Cyberpunk 2077: valakik oroszellenes feliratokat csempésztek a 2.0-ás javítás ukrán verziójába?!

„Ezeket a sorokat nem a CD Projekt Red írta.” – nyilatkoztak a Cyberpunk 2077 készítői.

 

 

A CD Projekt bocsánatot kért a Cyberpunk 2077 ukrán verziójának oroszellenes elemei miatt. Ezek az Update 2.0-val együtt jelent meg a Phantom Liberty szeptember 26-i megjelenése előtt.

Amint arról a PC Gamer beszámolt, az ukrán lokalizáció tartalmaz egy maroknyi utalást az orosz-ukrán háborúra, köztük egy esetben a „seggfejek” szót helyettesítő, becsmérlő „Rusznya” kifejezést.

A CD Projekt szerint ezeket a „sértő” elemeket nem a munkatársai írták, és nem tükrözik a nézeteit.

„A Cyberpunk 2077 ukrán lokalizációjának kiadási verziója olyan dialóguselemeket tartalmaz, amelyek az orosz játékosok számára sértőnek tekinthetők” – közölte a CD Projekt Red az orosz közösségi médiában közzétett üzenetekben.

„Ezeket a sorokat nem a CD Projekt Red munkatársai írták, és nem a mi véleményünket képviselik. Dolgozunk azon, hogy korrekt sorokat készítsünk és a következő frissítésben pótoljuk őket. Elnézést kérünk a kialakult helyzetért, és lépéseket tettünk annak érdekében, hogy a jövőben elkerüljük az ehhez hasonló helyzeteket.”

Mariia Strilchuk, a lokalizációs projekt vezetője az X-en tett közzé egy további nyilatkozatot, amelyet a CD Projekt angol nyelven is eljuttatott a sajtónak. „Szeretnék tisztázni az ukrán lokalizáció javításait illetően. Azokra a sorokra vonatkoznak, ahol a fordítás elvesztette eredeti értelmét, beleértve bizonyos utalásokat az orosz-ukrán háborúra. Az Ukrajnának nyújtott támogatásunk változatlan, de ezt inkább pozitív tettekkel mutatjuk ki.”

A CD Projekt Red korábban is hangot adott a háborúval kapcsolatos véleményének. Leállította a játék oroszországi értékesítését, és egymillió lengyel złoty-t adományozott egy Ukrajnában működő humanitárius jótékonysági szervezetnek. A Cyberpunk 2077 ukrán verzióját az SBT Localisation lokalizálta. Ők egy ukrán cég, amely korábban a Baldur’s Gate 3-on és a Darkest Dungeonon dolgozott.

A Cyberpunk 2077 ukrán verziója is tartalmaz egy utalást arra a híres mondatra, amelyet Oroszország válaszul adott, amikor Ukrajna Kígyószigetének átadását követelte Oroszországtól: „Menjetek b**szátok meg magatokat abba az irányba, amerre a hajó ment”.

Egy graffitin Ukrajna címere és a krími tatárok szimbóluma is látható a Krím durva térképe felett.

Egyelőre nem világos, hogy a CD Projekt Red pontosan milyen elemeket fog eltávolítani a játék ukrán változatából. Valószínűleg a következő frissítés megjelenéséig nem is fog kiderülni.

Forrás: PC Gamer

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu