Újabb háború, újabb félrevezető videókban használják az Arma 3-at!

A Bohemia Interactive számára ez bár pozitív (hiszen így is kimutatkozik, hogy a játék eléggé valószerű), azért mégis egy kétélű kard, hogy sokan dezinformációként vetik be a stúdió játékát…

 

Az orosz-ukrán háború mellett most már a Hamász-Izrael csaták is felbukkannak a hírekben, és nem egyszer történt már az, hogy a hírekben az Arma 3 is felbukkant. A Bohemia Interactive pedig nem hagyta szó nélkül, hogy már megint a játékukkal vezetik félre egyesek a közösségi médiát, és egy blogposztban kifejezte, hogy elég volt a hamis hírekből (magyarul is megvetette a lábát az angol kifejezés: fake news), és néhány tippet is írt, hogy miképp azonosítsuk a felvételt, miszerint a játékukat látjuk, vagy hiteles felvételeket.

„A Bohemia Interactive független cseh játékfejlesztő stúdió fejlesztői a közelmúltban elterjedt videókkal szeretnének foglalkozni, amelyek eredetileg az Arma 3 című játékukból származnak, és hamisan valós konfliktusok, főként a jelenlegi ukrajnai háború vagy az izraeli-palesztin konfliktus felvételeiként szerepelnek. Ezek a felhasználók által készített videók vírusszerűen terjednek, és a közösségi média felhasználói tömegesen megosztják őket; néha még a különböző mainstream médiumok vagy hivatalos kormányzati intézmények is világszerte. Az Arma 3 fejlesztőcsapata szeretné megragadni az alkalmat, hogy rámutasson arra, hogyan tudja a nagyközönség megkülönböztetni az ilyen játékbeli videókat a valós felvételektől.

Az Arma 3 több, mint egy katonai szimulációs játék; ez egy egyedülálló nyílt sandbox platform. Az eredeti játék egy futurisztikus fiktív konfliktus közepén játszódik 2035-ben. Az Arma-sorozat egyik alappillére azonban az, hogy a játékok mennyire nyitottak a felhasználói testreszabásra és a felhasználó által generált tartalomra (moddolásra). A modderek teljesen új terepeket, földi járműveket, repülőgépeket, fegyvereket, egyenruhákat, felszereléseket és forgatókönyveket hozhatnak létre. Alkotásaikat aztán megoszthatják a játékosok közösségével. A mai napig például több mint 20.000 Arma 3 mod érhető el a Steam Workshopon keresztül. Ez azt jelenti, hogy az Arma 3 játékosai (a fejlett játékmotornak köszönhetően) bármilyen történelmi, jelenlegi vagy jövőbeli konfliktust nagy részletességgel újraalkothatnak és szimulálhatnak. Az Arma 3 platformnak ez az egyedülálló szabadsága egy hátulütővel is jár: az Arma 3-ból készült videók, különösen, ha a játékot módosítják, meglehetősen alkalmasak arra, hogy álhíreket terjesszenek,” írja a stúdió.

„Bár hízelgő, hogy az Arma 3 ilyen valósághűen szimulálja a modern háborús konfliktusokat, egyáltalán nem örülünk annak, hogy összetéveszthető a valós harci felvételekkel és háborús propagandaként használható. Ez már korábban is előfordult (az Arma 3 videók állítólag afganisztáni, szíriai, palesztinai, sőt India és Pakisztán közötti konfliktusokat ábrázoltak), de manapság ez a tartalom a jelenlegi ukrajnai konfliktus kapcsán kapott teret. Megpróbáltunk küzdeni az ilyen tartalmak ellen azzal, hogy jeleztük ezeket a videókat a platformszolgáltatóknak (Facebook, YouTube, Twitter, Instagram, stb.), de ez nagyon hatástalan. Minden egyes levett videó után naponta tíz újabbat töltenek fel. Úgy találtuk, hogy a legjobb megoldás az, ha aktívan együttműködünk a vezető médiumokkal és tényellenőrzőkkel (például az AFP, Reuters és mások), akiknek nagyobb az elérésük és a kapacitásuk, hogy hatékonyan küzdjenek az álhír-felvételek terjedése ellen,” mondta Pavel Křižka, a Bohemia Interactive PR-menedzsere.

Néhány tipp a fejlesztőktől: alacsony felbontás, nincs hangja, rángatozó kamera, gyakran esti, éjszakai felvétel, nem mutat mozgásban levő embereket, látható a játék kezelőfelületének (HUD-jának) egyes elemei, a részecskeeffektek nem tűnnek valósnak, továbbá nem nagyon valószerű járművek, egyenruhák, felszerelés – ezeket sorolta fel a Bohemia Interactive, amiket érdemes figyelemmel követni. Ismét a stúdióé a szó: „Végezetül szeretnénk megkérni az Arma 3 játékosait és tartalomkészítőit, hogy felelősségteljesen használják a játékfelvételeket. Az ilyen anyagok megosztásakor kérjük, tartózkodjanak a „clickbait” videócímek használatától, és mindig egyértelműen jelezzék, hogy a videó egy játékból származik, és nem valós eseményeket ábrázol. Sok Arma-játékost láttunk, akik rámutattak a tévesen azonosított felvételekre, ami segít a nézőknek megérteni, hogy mit látnak.”

A BBC-nek író Shayan Sardarizadeh több felvételt is hamisnak azonosított a Twitteren. Ezekből néhány screenshot beraktunk. Szomorú, hogy még mindig itt tartunk.

Forrás: PCGamer

 

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu