Tom Clancy’s Jack Ryan’ 4. évad – Méltó búcsú Tom Clancy mesterkémjétől

SOROZATKRITIKA – John Krasinski, az Emmy-díjas színész, ismét a nézők elé tárja kémkedéssel teli világát a népszerű Jack Ryan című Amazon Prime kémthrillersorozat negyedik évadjában, amelynek cselekménye a Földközi-tenger régiójában bontakozik ki. Michael Kelly karaktere, Mike November, új rétegeket és színt visz a történetbe, míg a kétszeres Oscar-jelölt David Oyelowo rejtélyes brit hírszerző ügynök bőrébe bújva csatlakozik a szereplőgárdához. A valós eseményeken alapuló, izgalmakkal teli történet, az élethű színészi játék és a korrekt módon megírt forgatókönyv hozza a kémthriller műfajától elvárt izgalmakat, annak ellenére, hogy az előző három évadhoz képest kicsit lassabban indulnak be az események.

 

 

Amikor valós politikai környezetbe helyezünk egy történetet, az nem mindig igazán izgalmas. Ha viszont belekeverünk egy csipetnyi fiktív politikai szálakat, az egész sokkal élvezetesebbé válik. Ahogy a valós bűnügyi drámák, úgy a politikai thrillerek is izgalmasan formálnak és fordítanak az élet-halál határán, mindezt a jelenlegi események és közhangulat fényében. Miközben olyan sorozatok, mint az HBO Maxos Homeland vagy a Netflixes Diplomata a feszültség lassú fokozásában jeleskednek, addig a Tom Clancy’s Jack Ryan, John Krasinski főszereplésével, mesterien használja fel a valóságot mint alapanyagot, s ebből varázsol izgalmas akció-kalandot, ami a képernyő elé szögezi a nézőket. Ahogy a sorozat megérkezik a negyedik és egyben utolsó évadához, a Prime Video zászlóshajója visszatér egy kémthriller mozifilmekhez méltó, izgalmas történettel, amely ugyan kicsit döcögősen indul, de aztán kellő dinamizmussal indulnak be később az események.

A sorozat alapját persze most is a világhírű Tom Clancy könyvei képezik, ahol Krasinski alakítja a címszerepet. A negyedik évad drámai helyzettel veszi kezdetét, ahol hősünk élete legveszélyesebb küldetésében találja magát. Nem teljesen világos, hogyan került abba a szorult helyzetbe, ahol láthatjuk és mennyire képes elviselni a gyötrelmeket, de ez remek drámai nyitójelenet egy izgalmas sorozathoz. Mikor Jack a negyedik és utolsó kalandjába kezd, lenyűgöző színészgárda támogatásával – többek között Wendell Pierce, Betty Gabriel, Michael Peña, Michael Kelly, Louis Ozawa és Abbie Cornish –, gazdag és bonyolult cselekményréteg bontakozik ki, amelyben egyben az Egyesült Államok CIA körüli politikai rendszerébe is bepillantást nyerhetünk.

 

 

A ‘Jack Ryan’ 4. évada egy új fenyegetést mutat be

 

Az 3. évad eseményeit követően, amikor Jack és Greer (Pierce) sikeresen elhárítottak egy nukleáris háborút, a CIA-ban szövetségesük Elizabeth Wright (Gabriel) lett a szervezet igazgatója. De nem minden megy a tervek szerint a nő és a volt katona számára az új évad kezdetekor. A rámenős Jacknek szembe kell néznie a USS Roosevelt fedélzetén hozott döntéseinek következményeivel, illetve külföldi és belső ellenségekkel is. Fokozatosan fedezi fel a CIA-n belüli korrupciót, ami közelről érinti, miután egy amerikai csapás megölte a nigériai elnököt. Maga az Egyesült Államok kormánya bízza meg, hogy Jack gyanús titkos műveleteket fedjen fel, melyek felszínre hozzák az ország gyengeségeit. Miközben ő és csapata kivizsgálják a korrupció mélységét a CIA-n belül és felismerik, hogy többen is érintettek, a küldetésük egy még rosszabb valósággal szembesül – egy drogkartell és egy terrorista szervezet összeolvadásával.

Ezen egyesülés által, amely egy összeesküvésről is lerántja a leplet, Jack és csapata rájönnek, hogy sokkal közelebb van az USA-hoz, mint azt gondolták volna, Jack hitét a rendszerben megkérdőjelezi, és hősünket egy útkereszteződéshez vezeti, miközben segítséget kap egy halálos ügynöktől, akit Domingo Chavez (Peña) néven ismerünk. Jack fokozatosan ráébred, hogy a Greer által említett szürke zóna nem csupán az ügynökség keretein kívül létezik, hanem átszövi annak teljes működését. Ebben az évadban Jack egy mélyen gyökerező árulás érzését tapasztalja meg, és szembe kell néznie vele.

Krasinski, aki leginkább a ‘The Office’ sorozatban alakított szeretnivaló Jim Halpert karakteréről ismert, és azóta már lenyűgöző karrierrel büszkélkedhet, többek között rendezőként is dolgozott olyan projekteken, mint a Hang nélkül, a Szeretteink körében, és az elkövetkezendő ‘IF’ című fantasy vígjáték, továbbra is bizonyítja sokoldalúságát. Jack Ryan szerepét átvenni, melyet korábban olyan színészek alakítottak, mint Chris Pratt, Harrison Ford és Alec Baldwin, nem könnyű feladat, azonban Krasinski kiváló munkát végez és megállja a helyét a karakterrel, amely némileg emlékeztet a James Stewart által játszott Jefferson „Jeff” Smith karakterére a ‘Mr. Smith Goes to Washington’ című filmből. Ahogy Stewart karaktere az idealizmusban gyökerezik, amely a demokrácia erejét jeleníti meg, úgy Krasinski karaktere is egy szigorú erkölcsi iránytűvel rendelkezik, ami figyelmezteti azokat, akik veszélyeztetik a biztonságukat. Szimpatikus és szerethető személyiségének köszönhetően, amelyek jól egészítik ki a nagyon intenzív és izgalmas helyzeteket, Krasinski valóban újra feltalálta ezt a szerepet, mióta először átvette azt 2018-ban. Miután megnéztük mind a négy évadot, nehéz lesz bárki mást elképzelni Krasinski helyett. A sorozat kezdő epizódjától a grandiózus fináléig, a SAG-díjra jelölt színész folyamatosan elsőrangú munkát végez a karakter kidolgozásában.

 

 

A ‘Jack Ryan’ 4. évada túlmutat a címszereplőn

 

Krasinski ugyanakkor nem próbálja a többieket lejátszani a képernyőről, soha nem uralkodik a jeleneteken, amikor osztozik bennük a társaival. Pierce, aki generációnk egyik legnagyobb színésze, továbbra is természetes és árnyalt játékot nyújt ebben az évadban. Ezen az évadon keresztül, Pierce által alakított Greer személyén keresztül láthatjuk a család központi témáját, ahogy ő is útkereszteződésnél áll az eltöltött idő között a két világban. A ‘Jack Ryan’ 4. évada személyes oldalának teret hagy ebben az évadban, különösen Cathy Mueller (Cornish) visszatérésével, akit utoljára az 1. évadban láttunk. Jack és Cathy végre újra együtt vannak, nem látjuk a valódi okokat a szétválásuk mögött, de interakcióikból megértjük, hogy visszataláltak egymáshoz. Cornish halk előadása izgalmasan folytatódik, ahogy a két színész finom kémiai kapcsolata erős dinamikát teremt a karakterek között.

Visszatér az utolsó évadra Gabriel (Tűnj el!) is, aki színtiszta öröm nézni a képernyőn, ahogy hihetetlenül sok árnyalatot visz a karakterébe, aki a 3. évadban Jack döntéseinek következményeit viseli, és tisztázást igényel. Ahogy folytatja ezt a szerepben bekövetkező változást, mi is látunk egy kis betekintést az életébe az ügynökségen kívül, bár továbbra is nagyobb rejtély marad számára. Továbbá, Michael Kelly (Drót, Kártyavár) harmadszor is visszatér, mióta debütált a 2. évadban, mint a volt CIA ügynök, aki most szabadúszó zsoldos lett. Bár Mike November karaktere nem eredeti Clancy karekter, ő egy egyedi karakter, aki, megnyerő összegyúrása több karakternek, akik a forrásanyagban szerepelnek és Mike egy személyiség, aki mint egy kesztyű, úgy illik Michael Kelly-hez.

Ebben az évadban a szereplőgárdához csatlakozik a kétszeres Oscar-díjra jelölt és BAFTA-díjas színész, David Oyelowo is, aki rendkívül izgalmas karaktert hoz a történetbe. Oyelowo karaktere, Marcus Bishop, egy brit hírszerző ügynök, aki régóta barátja Jacknek és Greernek, de személyes okokból a hátuk mögött dolgozik. Oyelowo, aki eddig leginkább a Selma című filmért ismert, ahol Martin Luther King Jr.-t alakította – illetve legútóbb a Silóban is láthattuk – itt egészen más oldalát mutatja meg. Egy számító, könyörtelen és ugyanakkor rendkívül karizmatikus karaktert alakít, aki mindig a saját szabályai szerint játszik.

A sorozat egyik nagy erőssége, hogy a cselekmény sokszor a jelenlegi geopolitikai helyzetre épül. Ebben az évadban a Földközi-tenger térségébe kalauzolják a nézőket, ahol a hatalmi egyensúlyt a terrorizmus és a titkosszolgálatok összefonódása veszélyezteti. A forgatókönyvírók ismét nagyszerű munkát végeznek azzal, hogy egy hiteles és izgalmas történetet hoznak létre, amihez a valós események adnak alapot.

Bár kicsit döcögősen indul, de a „Jack Ryan” 4. évada ismét izgalmas, színvonalas szórakozást nyújt a nézők számára. A színészi játék, a jól megírt forgatókönyv, a valós eseményekkel szorosan összefonódó cselekmény hozzájárulnak ahhoz, hogy a sorozat kiemelkedjen a hasonló témájú produkciók közül.

-BadSector-

 

Tom Clancy's Jack Ryan' 4. évad

Rendezés - 7.6
Színészek - 8.2
Történet - 7.8
Látvány/akció - 7.5
Hangulat - 7.8

7.8

Bár kicsit döcögősen indul, de a "Jack Ryan" 4. évada ismét izgalmas, színvonalas szórakozást nyújt a nézők számára. A színészi játék, a jól megírt forgatókönyv, a valós eseményekkel szorosan összefonódó cselekmény hozzájárulnak ahhoz, hogy a sorozat kiemelkedjen a hasonló témájú produkciók közül.

User Rating: 5 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu