Megtorlás – Sztori, szereposztás, premierdátum és minden más Liam Neeson új thrillerjéről

FILMELŐZETES – Liam Neeson újra itt van: az ír színész egy újabb akciófilmben tér vissza, amelyben bosszúból induló erőszakos cselekménybe kezd. A 2008-as Taken című híres thrillerben Neeson a fél világot bejárva követi lányát, miután emberkereskedők elrabolják. Fáradhatatlanul követi a lány nyomát, és bosszút esküszik azokon, akik bántották. Liam Neeson új filmjében, a Megtorlásban viszont az akciósztárt autós üldözéseken, bombafenyegetéseken és egy epikus bosszútörténeten keresztül követi. Itt van minden, amit tudunk.

 

 

Liam Neeson leginkább híressé vált karaktere, egy volt Black Ops ügynök, egy ikonikus beszéddel fenyegeti meg az elrablókat, amely így végződik: „Megkereslek, megtalállak, és megöllek”. Ez a csontig hatoló mondat összefoglalja a Taken ívét, és bebetonozza Neeson karakterét, mint egy elszánt, védelmező apát, aki John Wick-féle bosszút akar állni.

Másrészről viszont Neeson új filmje, a Megtorlás a Taken ellentétét mutatja be. Míg a Takenben egy apa keresi a támadókat és a gyermekeit, addig a Megtorlás Neesont követi, aki menekül a támadók elől, és kétségbeesetten próbálja megvédeni a gyermekeit. Amikor a családját egy ismeretlen, elmebeteg robbantó veszi célba, Neesonnak nem marad más választása, mint egy Speed stílusú autós üldözés, miközben az életét fenyegető veszély után nyomoz. A 2023 augusztusi premier előtt itt van minden, amit a Megtorlásról tudunk.

 

 

Megtorlás: A cselekmény

 

A hivatalos szinopszis a következő:

Amikor egy titokzatos telefonáló bombát tesz az autója ülése alá, Matt Turner nagy sebességű hajszába kezd a városon keresztül, hogy teljesítsen egy meghatározott feladatsort. A hátsó ülésen csapdába esett gyerekeivel és egy bombával, amely felrobban, ha kiszállnak az autóból, a hétköznapi ingázás élet-halál játékká válik, miközben Matt az idegen egyre veszélyesebb utasításait követve versenyt fut az idővel, hogy megmentse a családját.

A filmben Neeson Matt Turnert, egy üzleti mogult és keményen dolgozó apát alakít. Egy átlagos, hétköznapi út során, amikor Matt elviszi a gyerekeit az iskolába, egy megrázó telefonhívást kap. A hamarosan gyilkossá váló férfi felfedi, hogy Matt autója fel van szerelve, hogy felrobbanjon – a vezetőülés és a két hátsó ülés, ahol a gyerekei türelmesen várakoznak.

Ha Matt abbahagyja a vezetést, az autó felrobban. Ha Matt vagy a gyerekei elmozdulnak a helyükről, az autó felrobban. „Drágám, valami történt.” Neeson nyugodtan közli a feleségével a lakókocsiban. „Egy férfi bombát tett a kocsiba. Az üléseink alatt nyomásgyújtók vannak. Nem tudunk kiszállni. Az autó fel fog robbanni.”

Nem marad más választása, mint követni a titokzatos hívó utasításait, miközben megpróbálja kideríteni, ki áll az egész mögött, és ami még fontosabb, miért az ő családját veszik célba. Ahogy az utasítások egyre bonyolultabbá válnak, és a fenyegetések egyre súlyosabbá válnak, Matt Turner a helyi bűnüldöző szervek gyanúsítottjává válik, akiknek okuk van azt hinni, hogy Turner túszul ejtette a gyerekeit, és maga helyezte el a bombákat.

Matt (a bűnüldöző szervek nyomában) szembesül a múltja csontvázaival, miközben versenyt fut, hogy bebizonyítsa ártatlanságát, azonosítsa zsarolóját, és biztonságba helyezze gyermekeit. A trailer azzal zárul, hogy Matt azt kiabálja: „Bántottad a lányomat, te szemétláda. Megöllek!” – visszhangozza a Takenben elhangzott monológját.

 

 

Megtorlás: A szereplők és a stáb

 

A megtorlás főszereplői Liam Neeson (Schindler listája, Taken), Noma Dumezweni (A kis hableány), Lilly Aspell (Wonder Woman) és Jack Champion (Avatar: A víz útja). A filmben feltűnik még Emily Husche (A sziget), Embeth Davidtz (A sötétség serege) és Matthew Modine (Stranger Things).

A megtorlás Antal Nimród (Szolga, Predators, Armored) rendezésében, Chris Salmanpour (FBI: Most Wanted) és Andrew Baldwin forgatókönyve alapján készült. A duó adaptálta az El Desconocido című spanyol filmet, amelyet a Megtorlás ihletett, és ez az adaptáció 2018-ban nyolc Goya-díj jelölést kapott. Salmanpour és Baldwin mellett Ward Parry (Curtiz) író is közreműködik.

A film producerei Jaume Collet-Serra, Juan Sola, Andrew Rona és Alex Heineman. Ők négyen a Lionsgate Studios (The Expendables, John Wick, Terminator 2: Az ítélet napja) számára a Studio Babelsberg Motion Pictures-szel és a Studio Babelsberg Motion Pictures-szel közösen készítik a filmet.

A filmben a kamera mögött egy mindenféle más filmben bizonyított, veterán stáb áll. A főszereplőkön kívül a megtorlásban Harry Gregson-Williams filmzeneszerző is közreműködik, aki többek között A Narnia krónikái és a Mentőexpedíció című filmek és a Metal Gear Solid 3, és a Call of Duty videójátékok zeneszerzőjeként is ismert.

Emellett a híres díszlettervező, David Scheunemann is közreműködött a projektben. Scheunemann leginkább a Becstelen brygantik, A gyilkos járat, az Atomszőke és a Deadpool 2 munkáival vált híressé. Ő egy tökéletes akció-thriller produkciós vezető; korábbi munkái arról tanúskodnak, hogy képes egy kurátori, művészi látásmódon belül maradni, miközben a klasszikus autós üldözéses, lövöldözős, akció-thriller motívumokat is felhasználja.

 

 

Megtorlás: a megjelenés dátum és minden más

 

A megtorlás egy nemzetközi együttműködés amerikai, francia, spanyol és német stúdiók, nevezetesen a Studiocanal és a Studio Babelsberg Motion Pictures között. Ráadásul Liam Neeson a Megtorlásban a The Picture Company-val és a Studiocanal-lal egyesíti erőit, így a Non-Stop, Az ingázó és az Ismeretlen után ez már a negyedik filmes vállalkozása a produkciós és forgalmazó stúdiókkal.

A Megtorlás mellett Liam Neeson a Thug és az In the Land of Saints and Sinners című filmekben is szerepelni fog a következő hónapokban.

A filmet kizárólag 2023. augusztus 25-én mutatják be a mozikban, bár a magyar forgalmazás még nem ismert.

-BadSector-

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu