Fallout-játékba illő lépésre készülhetnek a Microsoft adatközpontjai?!

TECH HÍREK – Úgy tűnik, a Microsoft jövőbeli adatközpontjai atomenergiával működnének…

 

 

A Microsoft – és persze más cégek – adatközpontjai serényen dolgoznak. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint az adatközpontok és az adatátviteli hálózatok a globális energiafogyasztás 2-3%-át teszik ki!

Mivel a globális internetforgalom növekszik, és az olyan dolgok, mint az AI iránti kereslet robbanásszerűen nő, a 3%-os arány minden bizonnyal növekedni fog az elkövetkező években.

A Microsoft tud egy-két dolgot a big data-ról, és beleborzongok, ha belegondolok, hogy milyen lehet a havi áramszámlája. Feltehetőleg még az óránkénti áramszámláján is megdöbbennénk. Hogyan lehet minimalizálni az energiaköltségeket, méghozzá fenntartható módon? A válasz lehet, hogy az atomenergia. Konkrétan a kis moduláris reaktorok (SMR).

A vállalatnál minden bizonnyal komolyan elgondolkodtak ezen a kérdésen. Ugyanis „vezető programmenedzsert keresnek nukleáris technológiára” (a DCD munkatársa, Sebastian Moss jelentette). A munkaköri leírás szerint olyan valakit keresnek, aki „felelős lesz a kis moduláris reaktorok (SMR) és mikroreaktorok globális energiastratégiájának érleléséért és végrehajtásáért”.

A NAÜ szerint az SMR-ek olyan kisméretű atomreaktorok, amelyek előre gyárthatók, kis alapterületűek. Valamint a megnövekedett energiaigénynek megfelelően méretezhetők. Bizonyos esetekben egyszerűbb és költséghatékonyabb lehet egy helyszínt SMR-ekkel ellátni, ahelyett, hogy költséges hálózati infrastruktúrát építenének ki.

De már a nukleáris szó említése is borzongást kelt. Ez egy politikai kézigránát. Mivelhogy a közvélemény olyan dolgokat ismer, mint Csernobil, Fukusima. Valamint, mivel évek óta filmekben és tévéműsorokban látunk poszt-apokaliptikus pusztaságokat, nehéz támogatókat szerezni. De ha a szél-, nap- vagy vízenergia-rendszerek nem életképesek egy adott helyen, akkor legalább érdemes megfontolni a hagyományos fosszilis tüzelőanyag-felhasználás előtt.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség úgy véli, hogy a kereskedelmi célú SMR-ek még évekre vannak a széles körű elterjedéstől, bár szintén a NAÜ szerint 80 kereskedelmi célú SMR-tervezet van fejlesztés alatt.

A gazdasági versenyképességükkel és az energiatermelés más formáival való összehasonlításukkal kapcsolatos kérdésekre azonban még nem született válasz.

A Microsoft talán komolyan gondolja az SMR-ek bevezetését. Ám valószínűbb, hogy rövid távon csak elemzik őket. A nagyvállalatoknak előbb-utóbb mind lépéseket kell tenniük a szén-dioxid-kibocsátásuk csökkentése érdekében. Az atomenergia egy lehetséges válasz egy gazdaságilag, társadalmilag és politikailag igen bonyolult problémára.

Ha a Microsoft az elkövetkező években kis moduláris reaktorokat telepít, hová fogja azokat elhelyezni? Egy tipikus adatközpont nem a vadonban van, hanem a civilizáció közelében. A dolgozók közelsége és az adatokat használó és előállító emberek miatt. Örülnétek egy atomreaktornak, amely egy-két háztömbnyire van a kutyáitoktól, macskáitoktól vagy gyerekeitektől? Ez önmagában is komoly akadálya lehet az SMR bevezetésének. Még ha a szén-dioxid-kibocsátás csökken is, az évek óta felgyülemlett nukleáris félelmeket nem lesz könnyű eloszlatni.

Forrás: DCD

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu