Aggasztó tendencia a Disney-nél?! Újabb rebootról rántották le a leplet…

MOZI HÍREK – A Disney legújabb projektje a Gargoyles élőszereplős rebootja. Ám sajnos az új sorozat egy kiábrándító hollywoodi trend példája…

 

 

A Disney bejelentése, miszerint rebootolják a Gargoyles-t, izgalmas hír az 1990-es évek animációs sorozatának rajongói számára. Azonban ez az élőszereplős remake valójában tökéletes példája Hollywood egyik leghosszabb és legkiábrándítóbb trendjének. A Gargoyles 1994-ben indult animációs tévésorozatként, és 3 évadon keresztül futott 1997-ig. A sorozat skót vízköpők egy csoportját követi, akik New York Cityben ébrednek újjá, és annak éjszakai védelmezőivé válnak.

Bár a Gargoyles nem tartozik a Disney legismertebb produkciói közé, sokat dicsérték az összetett jellemábrázolásai és történet miatt, ma pedig kult klasszikusnak számít.

Mivel a Gargoyles már most is erős rajongói közösséggel rendelkezik, nem lehet kérdéses a Disney Gargoyles remake-jének sikere. Valójában már évek óta várják a Gargoyles filmadaptációt. Az új projekt bizonyos aspektusai azonban már most aggasztóak. A Gargoyles egy olyan franchise, amely számos elvárást tartogat. Többről van szó, mint egy 1990-es évekbeli animációs sorozatról. A sorozat sötét tónusú volt és összetettebb történetmesélési módszerrel rendelkezett, ami kiemelte a többi akkori Disney-projekt közül. Ezért a Gargoyles reboot-nak hatalmas cipőt kell betöltenie, és sajnos már most vitathatóan rossz irányba tesz egy lépést.

 

A Disney Gargoyles rebootja élőszereplős lesz, nem animációs folytatás

 

A fő probléma a Disney Gargoyles rebootjával az, hogy élőszereplős, nem pedig animációs, mint az eredeti sorozat. A Disney friss hírei szerint a sorozatot jelenleg az Atomic Monster, a Démonok között (The Conjuring) rendezője, James Wan által vezetett produkciós cég fejleszti. Az executive producerként, íróként és showrunnerként szintén a fedélzeten van Gary Dauberman, akit az Annabelle című filmről ismerhetünk. A nagy és izgalmas nevek ellenére a Gargoyles kérdése továbbra is fennáll.

Az eredeti széria még animációs sorozatként is virágzott, a Disney mégis úgy döntött, ahogyan az manapság a hatáskörébe tartozik, hogy élőszereplősre fordítja ezt a szeretett tulajdonságot.

Igazából nem is kellene annyira meglepőnek lennie, hogy a Disney élőszereplősre veszi a Gargoyles-t. Évek óta működik a Disney élőszereplős remake-stratégiája. Ennek keretében a cég aprólékosan végigmegy a klasszikus animációs filmek katalógusán, és élőszereplős rebootokat készít. Míg egyesek sikerrel jártak, mások csúfos kudarcot vallottak. Azonban a tény, hogy képesek élőszereplős változatot készíteni, még nem jelenti azt, hogy meg is kellene tennie. Ez végső soron két tényezőn múlik. Először is, a Gargoyles animációs filmként vált népszerűvé. Sokak szerint annak is kellene maradnia. Másodszor, Hollywood egésze közel sem értékeli eléggé az animációt, és egy animációs Gargoyles reboot növelhetné a műfaj presztízsét.

 

 

Disney Gargoyles

 

 

A Gargoyles animációs sorozat sosem kapott megfelelő befejezést

 

Az élőszereplős kontra animációs vitán kívül van egy másik nyomós ok is, amiért a Gargoyles reboot-nak animációsnak kellene lennie: az eredeti Gargoyles sosem kapott rendes befejezést. Annak ellenére, hogy hatalmas rajongótábort gyűjtött, a Gargoyles 3. évada sem kritikai, sem kereskedelmi szempontból nem volt sikeres. Ezért a sorozatot csendben törölték. Soha nem tudott igazi lezárást nyújtani a karaktereknek, így sok nézőt hagyott cserben.

Végső soron, ami jobb lenne egy Gargoyles rebootnál, akár élőszereplős, akár nem, az egy animációs Gargoyles folytatás lenne, amely ott folytatná, ahol az eredeti sorozat abbamaradt.

Sajnos úgy tűnik, hogy ez nem szerepel a Disney tervei között. A bejelentésük alapján úgy tűnik, hogy a Gargoyles reboot egy teljes élőszereplős újrakezdés lesz. Ez azt jelenti, hogy a történet az elejéről indul. Valószínűleg új és más utakon fog haladni, mint az eredeti sorozat. Végső soron ez azt jelenti, hogy a közönség továbbra sem kapja meg az eredeti Gargoyles befejezését. Azonban ha a reboot sikeres lesz és így is marad, remélhetőleg három évadon keresztül vagy még tovább futhat. Ez megőrizhetné a Gargoyles örökségét, miközben befejezné azt is, amit az 1990-es évekbeli sorozat nem tudott.

 

Hollywood továbbra is az élőszereplős tartalmakat részesíti előnyben az animációs filmekkel szemben

 

Végül is a Disney döntése, hogy a Gargoyles élőszereplős rebootját készíti el az animációs helyett, azt a régi hollywoodi hagyományt tükrözi, hogy az élőszereplős tartalmakat előnyben részesítik az animációsakkal szemben. A mai napig sokan úgy gondolják, hogy az animációs filmek csak a gyerekeknek vannak fenntartva. Annak ellenére, hogy rengeteg olyan animációs sorozat és film van, amely a felnőtt közönség körében is jól teljesít. A Gargoyles egy példa erre. Bár animációs sorozatként indult, mégis megmaradt a felnőttek erős rajongótábora.

Összességében ez egy kiábrándító meggyőződés, ami azt jelenti, hogy a valóban erős és szórakoztató animációs tartalmakat figyelmen kívül hagyják a több élőszereplős sorozat javára.

A Disney Gargoyles rebootja csak egy újabb bejegyzés ebben a hosszú sorban. De ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a Gargoyles remake rossz lesz. Sőt, ennek a projektnek határozottan van néhány jó oldala, mégpedig a horrorfilmes producereké. Remélhetőleg a Gargoyles rebootja még élőszereplős formában is képes lesz visszaadni az eredeti sorozat varázsát, vagy jobb esetben javítani rajta.

Forrás: The Hollywood Reporter

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu