Szörnyű ítélet született a Metro-sorozat szerzőjének ügyében, de van jó hír is!

Dmitrij Gluhovszkijt, az azonos című játékokat ihlető Metro-sorozat íróját nyolc év börtönre ítélte egy moszkvai bíróság.

 

 

Nyolc év börtönbüntetésre ítélték Dmitrij Gluhovszkijt, a Metro sorozat íróját az orosz fegyveres erők lejáratásáért. Az ítéletet a hét elején hozták meg, miközben az ukrajnai háborúnak köszönhetően egyre ingatagabbá válik a politikai és katonai helyzet az Oroszországi Föderációban. A Metro írójának ítélete azonban néhány szokatlan fordulatot tartalmaz.

A Metro sorozat az oroszországi földalatti aluljárókban élő emberek történetét meséli el, miután egy nukleáris háború pusztulással sújtotta a világot.

Az első játék, a Metro 2033 Dmitrij Glukhovszkij azonos című regénye alapján készült. A szerző később folytatások sorát írta a könyvhöz, míg a játékok saját irányt vettek. Az író újságíróként is dolgozott. Hangosan ellenezte Oroszország ukrajnai konfliktusát már 2014 óta.

Mint arról anno mi is beszámoltunk, 2022 júniusában az orosz hatóságok elrendelték az író letartóztatását. Ez kifejezetten azért történt, mert Glukhovszkij az ukrajnai háború ellen szólalt fel. Ez egy olyan törvény hatálya alá esik, amely megtiltja az újságíróknak, hogy „lejárassák az orosz fegyveres erőket”. (Értsd: megírják az igazat a háborúról – bocsánat, „különleges katonai műveletről.”) A hét elején nyolc év börtönbüntetésre ítélték ezért a bűncselekményért. Egyike lett a sok újságírónak és politikusnak, akiket a háború kezdete óta ilyen bűncselekmény miatt ítéltek el.

A csavar az egészben az, hogy Glukhovszkij már tavaly elmenekült Oroszországból, és távollétében ítélték el, így a moszkvai bíróságok részéről ez leginkább szimbolikus gesztus.

Az ukrajnai háború nehezen felfogható módon pusztította el az országot. Ami a videójátékokat illeti, számos játék, amelynek stúdiói az országban működtek, kénytelen volt felfüggeszteni a projektjeinek gyártását. Vagy egyenesen törölni azokat, mivel a fejlesztők maguk is harcoltak a háborúban. A Metro Exodus fejlesztője, Andrii „Nizrok” Korzinkin a háborúban harcolva esett el. Ugyanez történt a STALKER fejlesztőjével, Vladimir „Fresh” Yezhóval is.

A háborúban harcoló fejlesztők mellett különböző vállalatok is tettek erőfeszítéseket az ukrán emberek megsegítésére. A THQ Nordic az ukrajnai háború menekültjeit szállásolja el. Más cégek pedig jótékonysági és egyéb rendezvényeket szerveznek az érintettek megsegítésére. Maga Dmitry Glukhovsky szerencsére azóta Európában él. Jelenlegi tartózkodási helye ismeretlen. Mivel azonban ez az ítélet a feje fölött lebeg, nem valószínű, hogy egyhamar visszatérhet hazájába. Úgy tűnik, az orosz vezetés továbbra is mindent megtesz, hogy a fiatalokat, különösen a nyugatias érdeklődésű értelmiségieket és gamereket maga ellen hangolja…

Forrás: AP

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu