The Witcher 3. évad: vajon miért zuhan a nézettség?! Összeszedtünk néhány lehetséges okot

MOZI HÍREK – A The Witcher (Vaják) nézettsége jelentősen csökkent a sorozat harmadik évadának megjelenésével, többek között, de messze nem kizárólag Henry Cavill kiszállása miatt.

 

 

Amióta a The Witcher 3. évada első fele 2023. június 29. óta elérhető, a nézettség jóval a Netflix sikeres fantasy-sorozatának szokásos nézettsége alatt van. Azonban meglepő módon nem csak Henry Cavill távozása miatt szenved a sorozat.

Egészen pontosan a The Witcher 3. évadjának nézettsége 15%-kal csökkent ahhoz képest, amit a The Witcher 2. évadjában gyűjtött. Bár ez szűkös számnak tűnhet, valójában egyre rosszabb a helyzet. A The Witcher 3. évadjának nézettsége 60%-kal csökkent a sorozat első öt epizódja alatt is.

Mivel az évadot két részre osztották, van rá esély, hogy a statisztikák emelkedhetnek, azonban a jelenlegi végeredmény az, hogy a The Witcher legújabb része szenved, és ennek rengeteg oka lehet.

 

Henry Cavill távozása már most elvette az emberek kedvét a The Witcher-től

 

A legjelentősebb ok, amiért a The Witcher 3. évadának nézettsége csökkent, Henry Cavill távozása. Cavill játssza Geraltot, és a rajongói reakciók alapján nagyon jól játssza. Azonban 2022 októberében Cavill bejelentette, hogy a 3. évad után távozik a The Witcher szereplőgárdájából. Később úgy döntöttek, hogy Liam Hemsworth veszi át a helyét Geralt szerepében a 4. és 5. évadban. Ez a döntés azonnal heves ellenkezést váltott ki. Ennek pedig érezhető a hatása. Bár Cavill még mindig megjelenik Geraltként a 3. évadban, a nézettség máris zuhanórepülésbe kezdett.

 

 

MOZI HÍREK - A The Witcher sok rajongója nehezen fogadja el Liam Hemsworth-ot Geralt szerepében, miután három évadon keresztül Henry Cavillt alakította őt, méghozzá pazarul.

 

 

Egy másik szempont, ami befolyásolhatja a nézettséget, Cavill távozásának oka. Amikor először nyilvánosságra hozta a The Witcherből való távozását, épp akkoriban osztották újra Superman szerepét, ami szilárd oknak tűnt a sorozatból való távozásra. Sajnos azonban Cavill később elvesztette ezt a lehetőséget, mivel James Gunn másképp képzelte el Superman jövőjét. Ez nyilvánvalóan felzaklató helyzet Cavill számára, ami hatással lehetett a rajongókra és a The Witcherrel kapcsolatos döntésükre. Emellett olyan pletykák is keringtek, hogy Cavill a showrunnerekkel való feszültségek miatt távozott. Állítólag úgy vélte, hogy a sorozat túlságosan eltávolodott a forrásanyagtól, bár erre nincs bizonyíték. Mégis, bár a színész fontos tényező, nem csak Henry Cavill távozása vezetett a csökkenéshez.

 

A The Witcher 2. évada megosztó volt

 

A The Witcher 3. évada nem az egyetlen olyan része a sorozatnak, amely problémákkal küzdött. Míg az első évada lelkes kritikákat és erős, 89%-os Rotten Tomatoes-pontszámot kapott, a 2. évad heves zuhanást szenvedett el. Mindössze 58%-ot ért el. Így a széria problémái már jóval a 3. évad színre lépése előtt elkezdődtek. A 2. évadról mondták, hogy komoly történetvezetési problémái voltak. Beleértve az egyenetlen írást és a zavaros alternatív idősíkokat.

Összességében az előző évad hibái mindenképpen hatással lehettek a jelenlegi nézettségre, mivel a rajongók már a 3. évad sugárzása előtt lemondhattak a sorozatról.

 

Túl sok problémája lehet az új évadnak

 

Ráadásul a történetvezetési problémák nem értek véget a The Witcher 2. évadjával. A 3. évada első értékelései jók, de nem nagyszerűek. A közönség megoszlik azok között, akik szerint a 3. évad jobb, mint az első kettő, és azok között, akik szerint ez az eddigi legrosszabb évad. Ami az utóbbi csapatot illeti, a legfőbb panasz az, hogy a az évadból hiányzik az expozíció. Ahelyett, hogy megmutatnák a közönségnek, hogyan cselekszik egy karakter, a karakter egyszerűen csak elmondja helyette. Ez a megmutatás helyett az elmondásra való összpontosítás miatt a legújabb évad az átlagos kategóriába tartozik. Lehet, hogy jobb, mint a második évad, de nem kiemelkedő.

 

 

The Witcher

 

 

A két részre osztott évad sem segít

 

A The Witcher 3. évadjának nézettség-zuhanása abból is fakadhat, hogy az évad két részre lett osztva. Sok néző egyszerűen megvárja mindkét rész megjelenését. A Netflix trendje, hogy a népszerű sorozatokat két részre osztja, nem teljesen új. Látszólag jól működött az olyan sorozatok esetében, mint a Stranger Things. A franchise körüli viták miatt azonban lehet értelme annak, hogy a rajongók ahelyett, hogy a The Witcher 3. évad 2. részének várakozására az első részt bújnák, inkább megvárják a teljes évad megjelenését.

A közönség lehet, hogy egyszerre akarja megnézni az egészet, vagy elhalasztja a 3. évad elkezdését, amíg a kritikák be nem érkeznek.

 

A The Witcher túlságosan eltávolodik a forrásanyagtól

 

A széria egyik fő problémája, ami szinte mindig is kínozta a sorozatot, az a forrásanyaghoz való viszonya. A közönség gyakran értékeli, ha egy adaptáció hű az elődjéhez. Ám ez a franchise gyakran nem igazodik ehhez a koncepcióhoz. Különösen a The Witcher 2. évada tért át új cselekményszálakra, amelyek közül néhány összefüggést adott, míg másokat feleslegesnek éreztek. Bár a 3. évad állítólag közelebb áll majd a könyvekhez, mint az előző évadok, a könyvhöz képest már megalapozott változásokat mutat. Összességében ez a döntés árthat a sorozatnak a folytatásban, még ha most igyekeznek is közelebb kerülni a könyvekhez.

 

 

 

The Witcher

 

 

A Netflix megszorítása a jelszómegosztáson árthatott a szériának

 

Habár ez egy szélesebb körű probléma, a Netflix közelmúltbeli lépése, amellyel a jelszómegosztás ellen lépett fel, árthatott volna a The Witcher szériának is.

A múltban a nézők könnyen használhattak olyan Netflix-fiókot, amelyért nem feltétlenül fizettek, hogy megnézhessék a streaming szolgáltatás tartalmát. Most azonban a Netflix leállítja a jelszómegosztást, így több magánszemélynek kell havonta fizetnie. Ez a hír egyáltalán nem vetett jó fényt a Netflixre. Sőt, a szolgáltatás bojkottjával való fenyegetőzéshez vezetett. A Netflixszel kapcsolatos viták tehát a sorozatainak, például a The Witcher-nek a nézettségének csökkenését jelenthetik.

Forrás: Comingsoon.net, GGRecon, Collider

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu