Neill Blomkamp kitálalt: ezért nem készülhetett el az Alien 5!

MOZI HÍREK – Neill Blomkamp rendező elárulta, hogyan reagált az Alien folytatásának törlésére, amelyben Sigourney Weaver Ellen Ripley-je tért volna vissza.

 

 

Neill Blomkamp rendező kitárulkozik arról, hogy milyen érzéseket váltott ki belőle a lehetséges Alien-folytatásának törlése. A filmjének, amelynek Sigourney Weaver Ellen Ripley-je lett volna a főszereplője. A film fejlesztése idején az Alien-franchise 15 év után a 2012-es Ridley Scott által rendezett Prometheus című előzményfilmmel tért vissza a mozivászonra. Annak ellenére, hogy a filmet a bejelentése és az ígéretes teaserek miatt nagy várakozás övezte, Blomkamp folytatását elvetették.

Most, hogy Blomkamp Gran Turismo filmadaptációja augusztusban kerül a mozikba, a rendező az Empire magazinnal reflektált a 2010-es évekbeli karrierjére, és több elvetett projektre is kitért, köztük a félbehagyott Alien-folytatásra.

Az eredetileg a franchise ötödik részének szánt Alien: Xeno című alkotást, amelynek főszereplőjeként Weaver Ripley-je tért volna vissza, a 2015-ös Chappie című sci-fi film két folytatásával együtt törölték. Bár a törlések sorozata keményen érintette a rendezőt, Blomkamp megragadta az alkalmat, hogy átértékelje karriercéljait. Inkább az Oats Studio megalapítása mellett döntött, hogy saját ötleteit fejleszthesse.

„A saját karrieremben azok a projektek érintettek meg a legjobban, amelyek nem készültek el – elsősorban az Alien.”

[Az amerikai filmes rendszerben dolgozhatott volna tovább] „… ha inkább egy McDonald’s, Burger King típusú stúdió-lakáj rendező lennék, aki évente vagy 1,5 évente készít egy filmet…”. „Természetesen művész vagyok, aki nem játszik a hollywoodi játékban. Amikor elmentem, átgondoltam a dolgokat, és más szemlélettel tértem vissza, hogyan fogok Hollywoodhoz közelíteni.”

 

Hogyan változtatta volna meg az Alien: Xeno a franchise pályáját?

 

Bár az Alien: Xeno a fejlesztés korai szakaszában félbeszakadt, az Alien-rajongók jelentős betekintést kaptak abba, hogy Neill Blomkamp filmje hogyan változtatta volna meg a sorozatot. Az Alien: Xeno koncepciórajzai nem csak Ripley visszatérésére utaltak, hanem Michael Biehn Hicks és egy idősebb Newt visszatérését is felvetették. Ez feltehetően semmissé tette volna az Alien 3-ban bekövetkezett off-screen halálukat (és talán az egész filmet). A franchise narratíváját ezzel egy új folytonosságba terelték volna. A régi kedvenc karakterek visszatérése mellett a koncepciórajzok új típusú Xenomorphokat, dzsungelszerű környezetet, zsoldoscsoportok frakcióit és halálos androidokat is mutattak.

Míg Blomkamp folytatását törölték, a franchise Ridley Scott második tervezett előzményfilmjével, az Alien: Covenant-tal folytatódott. Scott folytatásának gyenge jegybevételi teljesítménye azonban azt eredményezte, hogy a franchise számos évre szunnyadt a Fox alatt. Scott tervei a sorozattal kapcsolatban befejezetlenül maradtak.

Miután a Disney felvásárolta a 20th Century Foxot, megerősítést nyert, hogy az Alien-franchise számos új darabja van fejlesztés alatt, köztük egy Fede Álvarez által rendezett film és egy tévésorozat, amelyet Noah Hawley fog sugározni az FX-en.

Sok régi Alien-rajongó számára Blomkamp elvetett Alien: Xeno című filmje mindig is elszalasztott lehetőség marad. Nemcsak a franchise maradt le arról, hogy az ünnepelt sci-fi rendező vízióját bemutassa. Ripley visszatérése tökéletesen illeszkedett volna más horror ikonok közelmúltbeli filmes visszatérései mellé, köztük a 2018-as Halloween és a 2022-es Sikoly mellé. Bár Blomkamp és a nézők is elgondolkodhatnak azon, mi lehetett volna, a tapasztalat segített a rendezőnek abban, hogy hogyan kell szerinte alakítania a karrierjét a továbbiakban.

Forrás: Empire Magazine

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu