Martin Freeman), Maria Hill (Cobie Smulders) és a Skrull Talos (Ben Mendelsohn) egy rejtélyes Skrullinvázió nyomába erednek, amely az egész világot fenyegeti. A sorozat első része június 21-én debütált a Disney+ platformon, és hat epizódból áll.

 

 

Ha most rögtön az elején össze kellene foglalnom, hogy mi a Marvel/Disney+ legújabb sorozatának legnagyobb csavarja, akkor talán azt emelném ki, ahogy Fury a szereplők eklektikus, szinte véletlenszerű összeválogatásával veszi fel a harcot a skrullok világuralmi tervei ellen. Egy szemöldökfelvonás, egy hirtelen jött „nahát, tényleg, hát ő is itt van?!” pillanat, és a sok ügynöktárssal és szereplővel egyetemben máris egy szórakoztató kis kavarodásba csöppenünk. De vajon elég lesz-e ez a kavalkád a nagy sikerhez?

 

 

A Skrullok nem azok, akiknek látszanak

 

A Titkos invázió első része bevezeti a főszereplőket és a konfliktust, amely a sorozat gerincét adja. Nick Fury évek óta az űrben dolgozik a skrullokkal együttműködve, de egy váratlan támadás után visszatér a Földre, hogy kiderítse, ki áll a skrullok elleni merénylet mögött. Eközben Everett Ross és Maria Hill egy titkos S.H.I.E.L.D. bázison próbálják megvédeni a Földet a külső fenyegetésektől, de hamarosan rájönnek, hogy nem bízhatnak senkiben, mert a Skrullok képesek átváltozni bárkivé. Talos pedig egy családi életet él egy kisvárosban Keller néven, de amikor Fury felkeresi őt segítségért, kénytelen szembenézni múltjával és lojalitásával.

A sorozat első része sok izgalmat és fordulatot tartogat a nézőknek, akik már ismerhetik a Skrullokat a Marvel Kapitány (2019) filmjéből. A sorozat azonban nem egyszerűen folytatja azt a történetet, hanem új megvilágításba helyezi a skrullok szerepét és motivációit. A sorozat nem fekete-fehér módon ábrázolja a skrullokat, hanem bemutatja, hogy vannak köztük jók és rosszak is, akik különböző célokat követnek. A sorozat így nemcsak egy aránylag izgalmas (bár elég klisés) kémthrillert és akció-kalandot kínál, hanem egy mélyebb drámát is, amely foglalkozik az identitás, a bizalom és az árulás kérdéseivel.

 

 

„Mondd ezt még egyszer! Mondd ezt még egyszer, hogy 74 éves vagyok!!! Mondd még egyszer, ha mered te f*szfej, b*szd meg!!!” (Ponyvaregény után szabadon)

 

Furyt láthatjuk itt, amint megpróbálja az öregek otthonából a világmegmentő akcióba visszarángatni önmagát, mégpedig egy olyan kalandban, amely „Mission: Impossible” és „Invasion of the Body Snatchers” keverékének tűnik. A színészeti tehetségén túlmenően Jackson egyszerűen nem hagyja, hogy a sorozat elvesszen a többi Disney+ produkció között.

Mert hát a Titkos invázió legnagyobb vonzereje kétségkívül Samuel L. Jackson játéka Nick Fury szerepében. Az idén már 74 éves Jackson már több mint tizenöt éve alakítja ezt a karaktert a Marvel filmekben és sorozatokban, de most először kapott egy saját főszerepet. Jackson remekül hozza Fury karizmatikus és kemény stílusát, de emellett megmutatja annak sebezhetőbb oldalát is. Fury ugyanis elvesztette sok barátját és kollégáját az évek alatt, és nem tudja pontosan, hogy hol van a helye ebben az új világban. Jackson jól játszik együtt a többi színésszel is, különösen Ben Mendelsohnnal, akivel már a Marvel Kapitányban is megmutatták, hogy milyen jó a kémia közöttük.

A sorozat ugyanakkor új szereplőket is felvonultat, mint Emilia Clarke („Trónok harca”), az Oscar-díjas Olivia Colman és Kingsley Ben-Adir, a Skrullek világuralomra törő vezére. A történet a Skrullek káoszba taszító tevékenységével kezdődik, amelyet Jackson és a SHIELD ügynökök, Maria Hill (Cobie Smulders) és Everett Ross (Martin Freeman) próbálnak megfékezni. Don Cheadle is berepül James Rhodes/War Machine-ként, ami az Avengers környékéig hozza a sorozatot.

Colman egy titokzatos S.H.I.E.L.D. ügynököt alakít, aki nem mindig ért egyet Furyvel, de tiszteli őt, Clarke pedig egy Skrull nőt játszik, aki Talos gyermekét testesíti meg, és aki nem fél harcolni azért, amiben hisz. Cheadle pedig James Rhodes/War Machine szerepében csatlakozik a sorozathoz, aki Fury régi barátja és szövetségese. A sorozat így nemcsak a Skrull-ok titkos invázióját mutatja be, hanem a Marvel univerzum más részeit is összekapcsolja.

 

 

A skrull, aki a hidegből jött

 

A csapat feladata hogy megpróbálják azonosítani és megállítani a Skrull fenyegetést, amely terrorcselekményekkel és destabilizálással világszerte a káosz magvait vetik el. A Titkos invázió relatíve erősen indul az első résszel, nagy erénye, hogy a ’50-es évek „body snatcher” paranoiáját idéző személycserélő skrullokhoz jól társítja a kémthriller műfaját. Az első két félelemkeltő légkörét olyan hidegháborús kémfilmekhez hasonlíthatjuk, ahol nem tudhatjuk, kiben bízhatunk. A széria ettől egyedi a Disney+ többi Marvel sorozatához képest, amelyek általában könnyedebb hangvételűek.

A Titkos invázió első része tehát egy remek bevezetés egy olyan történethez, amely sok meglepetést és fordulatot ígér a továbbiakban. A kezdőepizód jól mutatja be a főszereplőket és a konfliktust, amelyben részt vesznek, az akció, ha nem is egetrengetően profi, de ott van a szeren és a komor, hidegháborús filmeket idéző képi világ sem utolsó, emellett a mélyebb (bár kicsit azért klisés) dráma sem hiányzik.

Samuel L. Jackson remek színészi játékára, meg amúgy színészek felhozatalára sem lehet panaszunk. A sorozat hangulata sötét és feszült, de humoros és szórakoztató is. A Titkos invázió első része tehát egy egész izgalmas kezdés egy remélhetőleg nagyszabású történethez.

-BadSector-

 

 

 

 

 

 

Titkos invázió S01E01

Rendezés - 7.2
Színészek - 7.8
Történet - 7.3
Látvány/zene/hangok/akció - 7.9
Hangulat - 7.4

7.5

A Titkos invázió erős kezdéssel robban be, Samuel L. Jackson vezetésével, aki a világmegmentő akcióba visszatérve önmagával is megküzd. A sorozat izgalmas játéka a bizonytalanságnak és a személycserélő skrullook és merénylet-sztori révén egy hidegháborús kémfilm hangulatát idézi, melynek köszönhetően egyedülálló a Marvel/Disney+ sorozatok között.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu