Huawei Watch GT 3 SE – Megéri a némileg kedvezőbb árú változat a Watch GT 3-hoz képest?

TECH TESZT – A Watch GT 3 SE-vel a Huawei 2022 őszén piacra dobta a Huawei Watch GT olcsóbb mellékágát. Hol spórolt a gyártó, és mit tud nyújtani az okosóra? Ezekre a kérdésekre adunk választ a Huawei Watch GT 3 SE értékelésében.

 

 

A Huawei az új Watch GT 3 SE-t a jól ismert és általunk már tesztelt Huawei Watch GT 3 olcsóbb sportváltozataként pozícionálja. A Huawei Watch GT 3 árai azonban már jócskán csökkentek, így az árkülönbség kisebb. A Graphite Black (fekete) és Wilderness Green (szürke) színekben kapható Huawei Watch GT 3 SE közötti különbségek nagyon korlátozottak a Huawei Watch GT 3 Active Editionhöz képest, amely két méretben kapható. Ez felveti a kérdést, hogy az új modell kinek való és hogyan tud kitűnni a jól ismert okosórák közül.

 

 

Tok és funkciók – Könnyebb és masszívabb, mint az Active Edition

 

Az új Huawei Watch GT 3 SE csak egy körülbelül 46 mm átmérőjű méretben kapható, így vékonyabb csuklókhoz nem alkalmas. A ház egy kicsit szögletesebb és masszívabb, mint a Watch GT 3 sportváltozata, összességében masszívabbnak tűnik, és sok tekintetben a Huawei Watch GT Runnerre emlékeztet.

A nem forgó lünetta körül piros kontrasztos elemek és jól látható számok vannak, ami sportosabb megjelenést kölcsönöz az órának. A jobb oldalon egy kerek és egy hosszúkás gomb is felbukkan. A kerek gomb formájában implikált korona forgatható, de itt nem használható görgetésre és hasonlókra – kár érte.

A polimerszálas toknak köszönhetően csuklópánt nélkül kicsit könnyebb, 35,6 gramm. A teljes súly a karpánttal együtt 54 g. Az órát egy 22 mm széles, strapabíró és cserélhető TPU karpánt tartja a csuklón. Ez körülbelül 14 és 21 mm közötti csuklókörmérettel illeszkedik a csuklóhoz, és teszi teljessé a sportos megjelenést. Az alább részletesebben tárgyalt szenzorok mellett a Huawei hangszórót és mikrofont is beépít a burkolatba.

 

Beállítás és működés – Ismerős menü a Huawei Health alkalmazáson keresztül

 

A gyártó okosóráinál megszokott módon a beállítás a Huawei Health alkalmazáson keresztül történik. A folyamatot jól elmagyarázza az alkalmazás, amely iOS-re és Androidra (QR-kóddal és nem a Play Store-ból tölthető le), valamint HarmonyOS-re is elérhető, és Bluetooth-on keresztül hozza létre az okosóra párosítását az okostelefonnal.

A Huawei Health alkalmazáson keresztül különböző beállításokat lehet elvégezni az okosórához, például azt, hogy milyen egészségügyi adatokat gyűjtsön rendszeresen. Emellett többek között firmware-frissítéseket is lehetővé tesz, valamint hozzáférést biztosít további óraarcokhoz. Ezek közül tíz van telepítve az okosórára a dobozból. Kényelmes: az egyes watch face-ek esetében elérhetőek a mindenkori energiafogyasztásról szóló információk.

A Watch GT 3-hoz hasonlóan az SE változat is két gombbal rendelkezik a jobb oldalon. A felső kerek gomb a menüt nyitja meg, míg az alsó a sportfunkciókhoz biztosít hozzáférést. Az érintőképernyőn jobbra vagy balra csúsztatva navigálhatsz a különböző csempék között, beleértve a pulzusszámot, az SpO2-t, a tevékenységeket, az időjárást és egyebeket. Hogy mely információk jelennek meg itt, azt a beállításokban lehet kiválasztani.

 

Telefonálás és értesítések

 

A beépített mikrofonnak és hangszórónak köszönhetően az okosóra telefonálásra is használható, de csak egy párosított okostelefonnal együtt. A minőség megfelelő.

Az okosóra az okostelefonon érkező értesítésekről is másodperceken belül tájékoztat. Az e-maileknek azonban csak az első néhány sora olvasható, az emojik és hasonlók pedig nem jelennek meg megfelelően. Az alkalmazásban megadható, hogy mely üzenetek szinkronizálódjanak az órával, és melyek ne. Gyakorlati tesztünkben itt nem volt probléma.

Ahogy a Huawei Watch GT 3 esetében, úgy az SE modellnél is kénytelenek lesznek az iPhone-tulajdonosok néhány korlátozással együtt élni, hiszen a funkciók nem teljes mértékben állnak rendelkezésre. Ez vonatkozik többek között az okosórán az üzenetekre való közvetlen válaszadásra, valamint a zeneimportra. Így a legjobb, ha a Huawei okosórákat a Huawei HarmonyOS-sel ellátott okostelefonjával vagy egy Androidos készülékkel kombináljuk.

 

 

Egészség és fitness – Sok funkció, de nincs EKG

 

Míg a drágább Huawei Watch GT 3 Pro (kb. 290 eurótól az Amazonon) EKG funkciójáról le kell mondanunk, addig a hátlapon található optikai szenzorral ellátott SE modell számos fontos és általános egészségügyi funkciót kínál. Ezek közé tartozik a 24 órás pulzusszámmérés mellett a vér oxigéntelítettségének (SpO2) meghatározása, az aktivitás rögzítése, az alvás és a stressz követése, valamint a légzőgyakorlatok. Az értékelések közvetlenül a csuklón és az okostelefonon található Huawei Health alkalmazásban végezhetők el. Az adatok szinkronizálhatók az Apple Health és a Google Fit készülékekkel.

 

Tevékenységi célok

 

Az okosóra a napi tevékenységeket a megszokott színes gyűrűkben jeleníti meg. Ezek közül három tájékoztat a napi célok eléréséről a lépések, a sporttevékenységek és az ülő tevékenység közbeni rendszeres felállás tekintetében.

 

Szívfrekvencia, szívritmus és a vér oxigéntelítettsége

 

Ahogy egy sportos okosórához illik, a Huawei Watch GT 3 SE képes mérni a pulzusszámot és a vér oxigéntelítettségét. Mindkét egészségügyi adatot manuálisan és automatikusan is képes rendszeresen mérni, bár ez utóbbi természetesen az akkumulátor élettartamának rovására megy.

A SpO2 érték meghatározása alig 30 másodpercet vesz igénybe, és csak akkor történik meg, ha az okosórát mozdulatlanul tartjuk. Tesztidőszakunk alatt néhány mérési kísérlet sikertelen volt, de összességében megbízhatóan működött.

A pulzusszám-érzékelő pontossága a tesztben szerzett benyomásaink alapján lehetne egy kicsit nagyobb. A referenciaeszközként használt Polar H10 mellkaspánthoz képest az óra közel négy százalékos (51-53 ütés) eltérést mutatott lefelé a nyugalmi pulzusszámban, ami még mindig a határértékeken belül van. Az óra a teljesítménymérésnél is jelentősen alacsonyabb értékeket mutatott átlagosan, néha több mint tíz ütéssel elmaradt a mellpánt értékétől.

Így a mérés végén a közel tíz százalékos különbség elég nagy, ahogy a görbék összehasonlítása is mutatja. Véleményünk szerint a Huawei Watch GT 3 SE-t nem ajánljuk sportolás közbeni pontos mérésekhez.

 

Alváskövetés

 

Akik éjszaka is viselik az okosórát, azok számára előnyös lehet az alváskövetés Huawei TrueSleep 3.0. Maga az óra kezdetleges információkat szolgáltat, például az alvás hosszáról. A részletes információk, mint például az alvásfázisok, az alkalmazásban érhetők el.

 

Edzésfelvétel

 

Az okosóra több mint 100 különböző sportolási módot kínál. A legnépszerűbb sportágak közvetlenül a menüben hívhatók elő az alsó gombon keresztül, és a megjelenített lista testre szabható. Az akár 5 ATM-es vízállóságnak köszönhetően az okosóra vízi sportok közben is viselhető.

A kiválasztott edzéstől függően az óra ezután tájékoztat a fontos paraméterekről. Míg a pulzusszámot mindig méri, addig a sportágspecifikus kulcsszámok hozzáadódnak. Evezés esetén például felismeri az ütések számát. Futás, kerékpározás stb. esetén rögzíti a távolságot, a sebességet (aktuális, maximális és átlagos), valamint az időtartamot. Az edzés után az összes releváns mérési adat különböző elemzésekben megtekinthető – mind a csuklón, mind az okostelefonon az alkalmazáson keresztül.

A viselhető eszköz ezen felül a Huawei Running Ability Index (a felhasználó futóteljesítményének értékelése), az edzésterhelés értékelése, a regenerálódás értékelése és a VO2max érték meghatározása.

 

GPS és navigáció

 

A Huawei szerint a viselhető eszköz nagy pontosságú GNSS helymeghatározó chippel rendelkezik, amely öt rendszert támogat. A pulzusméréshez hasonlóan azonban a Huawei Watch GT 3 SE GPS-érzékelése sem olyan pontos, mint amilyennek szerettük volna. Itt a Garmin Venu 2-vel, mint referenciamodellel versenyez.

A kerékpáros útvonal mérése általában tisztességes, de az eltérések elég nagyok, különösen a kanyarokban és a kanyarokban. A megtett távolság (kb. 170 m vagy 2 százalékos eltérés) és az átlagsebesség (0,3 km/h vagy alig 2 százalék) tekintetében rögzített adatok a határértékeken belül vannak.

A magassági profil rögzítése nem sikerült ilyen jól. Itt a Huawei okosórája lényegesen alacsonyabb, mindössze 10 méteres értéket ad ki, mint a Garmin 75 méteres értéke. Azt is észrevettük, hogy a kezdeti

GPS-en keresztül történő kapcsolódás meglehetősen sokáig tartott (30+ másodperc). Ez bosszantó lehet egy edzés elején.

 

 

Kijelző – Nagyszerű és fényes AMOLED

 

A 46 mm-es Watch GT 3-hoz hasonlóan a Huawei az SE változatban is 1,43 hüvelykes, kerek AMOLED kijelzőt szerel be érintőképernyővel. Felbontása 466 x 466 pixel, így nagy, 326 PPI-s pixelsűrűséggel rendelkezik. Ezt Corning Gorilla Glass üveg védi.

A képernyő közvetlen napfényben is jól olvasható a jó 500 cd/m²-nek köszönhetően. Ha szeretné, a beállítások között aktiválhatja a mindig bekapcsolt kijelző opciót, ilyenkor azonban rövidebb akkumulátor-üzemidővel kell számolnia.

 

Teljesítmény és üzemidő – Az okosóra akár két hétig is bírja a strapát

 

Sajnos a Huawei nem ad tájékoztatást a beépített processzorról és memóriáról. A rendszer azonban összességében simán és bosszantó várakozási idők nélkül fut.

A Huawei Watch GT 3 SE akkumulátorának kapacitása 455 mAh. Így nem különbözik az azonos méretű, 46 mm-es Huawei Watch GT 3-tól.

Szubjektíven az SE kiadás még egy kicsit jobban is teljesít az akkumulátor élettartamát tekintve. A gyártó akár 14 napot is ígér, ami ritka használat mellett is elérhető. Az akkumulátort intenzív használat során körülbelül hetente egyszer kell feltölteni, ami tesztünkben reálisnak bizonyult. A töltés egy körülbelül 80 cm hosszú USB-A kábellel történik, amely mágnesesen az órához tapad. A töltő nem tartozék.

 

Szinte ugyanazzal a funkciók, mint a GT 3-nál

 

A Huawei Watch GT 3 SE a sportkövetés tényleges alapkompetenciáját több mint 100 sportmóddal elsajátítja, de sajnos a pulzusszám és a GPS teljesítménymérés tekintetében tesztünkben nem mindig túl pontos.

Egy kicsit többet reméltünk volna egy sportos okosórától. A Huawei Watch GT 3 SE azonban sok szempontból jól teljesít tesztünkben, bár kritikáktól nem mentes. Többek között fényes AMOLED képernyőt, sok funkciót és meggyőző akkumulátoros üzemidőt kínál.

Végső soron marad a kérdés, hogy miért érdemes megvenni a Huawei Watch GT 3 SE-t, amikor a kifinomultabb Huawei Watch GT 3 Active Edition (két méretben) valamivel több pénzért kapható, illetve a hasonlóan könnyű és sok tekintetben szintén azonos Huawei Watch GT Runner, amely még kevesebbért is kapható. A kissé eltérő, de szubjektíve kevésbé elegáns dizájnon kívül az SE modell a tesztben aligha szolgáltat olyan érveket, amelyekkel kiemelkedhetne a többi modell közül.

-BadSector-

Huawei Watch GT 3 SE

Design - 7.8
Szoftver - 7.2
Hardver - 7.5
Kezelhetőség - 7.4
Ár/Érték - 6.6

7.3

Végső soron marad a kérdés, hogy miért érdemes megvenni a Huawei Watch GT 3 SE-t, amikor a kifinomultabb Huawei Watch GT 3 Active Edition (két méretben) valamivel több pénzért kapható, illetve a hasonlóan könnyű és sok tekintetben szintén azonos Huawei Watch GT Runner, amely még kevesebbért is kapható. A kissé eltérő, de szubjektíve kevésbé elegáns dizájnon kívül az SE modell a tesztben aligha szolgáltat olyan érveket, amelyekkel kiemelkedhetne a többi modell közül.

User Rating: 3.38 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu