A nyolcadik utas: A Halál kivágott jelenete teljesen újraírhatja az Alien-kánont?!

MOZI HÍREK – Ridley Scott A nyolcadik utas: A Halál (Alien) rendezői vágása újra beillesztett egy legendás törölt jelenetet. Mindez egy óriási ellentmondást gerjeszthet a franchise későbbi részeiben.

 

 

Ridley Scott A nyolcadik utas: A Halál rendezői változata (Alien: Director’s Cut) újra beillesztett egy jelenetet, amely egy hatalmas cselekménybeli lyukat okoz a franchise-ban. Az Alien-sorozat az évek során több híres törölt jelenetet is produkált. Például amikor Ripley (Sigourney Weaver) felfedezi a begubózott Burke-öt (Paul Reiser) A bolygó neve: Halál (Aliens) fináléjában. Vagy amikor az újraéledt Engineer röviden megszólal Scott Prometheus című előzményfilmjében. Míg ezek a jelenetek egykor csak a sorozatról szóló regényekben vagy cikkekben szerepeltek, a DVD és a Blu-ray megjelenése széles körben elérhetővé tette őket.

Természetesen az Alien-filmsorozat címadó Xenomorphjának szabályait nagyrészt az 1979-es eredetiben határozták meg, az életciklusától kezdve addig, hogy a vére savas hatású.

Egyetlen elem maradt rejtélyes: mi rakta a tojásokat, amelyeket a Nostromo legénysége fedezett fel a roncsban. A választ csak az Aliens 1986-os megjelenésével kaptuk meg. James Cameron folytatása felfedte az Alien Queen létezését, aki a tojásokat rakja és az adott Xenomorph-kaptár uralkodója. Az eredeti film azonban majdnem teljesen más irányba vitte a lények életciklusát.

 

Brett és Dallas „tojásokká válnak” A nyolcadik utas: A Halál törölt jelenetében?!

 

1979-ben a nézők közül kevesen, vagy egyáltalán nem ismerték Sigourney Weaver nevét, akinek az Alien volt a filmes debütálása. Helyette Tom Skerritt (MASH) volt vitathatatlanul a legnagyobb színész a szereplőgárdában. Ő játszotta Dallas kapitányt. Bár fontos szereplő, a halálát nem mutatják a kamera előtt.

Ez szándékos volt, mivel a történet eredetileg tartalmazott egy jelenetet, amelyben Ripley felfedezi mind Dallast, mind Brett (Harry Dean Stanton) holttestét egy Xenomorph-fészekben.

A szerencsétlen duó éppen „tojásátalakítás” alatt áll. Testüket új arctámadó-tojások létrehozására használják fel. Míg Brett halottnak tűnik, Ripley élve találja meg Dallast, aki könyörög neki, hogy szabadítsa meg a szenvedéseitől. A nagyon vonakodó Ripley ezután felgyújtja mindkét tojást. Majd elmenekül a Nostromóról, mielőtt az megsemmisül. Bár a jelenet önmagában is lenyűgöző kuriózum, bölcsen kivágták az eredeti kiadásból, mivel a film tempója a történet ezen a pontján megáll.

Scott átdolgozott rendezői változata kissé gyorsabb tempójának köszönhetően ez a verzió éppen hogy működik. Amikor eljött az idő, hogy Cameron tollat ragadjon az Alienshez, úgy döntött, hogy nem használja a törölt tojásváltó koncepciót az Alien Queen helyett. Utóbbi vitathatatlanul jobb ötlet volt.

Minden újonc, aki először Scott rendezői változatába botlik bele, zavarba jöhet a folytatástól, mivel a tojásalakító szekvencia teljesen másképp mutatja be a Xenók szaporodását.

Az Alien rajongói még mindig vitatkoznak a „tojásmorf” jelenet kanonikusságáról. A koncepciót pedig különböző mellékszálakban, például spinoff regényekben dolgozták fel. Még nem volt olyan film, amely ezt az ötletet használta volna. Ám lehet érvelni azzal, hogy egy Xenomorph drón használhatja ezt a módszert fészek létrehozására, ha nincs Alien királynő a közelben. Bár ez egy érdekes téma, amiről lehet vitatkozni, a törlése segített elkerülni egy későbbi cselekménybeli ellentmondást a franchise-on belül.

Forrás: Reddit

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu